• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

15 december 2015

Ga voor gans

Wat o wat doen we met al die ganzen? Het is een landelijk handeninhethaarprobleem terwijl de oplossing zo eenvoudig is: opeten! En daar gaat de nieuwe website Ga voor Gans bij helpen.gavoorgans

Van oorsprong is de wilde gans een trekvogel, die alleen op weg naar Afrika even tijdelijk bij ons kwam uitrusten, maar kennelijk was er ooit een luie donder die bedacht dat al dat heen en terug vliegen toch wel erg veel moeite was, dus die bleef lekker zitten in een sappig groen Hollands weiland. Al snel kreeg hij navolging. Zo veel navolging, dat er nu naar schatting 1 miljoen wilde ganzen in ons land rondbanjeren en daarmee boeren, Schiphol maar ook natuurbeheersers tot wanhoop drijven. Ze vreten alles kaal, niet alleen het gras voor de koeien maar ook de zeldzame plantjes, poepen alles onder, vliegen in vliegtuigmotoren en zorgen al met al voor een hoop schade.

Tijdens het ganzendiner ter lancering van de website Ga voor Gans werden zelfs lokganzen ingezet.

Tijdens het ganzendiner ter lancering van de website Ga voor Gans werden zelfs lokganzen ingezet. Ik had er het liefst eentje in mijn handtas meegenomen, maar ik heb me ingehouden.

Wat te doen? Opeten dus. Immers, we vinden met z’n allen biologisch en puur en duurzaam belangrijk, dus daar past de gans prima in. Nu ja, er is wel een kleine complicatie. Ganzen zijn door al dat vliegen taaie, magere beesten, je moet wel weten wat je ermee doet want gewoon bakken als een biefstukje werkt niet bij gans, dan krijg je schoenzolen.

Een aantal partijen in Noord-Holland, waar jaarlijks meer dan 50.000 wilde ganzen worden geschoten en gevangen, heeft nu de handen ineengeslagen om gans op het menu te krijgen. Met een even simpele als briljante oplossing: producten die al kant-en-klaar zijn: ganzenworst, ganzenpaté, ganzenrillettes en gerookte ganzenborst.

Zo ziet het pakket eruit: alles vacuümverpakt en makkelijk houdbaar toe ver na de kerst. Als je zo lang kunt wachten.

Zo ziet het pakket eruit: alles vacuümverpakt en makkelijk houdbaar tot ver na de kerst. Als je zo lang kunt wachten.

Via de website Ga voor Gans kun je je eigen gans in de pan vangen en een delicatessenpakket bestellen dat voor € 24,95 naar je toe komt gevlogen. En ik kan je verzekeren: alles is heerlijk! Slim ook om in te slaan voor het kerstdiner: kleine moeite, wat zeg ik?, géén moeite, groot effect. Met liefde bereid door de Gebroeders de Wolf (Martijn en Tom).

Gans-coverOok vermeldenswaardig: er is toevallig net een thematijdschrift uitgekomen over De Gans, met alles wat je altijd al over de gans had willen weten. Inclusief ganzen in de kunst, waarom ganzen in een V vliegen, waar de uitdrukking ‘domme gans’ vandaan komt en waarom sprookjes nooit door Moeder de Zwaan of Moeder de Uil maar altijd door Moeder de Gans worden verteld. Behalve  zeer leesbaar ook een heel mooi vormgegeven magazine waar zelfs enkele recepten in staan (salade van ganzeneieren!) en niet te vergeten een ganzenbordspel. Hier te bestellen voor € 11,50.

P.S. Oh, en inderdaad, ganzen moeten dood voordat we ze kunnen opeten. Tja, het is niet anders. Maar zoals laatst Peter Klosse van hét wildrestaurant van Nederland (De Echoput) tegen me zei: “Bij het eten van wild gaat het altijd meteen over jagen, bij kip of koe hoor je nooit iemand over de slachterij.” Laten we die hypocrisie nou eens loslaten. Wie geen vlees eet, is vegetariër, prima. Wie wél vlees eet, moet accepteren dat er dieren voor gedood worden. Maar is het dan niet juist mooi om dieren waar we sowieso van af willen, niet zinloos weg te gooien, maar op te eten? Ik vind van wel. Over duurzaam gesproken: de hele gans wordt uiteindelijk verwerkt, want de veren gaan naar de dekbeddenindustrie en de karkassen naar de dierentuin.gavoorgans

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

goulash van wild

Goulash van wild

Smaak en Het Nieuwe Proefboek

Oesterkantine in Bretagne

Vorig bericht: « Eetkalender 2016
Volgend bericht: Kookboek Bonen! »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN