• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 augustus 2014

Culinaire wereldreis (6): Turkije

Het moet maar weer eens gezegd: iedereen in Nederland, van Appelscha tot Zierikzee, heeft recht op een Turkse buurtsupermarkt. Daar fleurt het leven namelijk enorm van op. Je vindt er verse vijgen en granaatappels, sappige dadels en smakelijk lamsgehakt. Emmertjes yoghurt, enorme bossen verse kruiden voor een habbekrats, maar ook vergeten groenten als aardperen, pastinaken en verse kapucijners. Allemaal ingrediënten die je bij de autochtone grootgrutter zelden of nooit tegenkomt, maar waar je in een handomdraai de heerlijkste gerechten mee maakt. Bovendien maakt het aanbod nieuwsgierig naar Turkije zelf. Dat komt goed uit, ik ben toevallig net op culinaire wereldreis.Turkije groente fruit

Trokken Nederlanders jarenlang als vaste prik in de zomer naar de Spaanse costa’s, ineens werden die massaal ingeruild voor de Turkse rivièra. Niet eens vanwege bovengenoemde culinaire verlokkingen, maar puur vanwege zon en goedkoop en all inclusive hamburgers. Onbegrijpelijk. Weemoedig denk ik terug aan mijn eerste Turkse ontbijt met olijven, tomaat, komkommer en harde schapenkaas, in een mooi houten koffiehuis in Bandirma. Of het parkje in Bursa waar ik een hele zondag doorbracht tussen de picknickende families en een ijscoman die met veel acrobatiek een curieus soort elastisch roomijs in hoorntjes schepte. Ach ja, die ontelbare tulpvormige glaasjes sterke Turkse thee die ik al triktrakkend dronk met een leraar Engels in Kiskalesi.turkije

Of het kneuterige kustplaatsje Anamuryum waar ik voor het eerst lahmacun at, een Turkse pizza besprenkeld met citroensap en dan opgerold met een ferme bos peterselie ertussen. Niet te vergelijken met hoe ik ze ken uit Nederland, met drie flinters smakeloze ijsbergsla en druipend van de knoflooksaus. En, wacht, het verslavend lekkere granaatappelsap mag ook niet onvermeld blijven, overal versgeperst bij straatstalletjes. turkije granaatappelsap en thee

Tussen het eten en drinken door sjeesde ik per bus van de indrukwekkende rotslandschappen in Cappadocia naar de antieke havenstad Efeze maar ook naar het aandoenlijke museumpje in Iznik waar ze wegens ruimtegebrek alle archeologische vondsten maar in de tuin hadden geparkeerd. Reizen per bus werkt in Turkije als een trein. Zelfs het kleinste gehucht heeft een busstation met snelle, goedkope, sjieke danwel sjofele busopties, al naar gelang haast en budget. Charmant detail: elke bus heeft een bijrijder die bij binnenkomst je handen besprenkelt met ouderwetse eau-de-cologne en je een flesje water (luxe firma’s: cola) toestopt.
Mooie tijden.

Gelukkig is het bij heimwee makkelijk. Dan maak ik het recept dat ik je morgen ga geven.

Dit is aflevering 6 van mijn culinaire wereldreis in Trouw. Aanstaande zaterdag in de krant weer een verse aflevering. Terug naar aflevering 1 (Frankrijk met coq au vin), aflevering 2 (USA met blueberry pancakes), aflevering 3 (Peru met papas rellenas), aflevering 4 (Sri Lanka met dal curry) en aflevering 5 (Suriname met pindasoep).

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Culinaire wereldreis (7): Australië

Culinaire wereldreis (5): Suriname

Culinaire wereldreis (8): Thailand

Vorig bericht: « Tip Reims: Le Boulingrin
Volgend bericht: Wereldgerecht Turkije: Adana yogurtlu »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN