• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 februari 2016

Kookboek Familierecepten

FamiliereceptenKoken moet je leren. Een kwestie van eerst de boel een beetje afkijken en daarna gewoon maar ergens beginnen. Dat afkijken doe je idealiter al op jonge leeftijd thuis, waar anders dan bij je eigen familie? Wat weer tot gevolg heeft dat je de rest van je leven familierecepten op een bepaalde manier maakt en niet anders. Of de rest van je leven juist blijft verlangen naar een bepaalde smaak die je zelf verdorie niet goed weet te reproduceren, althans, niet zoals je moeder/oma/tante dat deed. Let op: het zijn in dit verband vaak de dames die allesbepalend zijn voor later.

Maar het is dit keer een man die het pakkend heeft opgeschreven. Felix Wilbrink, culinair journalist van De Telegraaf, nota bene iemand die van mening is dat je voor koken geen kookboek nodig hebt want “alleen als je het begrijpt, kun je smaak creëren.” Maar gelukkig streek hij met de hand over zijn hart en bracht het kookboek Familierecepten uit met bijeengeveegde persoonlijke recepten vanaf zijn jeugd, gelardeerd met dito smakelijke ontboezemingen. Zowel in de hoofdstukintro’s als in de recepten zelf schrijft hij alsof hij naast je zit aan de keukentafel, af en toe bij het fornuis even in een pan roert, terwijl hij intussen honderduit tegen je praat.

Een unieke, zeer herkenbare stijl en ik vind dat toevallig leuk, erg leuk. “Eigenlijk ben ik een gehaktbal, eigenlijk zijn wij allemaal gehaktballen. [..] Ik heb wel eens 83 gehaktballen op één dag geproefd! Niet dat je denkt dat het altijd feest is.” Soms wordt hij zelfs poëtisch, zoals in een gloedvol betoog over ragout, waar zelfs commissaris Maigret bij wordt gehaald, zoals trouwens in bijna elk hoofdstuk. En wee de “smaakmaker, rommelaar of restjeskoker” die maggi of aromat in een ragout gebruikt: “De ragout vergeeft het je niet. De pregnante kunstmatige smaak blijft tussen dom en arrogant op je tong hangen.” Waarna op de volgende pagina vreemd genoeg wel een kroketragoutrecept volgt met … maggi.

De uitgeverij had trouwens best een eindredacteur in mogen huren om de boel links en rechts even te ontslordigen, maar ach, het gaat om de inhoud. Heerlijke hoofdstukken over gehaktballen, ragout, stoofvlees (“want zolang er stoofvlees in huis is, hoef je je nergens zorgen over te maken”), soepen (uiteraard), aardappelen (stamppot, anyone?), pannenkoeken, Sinterklaas en zelfs ‘onze’ Indische en Chinese recepten ontbreken niet. Diverse recepten zijn trouwens ingestuurd door behulpzame Telegraaf-lezers en er zitten zelfs wat recepten uit andere (kennelijk ooit in de krant gerecenseerde?) boeken tussen.

Ik ga in ieder geval nooit meer vergeten dat je groentebouillon kunt maken van aardappelschillen, en de tuinbonen met room sméken om uitvoering, desnoods met een pot (“Tuinbonen zijn zo heerlijk. Daar kan je gewoon niet een heel jaar vanwege de korte oogsttijd op gaan zitten wachten.”). Een lekker ouderwets uitgevoerd kookboek zonder fratsen, laat staan foto’s van gerechten. Hooguit het grijze iconische pannetje op de cover, al sinds mensenheugenis echt in gebruik bij de Wilbrinkjes.

Morgen volgt het recept van Kip-champignonragout uit het boek!

Felix Wilbrink, Familierecepten, uitgeverij Bertram + de Leeuw, ISBN 9789461561985, € 18,95
Familierecepten felix wilbrink

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Verzamelbundel zonder pakjes en zakjes

Nigel Slater’s Keukendagboek

4e, 5e en 6e druk

Vorig bericht: « Food design: ons eten van morgen
Volgend bericht: Familierecept: Ragout »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN