Ja, ik hoor jullie wel mopperen. Het is alweer juni, over drie weken is het seizoen voorbij en waar blijft Karin met haar nieuwe aspergerecepten? Daarom deze week meteen een aantal aspergerecepten achter elkaar. Lekker heel anders dan anders.
Om te beginnen asperges met radijs en mierikswortelsaus. Asperges met radijs, hoe verzin je het? Nou kijk. Recepten ontstaan meestal toevallig, omdat je dingen hebt waar je vanaf wilt en vervolgens gaat kijken wat er nog meer rondslingert voor erbij. Dat is voor mij de essentie van koken: creatief bezig zijn met dankbaar (lees: opeetbaar) resultaat en intussen kom je mooi van je rotzooi af ook. Ik kan er niet bij dat wij gemiddeld nog steeds per persoon veertig kilo voedsel per jaar weggooien. Aan mij zal het niet liggen, mijn motto is: overal valt nog wel wat van te maken. Ik had nog radijs in huis en geraspte mierikswortel in de vriezer. Dus voilà.
O, en nog even over de hoeveelheid asperges. Wij eten hier thuis een pond asperges met z’n tweeën, maar er zijn ook mensen die een pond per persoon rekenen. Dat moet u zelf maar uitvogelen.
RECEPT
Asperges met radijs en mierikswortelsaus
Nodig voor 2-4 personen:
1 kilo witte asperges
1 bosje radijs
4 eieren
30 g boter
zout & peper uit de molen
Saus:
± 2 eetl mierikswortel (versgeraspt of potje)
2 eidooiers
1 volle eetl Dijonmosterd
1 theel suiker
ferme kneep citroensap
± 100-150 ml zonnebloemolie
wat verse peterselie
Schil de asperges met een dunschiller en verwijder de houtige uiteinden. Breng in een pan water met wat zout aan de kook onder een deksel. Laat 5 minuten sudderen, zet dan het vuur uit en laat ze in ± 10-15 minuten vanzelf beetgaar worden. Snij intussen de radijsjes doormidden en bak ze in een koekenpan in boter met wat zout en peper onder af en toe omscheppen zacht in eveneens 10-15 minuten. Kook intussen ook de eieren hard en hak fijn, of haal ze even door de pureeknijper.
Saus: Klop met een garde de dooiers los in een kom met de mosterd, suiker en citroensap. Voeg à la mayonaise geleidelijk de olie toe en blijf kloppen tot de gewenste dikte. Hak de peterselie fijn en roer erdoor, plus zout, peper en de geraspte mierikswortel. Proef! Vers of uit een potje verschilt nogal in intensiteit.
Serveren: Verdeel de uitgelekte asperges over een schaal. Strooi de radijsjes erover. Garneer met saus en gehakt ei. Naar keuze huphup door elkaar of netjes in een rijtje. Kies zelf maar.
TIP:
• Nog lekkerder: trek van de aspergeschillen en -uiteindes in een minuut of 20 een bouillon waar u de asperges vervolgens in gaart. Dat geurige water kunt u vervolgens weer gebruiken als basis voor soep, risotto of kroketten. Invriezen kan ook.
• Hier nog veel meer aspergerecepten.
• De betere groenteboer verkoopt verse mierikswortel. Rasp kunt u prima in de vriezer bewaren.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin). Morgen weer een heel ander recept met asperges.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Trek gekregen?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.