• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

21 augustus 2017

Buitenlandse pakjes & zakjes: Currywurst

Wat je van ver haalt is lekker. Zeven zomerse weken lang kookte ik in Trouw zonder buitenlandse pakjes & zakjes, op basis van spul dat lezers mee terug namen van vakantie en naar me opstuurden. Nu de hele serie ook hier online.

Wat kun je de hier de komende tijd verwachten?
1. Duitsland: Currywurst (zie meteen hieronder)
2. USA (of Moskou): Rauwkost met Ranch-dip
3. Slovenië: Gevulde paprika’s
4. Costa Rica: Arroz con pollo
5. Frankrijk: Tomatentaboulé
6. Zweden: Zweedse balletjes in roomsaus
7. Duitsland: Kartoffelbrei met ui en croutons

Boeken lezen, zwemmen, luieren, dwalen door pittoreske stadjes, droomchateautjes en mooie musea, het is allemaal leuk en aardig, maar de ware charme van vakanties in den vreemde is natuurlijk het eten. Alles is zo lekker anders en laten we wel wezen, het smaakt allemaal ontegenzeggelijk beter op een berg met uitzicht en een koel glas rosé binnen handbereik. Reizen en eten, het hoort bij elkaar.

Het toppunt van vakantiepret is ronddolen in buitenlandse supermarkten. Ik dacht dat ik erg was, maar mijn culicollega Jeanette van de Lindt (van het blog Culinette) spant de kroon. Voorafgaand aan elke vakantie zoekt ze vooraf op internet naar grote supermarkten in de buurt. “We schuwen ook de kleine niet hoor,” zegt ze desgevraagd, “vooral in kleine Franse steden heb je van die snoezige buurtsupers, maar die mega-grote supermarkten zijn onze favoriet. Ik maak er ook altijd graag foto’s, en heb intussen een hele verzameling. De pakjes en zakjes zijn de leukste afdeling, en de kant-en-klaarmaaltijden. Wat opvalt is dat er in Duitsland en Frankrijk veel meer keus is dan in Nederland, maar misschien komt dat omdat wij niet van die megawinkels hebben.“

Na haar vorige vakantie stuurde ze me een hele bups Duitse Maggi-pakjes: van Senf-Eier (‘cremig-würzig’) tot Zwiebel-Rahm Schnizel (zelf toevoegen: ui, room en schnitzels). Daarmee inspireerde ze me pardoes tot deze zomerse serie: zeven afleveringen lang eten we op deze plek met/zonder buitenlandse pakjes & zakjes. Al was het maar, zoals Culinette zegt, alsof het lijkt of je bij buitenlandse pakjes en zakjes sneller ziet wat een onzin het is: “Kijk bijvoorbeeld naar de Senf-Eier. Niets anders dan een zakje mosterdsaus, maar het wekt de suggestie dat het veel meer is dan dat.” Sterker nog, zelfs de mosterd moet je nog zelf toevoegen. Dat is toch pure humor? Als we allemaal uitgelachen zijn, zullen we dan even samen die Duitse oerklassieker maken, Currywurst, oftewel worst met currysaus? Een toepasselijk zomerse BBQ-hit.

Uit een Duits pakje: Maggi Fix & Frisch Currywurst in pikanter Currysauce
Suiker, zetmeel, 13,4% tomaten, 11% specerijen (uien, paprika, fenegriek, kurkuma, knoflook, chilipeper), mosterdzaad, koriander, peper, kardemom, kummel, gember), maltodextrine, fructose, rijstmeel, jodiumzout, aroma’s, appelpoeder, gistextract, sojasauspoeder (sojabonen, tarwe), rodebietensappoeder, gerookt spekvet (spek, rook), zonnebloemolie, rookaroma, zout, zuurteregelaar citroenzuur.
Zelf toevoegen: 2 braadworsten

Zelf currysaus maken?
Nodig voor 8-10 personen:

1 kilo rijpe tomaten
1 ui
2 knoflooktenen
2 eetl bruine basterdsuiker
50 ml appelazijn
1 laurierblaadje
1 volle eetl lekker kerriepoeder
1 theel ketoembar (gemalen korianderzaad)
1 theel paprikapoeder
½ theel cayennepeper
zout & peper uit de molen

De makkelijkste currysaus (geleerd van een Duitser, en die kan het weten) is natuurlijk: tomatenketchup mengen met kerriepoeder en cayennepeper. Ganz einfach. Maar voor wie eens echt wil uitpakken, dit doe-het-zelfrecept. Snij de ui en tomaten in vieren en maal samen met de knoflook kort in de keukenmachine of met de staafmixer tot een grove smurrie. Doe samen met alle overige ingrediënten in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Laat zonder deksel lekker een uur pruttelen en inkoken. Verwijder het laurierblaadje en pureer glad met behulp van staafmixer of keukenmachine. Proef en breng op smaak met extra zout, peper, cayennepeper of kerrie.
Serveer met braadworsten van de barbecue (of gewoon binnen uit de pan) en friet of aardappels uit de oven.

TIP:
De saus is ruim bemeten, want prima in te vriezen en u weet: een grote pan is evenveel werk als een kleintje. Ook lekker bij Nederlandse gehaktballen of door de pasta.

 

Morgen deel 2 van de serie: Rauwkost met Ranch-dip uit de USA. Of nee, eigenlijk uit Moskou…

 

P.S.
Nog meer zin gekregen in koken zonder pakjes & zakjes? Dan is er natuurlijk mijn nieuwe kookboek!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Recept Culinette

1 Week Zonder Pakjes Challenge

Slim filmpje

Vorig bericht: « Slim filmpje
Volgend bericht: USA: Rauwkost met Ranch-dip »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN