• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 maart 2015

Kaasfondue simpel & snel

Onlangs ploegde ik mij met een tiental culi-collega’s door dertien jongbelegen kazen, bij wijze van zelf georganiseerde kaastest. Aanleiding was de ‘Nationale Kaastest 2014’, eind vorig jaar georganiseerd door Natuur & Milieu waarbij Milner als lekkerste kaas uit de bus kwam, wat de producent maar al te graag tromroffelde in paginagrote advertenties. Een voor ware kaasliefhebbers hoogst ongeloofwaardige, ja zelfs letterlijk onverteerbare conclusie. Milner? Die niksige, plastic fabriekskaas de lékkerste? En dat in een kaasland als Nederland? Die test, daar klopte natuurlijk niks van. Dus we deden hem dunnetjes nog eens over, in de kelder van de befaamde Amsterdamse kaaswinkel Kef. Waarbij Milner als een-na vieste uit de bus kwam. Ha. Eindelijk gerechtigheid. Alleen, wat doe je na afloop met al die blokjes kaas? In de kaasfondue dan maar?

Uit een pakje: Emmi Swiss fondue
Zwitserse kaas 52%, witte wijn, water, aardappelzetmeel, kirsch, keukenzout, smeltzout (E339), specerijen.

kaasfondueNu wil het geval dat ik ooit als zeventienjarige een jaartje au-pair was in Zwitserland, u weet wel, het land waar ze de kaasfondue zo’n beetje hebben uitgevonden. De eerste keer dat het nationale gerecht in mijn gezin ter tafel kwam was ik beleefd lovend, goed opgevoed als ik ben. Dat bleek een kapitale vergissing. Voortaan stond er elke week kaasfondue op het menu “want onze au-pair vindt het zo lekker”. Ik geloof niet dat ik me er sindsdien ooit nog aan gewaagd heb. Maar ja, toen stond ik dus vorige week helemaal sufgekaasd bij Kef toen mijn oog viel op een doosje Vacherin Mont-d’Or. Daarmee maak je de allersimpelste kaasfondue denkbaar en zelfs na al die blokjes jongbelegen, werd ik daar ineens weer helemaal kaaslustig van.

Recept
Zelf maken? Wie een klassieke kaasfondue wil, gaat naar een kaaswinkel waar ze u graag een ter plekke geraspte mix meegeven. Bij Kef bestaat die uit Beaufort, Emmental, Tilsitt en Appenzeller. Heus, een wereld van verschil met de gruismixen uit de supermarkt. En u krijgt het recept erbij, dus hoe moeilijk is het helemaal?Asterixfondue

Recept (maar nu echt)
Maar het kan ook helemaal anders, met Vacherin Mont-d’Or. Een smeuïg, lichtzoetig kaasje uit Frankrijk in een rond spanen doosje, traditioneel bedoeld om uit te lepelen. Warm is hij nog lekkerder. Het is een echt seizoensproduct, alleen verkrijgbaar van september tot en met maart, dus het kan nog net. Verkrijgbaar bij de betere kaaswinkel maar soms ook in de supermarkt. Hieronder staat mijn recept van supersimpele kaasfondue zoals het eerder in Trouw verscheen. In al dan niet opgeleukte versie.kaasfondue

Zelf maken?
Nodig voor 2 personen:
1 kaasje Vacherin Mont-d’Or
scheutje droge witte wijn (iets fris fruitigs, de rest van de fles drinkt u er uiteraard bij op)
zwarte peper uit de molen
lekker brood (mag iets oudbakken)

We doen het eens helemaal anders. Vacherin Mont-d’Or is een smeuïg, lichtzoetig kaasje uit Frankrijk in een rond spanen doosje, traditioneel bedoeld om uit te lepelen. Warm is hij nog lekkerder. Het is een echt seizoensproduct, alleen verkrijgbaar van september tot en met maart, dus het kan nog net. Verkrijgbaar bij de betere kaaswinkel maar soms ook in de supermarkt.

Verwarm de oven voor op 210 °C. Verwijder het deksel en verpak het houten kaasdoosje in aluminiumfolie (anders verbrandt het), maar laat de bovenkant open. Prik de korst van de kaas een paar keer diep in met een vork. Giet de wijn erop. Zet 25 minuten in de oven. Bestrooi met peper uit de molen. Serveer met keurige fonduevorkjes en in blokjes gesneden brood. Of gewoon met plakjes (stok)brood en handmatig dippen. En denk aan Asterix en Obelix en de Helvetiërs (“In het meer, in het meer, met een gewicht aan zijn voeten!”).

Tips:

  1. Extra lekker: serveer met geroosterde ienieminiblokjes knolselderij (omhusselen met peper, zout en olijfolie, al in de oven zetten tijdens het voorverwarmen) en wat gezellig groens (peterselie, tuinkers).
  2. Wie een meer klassieke kaasfondue wil, gaat naar een kaaswinkel waar ze u graag een ter plekke geraspte mix meegeven. Bij Kef bestaat die uit Beaufort, Emmental, Tilsitt en Appenzeller. Heus, een wereld van verschil met de gruismixen uit de supermarkt. En u krijgt het recept erbij, dus hoe moeilijk is het helemaal?

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Risotto zonder Knorr

Shoarma van oesterzwammen

Venkel met doperwtencrème

Vorig bericht: « Pizza met gestoofde rode ui en rucola
Volgend bericht: Boerenkool in de soep »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN