• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

27 maart 2017

Bietenspread

Altijd maar weer die boze burgers, wordt u er ook zo moe van? Ik geef toe, ook ik maak me elke week druk om van alles en nog wat. Steeds maar weer op de barricades gaat echter vermoeien, eveneens voor u als lezer, lijkt me zo. Daarom wordt het tijd voor een flinke dosis roze bril. Na al dat gemopper gezellig weer eens een vrolijk, ongecompliceerd stukje, hoe lijkt u dat? Noem het lentekriebels.

Laat ik om te beginnen maar weer eens herhalen dat ik heus niet overal tegen ben. Zo ben ik bijvoorbeeld helemaal niet anti-supermarkt, zoals mensen soms denken. Integendeel, ik word juist heel blij van supermarkten, want waar anders vind ik mijn broodnodige portie inspiratie? Behalve dan via uw nijvere e-mailsuggesties? Het grootgruttersfiliaal bij mij pal om de hoek krijgt om puur praktische redenen weliswaar de meeste aandacht, maar ik doe mijn best om regelmatig andere firma’s te bezoeken, teneinde de vakmatige interesse zo breed mogelijk te spreiden. Zo kom je nog eens voor verrassingen te staan. Dat geldt helemaal voor de natuurvoedingssupermarkt, mijn favoriete uitje. Daar gaat letterlijk een wereld voor je open van spullen waarvan je niet wist dat het bestond, laat staan wat je ermee zou moeten. Van bruine rijstdrink, amaranth knackebröd, zeewierballetjes en gerstegraspoeder tot – nee, ik verzin dit niet – bananenbaobabbonbons en glutenvrije dinosauruspasta. Je zal er maar net om verlegen zitten.

Tussen de tofu-ravioli en de berkenbladthee stuitte ik op kleine potjes met bietenspread.

Uit een potje: Allos Farm vegetables beetroot horseradish
Rode bieten 50%, mierikswortel 12%, zonnebloemolie, zonnebloempitten, augurken 4% (augurken, brandewijnazijn, zeezout, rietsuiker), uien 4%, bietensap (brandewijnazijn, rietsuiker, kruidenazijn, specerijen (karwij, kruidnagel)), agavediksap, aardappelzetmeel, geconcentreerd citroensap, zeezout, verdikkingsmiddel: johannesbroodpitmeel.

Een wolkje roze geluk voor op de lunchboterham, met een ferme vleug mierikswortel waardoor het niet te braaf of te zoet wordt. Echt heel fijn spul, een onvervalste aanrader. Alleen, dat heb ik weer, dan wil ik iets dat gewoon prima is van zichzelf, tóch proberen na te maken. Zo lang ik er verder geen vlieg kwaad mee doe, moet u me dat maar vergeven.

Zelf maken?
Nodig voor 1 bakje:

200 g gare bietjes
50 g walnoten
± 2 eetl geraspte mierikswortel (vers of uit een potje)
sap van ½ citroen
4 eetl olijfolie
2 eetl zilveruitjes + 2 eetl sap
zout & peper uit de molen

Doe bietjes en walnoten in de keukenmachine en maal grof. Wie geen machine heeft, kan ook het bakje gebruiken dat bij de staafmixer hoort. Voeg mierikswortel, citroensap, olijfolie, zout, peper en 2 eetl zilveruitjessap (uit het potje) toe. Maal net zo lang tot het een mooie gladde massa is. Proef en voeg voor smaak en/of consistentie eventueel meer citroen, olie of zilveruitjessap toe. Of mierikswortel, de intensiteit daarvan kan per keer nogal verschillen, en vers is doorgaans pittiger dan uit een potje. Maal op het laatst kort de zilveruitjes erdoor, of hak ze met de hand – het is prettig als die nog wat beet hebben. Het eindresultaat is eerder stoer diep paars dan potjesroze, maar desalniettemin lekker op brood. Of als dip met toastjes. Of in een tosti met (geiten)kaas.

Nee, ik ga hier nooit over één nacht ijs. Dit waren de verschillende testversies, waarvan de variant linksboven zichtbaar het beste beviel – dat recept is het dan ook uiteindelijk geworden.

TIPS:
• Zelf bietjes roosteren: verpak per stuk in alufolie leg een uurtje in een hete oven (175 à 200 °C). Dat kan heel goed naast of onder iets anders, qua efficiënt/duurzaam. Snij het kontje eraf en verwijder het nu mooi los zittende velletje.
• Verse mierikswortel is steeds vaker bij de groenteboer te vinden. Zelf kweken is ook een optie. In een balkonpot is het mij helaas nog niet gelukt, maar in de tuin schijnt het zelfs te kunnen gaan woekeren.
• De ene keer valt hij trouwens wat donkerder of juist lichter uit dan de andere keer. Altijd weer verrassend. En je kunt ook spelen met de grofheid: hoe langer je maalt, hoe gladder de puree.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek (top 3 best verkochte kookboeken van 2016).

zonder pakjes zakjes 1zonder pakjes zakjes 2grote zonder pakjes zakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Bonenpuree (voor op brood)

Makreelrillettes

Toastjes met forel en biet

Vorig bericht: « Groenteschotel uit de oven
Volgend bericht: Nieuw kookboek in de maak »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN