• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

8 mei 2017

Gâteau nantais

Nantes is een lekkere stad hoor, met z’n vis en Muscadet en lentegroenten als worteltjes en veldsla. Maar het beroemdst zijn toch de zoetigheden, gemaakt van de suiker en chocola die sinds de achttiende eeuw vooral via de haven van Nantes Frankrijk binnen kwamen varen. De firma LU komt ervandaan, u weet wel, van de geribbelde petit-beurre-koekjes, de scholiertjes met chocola en natuurlijk de Pim’s, waar ik al eens een rubriek aan wijdde. De fabriek is intussen verhuisd maar de stad telt nog altijd tal van chocoladewinkels, met als grote favoriet Gautier, waar ze sinds 1823 naast een keur aan bonbonnetjes ook hét snoepje van Nantes produceren in alle kleuren van de regenboog, de Berlingot.

De oorsprong van al dit zoet is een echter stuk minder glorieus. De havenstad verwierf namelijk z’n weelde en glorie dankzij de ‘commerce triangulaire’ of driehoekshandel, een eufemistische uitdrukking voor een slavenhandel in drie etappes. Vanuit Nantes vertrokken schepen naar Afrika vol westerse producten in ruil voor slaven, die vervolgens werden doorverkocht aan plantages in de nieuwe wereld. Vol suiker, cacao, koffie, rum, tabak en katoen keerden de schippers ten slotte weer huiswaarts. En dan begon het weer van voor af aan. Tussen 1704 en 1837 vonden ruim 1700 van dit soort tochten plaats waarbij naar schatting vele honderdduizenden slaven werden gedeporteerd.

In de tijd dat Antilliaanse rietsuiker, bruine rum en vanille volop verkrijgbaar waren ontstond de ‘gâteau nantais’: een smeuïge platte ronde cake, versierd met wit glazuur. Dankzij overvloedig rumgebruik zeer lang houdbaar, wat de zeelui natuurlijk goed uitkwam. Nog altijd wordt hij gemaakt door lokale bakkers, die zich er op voorstaan dat hij wel twee maanden goed blijft, mits niet in de koelkast, maar in een goed afgesloten koektrommel tegen het uitdrogen. En inderdaad. Natuurlijk had ik er eentje gekocht, om hem vervolgens te vergeten, maar weken later bleek hij nog steeds heerlijk. Dat vroeg natuurlijk om een zelfmaakversie En al doe ik een scheut minder dan de Nantezen, hij hoort echt met rum, veel rum. Kinderen geeft u maar een koekje van LU.

Zelf maken?
Nodig voor 1 taart (8 punten):

125 g boter (kamertemperatuur)
125 g (fijne) kristalsuiker
125 g amandelmeel
3 grote eieren (kamertemperatuur)
50 ml bruine rum
40 g bloem
1 theel bakpoeder
1 eetl vanille-extract
100 g poedersuiker
snufje zout
wat boter en bloem voor de vorm

Oven voorverwarmen op 175 °C. Mix de boter en kristalsuiker samen tot een mooi licht ensemble. Mix het amandelmeel erdoor. Klop de eieren los in een kom en giet er dan in porties bij, tot het weer een mooi glad geheel is. Mix 3 eetl van de rum (bewaar de rest) en de vanille erdoor. Zeef bloem, bakpoeder en zout boven de kom en spatel (niet mix!) het er losjes door. Vet een springvorm (Ø 20-22 cm) in met boter en bepoeder met wat bloem. Doe het beslag erin en strijk glad. Bak gaar en goudbruin in de oven in ± 40-45 minuten. Check of een satéprikker er droog uitkomt. Haal uit de oven, prik meteen met diezelfde prikker overal in en kwast in met rum, maar houd 1 volle eetl rum over voor het glazuur. Laat de cake helemaal afkoelen. Meng de poedersuiker met die eetl rum en nog een extra drupje water tot een dik-vloeibaar glazuur. Verdeel over de cake en laat uitharden.

TIPS:
• Amandelmeel maakt u makkelijk zelf door blanke (hele of geschaafde) amandelen fijn te malen.
• De dag na het bakken is hij het lekkerst. Goed hermetisch afgesloten bewaren. Al zou ik twee maanden bij deze versie niet durven aanbevelen.

Morgen tips voor lekkere adresjes in Nantes!

 

Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek (top 3 best verkochte kookboeken van 2016).

zonder pakjes zakjes 1zonder pakjes zakjes 2grote zonder pakjes zakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kip met gember

Bread & butter pudding

Vlierbloesemsiroop

Vorig bericht: « Aardbeientrifle (deconstructed)
Volgend bericht: Lekkere adresjes in Nantes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN