Het is wellicht niet salonfähig om het hier hardop te zeggen, maar ik ben erg van de liflafjes. Ik krijg het benauwd van grote bergen dampende stamppot of stoeptegels vlees. Nee, doe mij maar een lieftallig niemendalletje. Of twee, of drie. Het voordeel van kleine gerechtjes is namelijk dat je er meer van kunt eten, en dan bedoel ik vooral meer verschillende. Ik ben erg van de variatie. Of misschien kan ik domweg niet kiezen, die mogelijkheid moeten we ook niet uitvlakken. In een restaurant ben ik uren zoet met een menukaart. Ik zou het liefst álles uitproberen, vooral wat ik niet ken of thuis niet snel maak. Lang leve het verrassingsmenu van de chef, dat lost een hoop gepieker op.
Een béétje restaurant heeft dezer dagen een aspergeverrassingsmenu paraat. Maar weet u wat me opvalt? In de meeste gerechten is de asperge feitelijk slechts figurant. Kunstig opgemaakte bordjes met van alles en nog wat rondom hooguit één gedeconstrueerde witte stengel. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet, wie een volwaardig aspergehoofdgerecht wil, gaat gewoon voor de klassieke bereiding met een aardappeltje en iets boterigs en een eitje.
Maar die hebben we al gehad. Tijd voor wat liflafferig gefröbel in de keuken, en daar lenen souffleetjes zich uitstekend voor.
Oei, souffleetjes? Geen paniek, het recept van deze aspergesouffleetjes met garnalen en doperwten is heel makkelijk. Het leukste vind ik ze op van die platte Franse souffleeschaaltjes, daar kan meer in dan u denkt. Met een salade erbij eten wij dit thuis als hoofdgerecht. Maar u kunt ze ook maken in van die gewone kleine soufflébakjes, dan serveert u er gewoon twee p.p. Of u heeft zomaar ineens acht voorgerechten.
Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.
De aspergerecepten uit de serie die nog wél online staan:
Klassieke asperges met hollandaisesaus
Sambal goreng asperges
Aspergesoep van schillenwater
Aspergekroketten
P.S.
Waar zijn de pakjes en zakjes? Die blijven even in de kast want dezer weken zit ik in een aspergeserie. Lees hier mijn aspergereportage.