• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 november 2015

Universeel recept voor vispakketjes

Ik kan in mijn visserie in Trouw toch niet de eenpersoonsaluminiumfolievispakketjes onbesproken laten? Ideaal voor de feestelijke verwerking van een visfileetje – ja hoor, u mag van mij ook best eens een fileetje – en wat restjes groen spul. Plus een scheutje wijn, want vis moet niet alleen zwemmen, maar een klein plonsje vocht zorgt er ook voor dat de vis in het afgesloten pakketje gaar stoomt in zijn eigen vocht, en dat is niet alleen reuze slank, maar houdt ook alle smaken heel geconcentreerd binnen boord, zodat zich bij het openmaken de heerlijkste aroma’s ontvouwen. Deze methode heet in officiële kooktermen ‘en papillote’. Snel klaar, ook dat nog, en helemaal vooraf te bereiden. Belangrijk onderdeel van de feestpret: laat vooral iedereen aan tafel zelf zijn of haar cadeautje openpeuteren, met de neus erboven.
vispakketjes folie
Aluminiumfolie is het makkelijkst, want perfect hermetisch dichtvouwbaar. Daarentegen eet het niet lekker uit folie – niet voor niets stopte ik de gaten in mijn studentenkeukentje ermee dicht tegen de muizen – dus liefst na openmaken met een spatel (of kaasschaaf) de boel eruit scheppen en het folie wegfrommelen.

vispakketjes bakpapier
Bakpapier staat een stuk chiquer op het bord en je kunt er ook prima uit eten, maar het springt in de oven gemakkelijk open, en dan is het stoomeffect weg. Oplossing: neem meer dan genoeg papier om extra vouwrandjes te creëren, of gooi (metalen, geen plastic!) paperclips dan wel nietjes in de strijd. Beide uiteindes met twee rolladetouwtjes vastbinden als een toffee is ook een idee.

vispakketjes braadzak
Maar laten we ook de braadzak niet vergeten, gemaakt van bijzonder plastic dat tegen de hitte van de oven kan. Voordeel: decoratief venster. Uiteraard bedoel ik hier niet zo’n zakje Braadstomen van Maggi, da’s pure uitdezakklopperij met een klontje kruidensmurrie. Koop gewoon losse braadzakken, dan kunt u per persoon een pakketje maken.

Zelf maken?
Wat de concrete invulling betreft zijn de variaties eindeloos, dus ik volsta dit keer met een letterlijk doe-het-zelfrecept. Kies om te beginnen mooie visfiletjes à circa 150 gram per persoon. Dat kan witvis zijn (kabeljauw, heek, zeewolf, zeeduivel) of zalm maar denk ook eens aan zoetwatervis (forel, zalmforel, snoekbaars). Dan wat restjes rauwe groente in hapklare stukjes: dunne plakjes venkel, courgette (groen/geel) of paddestoelen, reepjes paprika, rondjes lente-ui, doperwten, peultjes, kerstomaatjes. Stevigere groente moet u eerst even blancheren in gezouten kokend water; omdat vis zo snel klaar is, blijft de groente anders te hard. Denk aan prei in plakjes of julienne, wortelreepjes, sperziebonen, haricots verts. Of bedenk zelf iets.

Neem per persoon een groot vel alufolie of bakpapier of een braadzak. Begin met een bedje van groente, dan de met zout en peper bestrooide visfilet erop. Tenslotte wat verse kruiden als dille, peterselie, tijm, koriander, bieslook, basilicum of een lepeltje verse pesto of tapenade. Een plakje citroen is ook altijd fijn, maar limoen of sinaasappel kan ook, net als knoflook, olijven, kappertjes. Tenslotte een klein scheutje witte wijn voor de stoomontwikkeling. Dan de boel zorgvuldig dichtvouwen: eerst de bovenkant, dan de beide zijkanten. Bij braadzakken zit een speciaal dichtmaakstripje, knip het overtollige plastic gewoon af. Bewaar de pakketjes in de koelkast tot gebruik, maar haal ze een kwartiertje tevoren eruit zodat ze niet ijskoud de hete oven (200 °C) in gaan. Laat op de bakplaat in ± 12-15 minuten (afhankelijk van de dikte) gaar worden. Strooi aan tafel eventueel nog wat fleur de sel (Frans knisperzout) over de vis.

vispakketjes
P.S.
Waar zijn de pakjes en zakjes? Die blijven even in de kast. Ik zit op het moment in een visserie. Lees hier het introductieverhaal.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Italiaanse braadslee van Nigella

Jachtsaus

Zelfgemaakte boter

Vorig bericht: « American pancakes
Volgend bericht: Ratatouille met BOON kapucijners »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN