• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 november 2016

Gegratineerde coquilles

Ik ken een culischrijfcollega die gaat briesen zodra het woord ‘coquilles’ valt. Coquille betekent in het Frans immers alleen maar ‘schelp’, er moet toch heus nog ‘Saint-Jacques’ achter voordat een Fransman in de gaten heeft wat je bedoelt. Inderdaad zijn ze vernoemd naar de heilige Jakobus, die als het goed is begraven ligt in Santiago de Compostela. De Noord-Spaanse stad is derhalve al eeuwenlang een bedevaartsoort voor pelgrims, die voor de herkenbaarheid een sint-jakobsschelp op hun hoed naaiden. Tegenwoordig lijkt het meer een wandelvakantie voor mensen met een burn-out en is de schelp vooral bekend als het Shell-logo.

Maar goed.

Los van het feit dat sint-jakobsschelpen een hele mond vol is, klinkt coquilles natuurlijk prettig sjiek de friemel. In een hoofdstedelijke hotspot at ik laatst ceviche van coquille. Flinterdun was nog een understatement, je kon er doorheen kijken. Sterker nog, ik vermoed dat ze het hele restaurant konden bedienen met hooguit drie schelpen. Zo kun je makkelijk lekker duur doen. Voordeel van dunne plakjes: dan proef je niet zoveel. Ik heb namelijk ooit bij een horecavisgroothandel een proeverij meegemaakt van verse, rauwe coquilles zojuist uit schelp gewipt versus die witte bolletjes uit een emmertje zoals de visboer ze verkoopt en de meeste restaurants ze serveren. Die ogen vers, maar zijn steevast bevroren geweest. Het smaakverschil was spectaculair. De echt verse waren mooie gladde plakjes met een aangename beet, de ontdooide uit het emmertje waren zacht en pruttig. coquilles

Dus ja, coquilles kopen in de schelp is echt een aanrader als u er iets rauws mee gaat doen. Alleen zijn die niet overal voorhanden en omdat ze bij mijn recept toch de oven in gaan, mag u van mij best gewoon van die witte bolletjes kopen. De visboer verkoopt de losse schelpen er vaak bij. En desnoods neemt u platte ovenschaaltjes, al is dat natuurlijk wel een stuk minder decoratief. Want dit is nou bij uitstek een deftig voorgerecht om dinergasten mee te imponeren, al is het – niet verder vertellen – echt doodsimpel.

coquilles_ftGegratineerde coquilles
Nodig voor 4 personen:

8 verse coquilles (+ 4 losse,,bolle schelphelften)
1 gaar bietje
4 plakjes pancetta
wat takjes verse dille
2 oudbakken witte boterhammen
1 eetl balsamico-azijn
4 kleine klontjes boter
½ citroen
zout & peper uit de molen

Oven voorverwarmen op 200 °C. Snij het bietje in ieniemienieblokjes – hoe kleiner, hoe chiquer. Schep om met de balsamico en laat even staan. Leg de pancetta tussen dubbele lagen keukenpapier en bak in de magnetron in 1-2 minuten bruin en knapperig. Laat afkoelen en verkruimel tot gruis.
Maak 4 schelphelften schoon. Leg in elk twee coquilles. Bestrooi met zout en peper. Strooi de bietjes en spek erover. Hak de dille en strooi erover. Rasp de ½ citroen erboven fijn en geef elke schelp ook een kneepje sap. Snij de korstjes van het brood en maal de rest tot kruim in de keukenmachine. Strooi over de schelpen tot de boel min of meer bedekt is. Parkeer op elk een dotje boter. Tot zover de voorbereiding, bewaar in de koelkast. Zet voorzichtig in de hete oven en gratineer goudgeel in ± 10 minuten, ietsje langer als het echt hele dikke jongens zijn. Meteen serveren. Maak eventueel op het bord eerst een bedje van grof zout, zeekraal, algen of wat dan tegen het wiebelen.

TIP:
Sint-jacobsschelpen openmaken is niet moeilijk. Het is een kwestie van een scherp klein mesje erin steken en dan strak langs de binnenkant van de platte schelphelft snijden, zodat u zo veel mogelijk het vlees heel houdt. Trek vervolgens met de vingers het glibberige vlies eraf en klaar is Kees. Fransen serveren ook het wat bittere oranje koraal erbij, wij doorgaans niet.

Dit recept verscheen eerder in Trouw in het kader van mijn schelpenserie. Eerder verschenen: Spaanse mosselen. Hierna volgen nog Spaghetti met kokkels en scheermesjes.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Lila puree met coquilles

Tabouleh met scampi van Jeroen Meus

Mislukt karamelijs

Vorig bericht: « Nasi goreng van bloemkool
Volgend bericht: Spaghetti met kokkels »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN