Verwarrend hoor, als je hetzelfde tv-programma in twee landen tegelijk volgt. Morgen is op de BBC alweer de finale van het Engelse bakprogramma Great British Bake Off (GGBO), terwijl we in Nederland op zondagavond gelukkig nog lang niet zover zijn in de Nederlandse spin-off Heel Holland Bakt (HHB). Elke keer als ik die Bakker Baard zie lachen naar Martine Bijl, vraag ik me af waar Richard met dat eeuwige potlood achter z’n oor nou uithangt. En vice versa.
Driekleur
Eindelijk een fatsoenlijk kookprogramma op de Nederlandse televisie, en dat was hard nodig, want wij weten het maar al te vaak te verpesten. Dit keer echter niet, en dat komt omdat de Nederlandse serie een exacte kopie is van het Engelse (bewezen briljante) origineel, inclusief tent, landgoed, ovens en pastelkleurige keukenmachines. Alleen de Britse vlaggetjes zijn vervangen door de Nederlandse driekleur. Vorig jaar was Heel Holland Bakt een onverwacht zomersucces, en nu is er dus gelukkig een vervolg. Niet meer verstopt in een periode dat iedereen toch op vakantie is, maar hoppekee, prime time vol in het seizoen.
Levensgevaarlijk
Maar er zijn toch ook verschillen. De jury bijvoorbeeld. In Engeland is Mary Berry de alwetende bakoma die altijd wel iets positiefs weet te melden, maar haar confrère Paul Hollywood is een levensgevaarlijk sujet dat alle deelnemers de stuipen op het lijf jaagt als hij alleen maar ‘Good luck’ zegt. Jaja… De Nederlandse juryleden zijn juist allebei heel lief en vriendelijk. Janny van der Heijden is een schat en ook Robèrt van Beckhoven doet nog geen rozijntje kwaad.
Soggy bottoms
Ander verschil: de Engelse kijker krijgt veel meer mee van wat er nu eigenlijk gebakken wordt. Bij elke opdracht maken de juryleden een rondje langs de kandidaten die vertellen wat ze precies gaan maken, waarna een illustratie met een voice-over het nog eens precies toelicht, met alle smaken en ingrediënten van dien. Bij ons is het vaak gissen wat er nou precies in al die taarten zit qua persoonlijke toevoeging. Ook de beoordeling is in Engeland veel uitgebreider. Het gaat om smaken, combinaties, texturen, smeuïgheid, gaarheid en de eeuwige ‘soggy bottoms’ en er als er iets is mislukt, wordt verklaard waarom dat is. Te kort gerezen of juist te lang, te natte vulling, te weinig gekneed, et cetera. Bij Heel Holland Bakt blijft het ook dit seizoen helaas vaak steken bij ‘Lekker’, vooral Robèrt heeft er een handje van (‘Lekker. Ja, ik vind ‘m echt heel lekker’). En als er een bavaroistaart met ananas mislukt, is er niemand die even ten behoeve van de kijker uitlegt dat gelatine en verse ananas nu eenmaal niet samengaan omdat de enzymen in ananas de gelatine afbreken. Jammer!
Martine!
Maar verder niets dan lof, uiteraard, het blijven allebei fijne programma’s waar ik geen aflevering van wil missen. En hoewel de Engelsen kunnen genieten van de humor, woordgrapjes en geinige Europese accenten van presentatoren Mel en Sue, hebben wij toch maar mooi de onvergetelijke en onovertroffen Martine Bijl. Ha!
P.S. In Engeland is er vanaf dit (vijfde) seizoen ook An Extra Slice op BBC2. Een erg grappig napraatprogramma onder leiding van comédienne Jo Brand, die met een stem als een cirkelzaag de ene na de andere gortdroge wisecrack eruit gooit. Er zijn bloopers uit de serie, er zijn hilarische ingezonden misbakselfoto’s van kijkers, er is een studiopubliek dat ook echt allerhande bakwerk heeft meegenomen om te laten testen door een wisselend panel van drie ook al erg grappige Bekende Britten en onder veel gejuich komt de afgevallen kandidaat van die week langs. Aanrader. Maar dus ook vanavond voor het laatst.
P.S.2 Oh, en in Engeland gaat Richard (met potlood) winnen en in Nederland Menno (met baard). Kan niet missen.
BBC1 woensdag om 21.00 uur The Great British Bake Off. Plus niet te vergeten om 23.00 uur An Extra Slice op BBC2.
NL1 zondagavond om 20.20 uur Heel Holland Bakt.