• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 augustus 2014

Culinaire wereldreis (8): Thailand

Koh Samet, een restaurantje aan het strand. De tafels en stoelen staan pal langs de vloedlijn, een uitstalling van de prachtigste vissen en gamba’s ligt me toe te lachen, ach, wat kan er dan nog misgaan? Toch nog een hoop, zo blijkt. De kok kan namelijk niet barbecueën. De gortdroge gamba’s zijn met een scheut vissaus nog wel weg te krijgen, maar de tonijn valt niet meer te redden. Tragisch. Hoe krijg je het voor elkaar om kakelverse vis zó te laten verpieteren?strnd

Gelukkig is het de spreekwoordelijke uitzondering op de regel, want alle ander Thai die ik tegenkom, koken zonder uitzondering de sterren van de hemel. Met speciale vermelding voor die vriendelijke mevrouwtjes met hun verrijdbare eetstalletjes die de hele dag door de hongerige medemens van eten voorzien. 24/7. In Thailand wordt namelijk altijd en overal gegeten, maakt niet uit waar of op welk moment van de dag. Op elke stoep struikel je over kleine plastic krukjes en tafeltjes waar het een kwestie is van aanschuiven en bestellen maar.thailnd

Hoe klein het minirestaurantje ook, op elk tafeltje pronkt een carrousel met een viertal smaakmakers, bestaande uit suiker, vissaus, gemalen, gedroogde chilipeper en ringetjes rode en groene verse pepers. Net zo onvermijdelijk als bij ons vroeger het flesje Maggi. Zodra een bord eten ter tafel verschijnt, is het de bedoeling om alle vier in ruime mate eroverheen te lepelen. Pad thai is het beste voorbeeld. Voor niet-ingewijden: zeg maar de bami goreng van Thailand. Overal en altijd verkrijgbaar en het gerecht voldoet helemaal aan die typisch Thaise balans van zout, zoet, pittig en zuur. Die je dus zelf naar eigen voorkeur verder kunt perfectioneren met genoemd viertal.padtha1

Zou het daarom zijn dat de Pad Thai bij mijn buurt-Thai in Amsterdam elke keer weer tegenvalt want te flauw, te eendimensionaal? Daar staat alleen een Hollands peper- en zoutstelletje op tafel. Terwijl ik zout in Thailand nog nooit ben tegengekomen, alles gaat er immers met vissaus, nam pla. Een hartige, dunne saus op basis van gefermenteerde vis. Rotte vis, inderdaad, maar dat klinkt erger dan het is. Natuurlijk moest er zo’n authentiek pittoresk flesje mee naar huis in de vakantiekoffer, dik ingepakt tegen breukgevaar. Tot bij thuiskomst bleek dat de toko om de hoek ze ook verkoopt. Van vier verschillende merken. Die verdraaide globalisering ook altijd. Het is maar goed dat dit de laatste aflevering is van mijn culinaire wereldreis. Vanaf volgende week gaan we weer gewoon doen. Maar morgen eerst nog even mijn eigen Pad Thai-recept.

Dit is de 8e en laatste aflevering van mijn culinaire wereldreis in Trouw. Terug naar aflevering 1 (Frankrijk met coq au vin), aflevering 2 (USA met blueberry pancakes), aflevering 3 (Peru met papas rellenas), aflevering 4 (Sri Lanka met dal curry), aflevering 5 (Suriname met pindasoep), aflevering 6 (Turkije met adana yogurtlu) en aflevering 7 (Australië met banana bread). Aanstaande zaterdag ga ik in de krant weer verder met ‘gewone’ antipakjesrecepten.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Tom kha kai

Wereldgerecht Thailand: Pad Thai

Culinaire wereldreis (7): Australië

Vorig bericht: « Snijplank van Stadshout Kennemerland
Volgend bericht: Wereldgerecht Thailand: Pad Thai »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN