• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

23 april 2015

Limburgse asperges in Zwitserland

Een kok heeft ook wel eens zin in een verzetje. Wat doet hij dan? Dan gaat hij koken met bevriende koks. Afgelopen weekend raakte ik verzeild in een Zwitsers aspergefeestje van 7 Limburgse koks die onze dierbare witte seizoensgroente gingen promoten bij de Zwitsers. Het zit zo. De van oorsprong Limburgse Peter Roodbeen runt aan een pittoresk klein meertje tussen de bergen,Schwarzsee aan de voet van een skilift, al 10 jaar de Hostellerie Am Schwarzsee. Een paar jaar geleden vroeg hij aan streekgenoot René Brienen van restaurant Brienen aan de Maas (1 Michelinster) of die niet eens in Limburgse asperges wilde komen koken. Die zijn daar immers lang niet zo bekend als bij ons. Van het een kwam het ander, en intussen is het ‘Spargelwochenende’ een traditie die dit jaar voor de vierde keer georganiseerd werd. aspergediner hostellerie Am Schwarzsee

René Brienen (midden) komt nooit alleen, die neemt altijd een clubje andere chefs mee, steevast ook Limburgers, wel zo gezellig. Meesterkok Hein Willemsen (rechts) is sinds het begin van de partij, inclusief zijn fameuze zelfgemaakte mosterddillesaus, en dit jaar kwam ook Luc Kusters (links) erbij van restaurant Bolenius in Amsterdam. Behalve asperges sleepten ze ook een Big Green Egg mee. rené brienenEn een hooikist met in hooi gegaarde Livar-ham (de signature dish van Brienen, ooit nog door hem gedemonstreerd in De Wereld Draait Door) plus fabuleus rundvlees van Limburgse Herefordkoeien en – primeur- ‘ham’ van diezelfde koeien.herefordham

De gasten vormen een mix van Nederlanders (en ja, ook weer veel Limburgers) en Zwitsers, waarbij mij opviel dat voor het ongeoefende randstedelijke oor het Limburgs dialect sprekend lijkt op het Zwitserduits (Schwyzerdütsch). Dus dat verbroederde enorm.aspergediner Hostellerie am Schwarzsee

Op vrijdag is er het traditionele zevengangendiner, dit keer met levende muziek, ook alweer geïmporteerd uit Limburg. Zelfs de stugge Zwitsers klommen op de stoelen. aspergediner am SchwarzseeZaterdag overdag is er een excursieprogramma, dat kan het nabijgelegen plaatsje Gruyère zijn (inderdaad, van de kaas) of een Zwitserse chocoladefabriek, dit jaar was het een bierbrouwerij en het snoezige stadje Murten. MurtenEind van de middag weer terug naar de hostellerie, want dan zijn de asperges en toebehoren weer aan de beurt, maar nu in de buitenlucht, gezellig met koks en gasten gezamenlijk rondom de Big Green Eggs.Aspergeweekend hostellerie am Schwarzseeaspergediner hostellerie am schwarzsee

aspergeweekend hostellerie am schwarzsee

Van links naar rechts: Daan Creemers, Luc Kusters, Bertus Liefting, Lei Heynen, Hein Willemsen en René Brienen. Niet op de foto: Piet van Benschop en Gérard Andres (de chef van Am Schwarzsee zelf)

Es war toll, es war lustig, es war lecker. De onvermoeibare koks sprongen wonderbaarlijk verkwikt na dit hobbyweekend vervolgens allemaal weer in de auto, terug naar hun eigen respectievelijke restaurants. Ik geef het je te doen. Mocht je Zwitserse vrienden hebben, dan kun je ze namens mij dit evenement van harte aanbevelen. Volgend jaar is er ongetwijfeld opnieuw een editie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Groene asperges met sinaasappelolie

Aspergekroketten

Aspergesouffleetjes

Vorig bericht: « Tandoori-vis uit de oven
Volgend bericht: Vegatopia kookboek »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN