• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

15 december 2017

Yakitori

Het Shinjuku-station in Tokio heeft tweehonderd uitgangen waar zich elke dag weer miljoenen reizigers doorheen spoeden. Maar pal om de hoek, onder het spoortunneltje door, beland je ineens in een compleet andere wereld die ‘Omoide Yokocho’ heet. Een paar ouderwetse straatjes die op wonderbaarlijke wijze zijn ontsnapt aan de alom heersende betonwoede. Tientallen piepkleine restaurantjes rijgen zich aaneen, vaak met maar een handjevol zitplaatsen, half op straat. Zodra ergens een plekje ontstaat, is het een kwestie van snel gaan zitten. Achter een bar met acht krukken heersen zo te zien moeder en dochter. Moeder is een klein tanig vogeltje dat onverstoorbaar spiesjes grillt. Dochter oogt ook al minstens in de zestig, schenkt bier en sake en deelt schaaltjes rond met edamame, de alomtegenwoordige peuzelboontjes. Verder serveren ze alleen yakitori. Yaki betekent ‘gegrild’, tori ‘kip’. Overzichtelijk genoeg, maar een kip bestaat uit meer onderdelen dan je denkt. In een kleine glazen vitrine liggen allerlei spiesjes klaar. Soms herkenbaar (dijen, vleugels, levertjes), soms ook niet (zijn dat nou hartjes? En maagjes?). Niemand spreekt een woord Engels, dus de communicatie blijft beperkt tot aanwijzen. Vragend houdt moeder een spiesje met stukjes prei omhoog, zo te zien de enige groente hier. Ja, doe die ook maar. Allemaal gaan ze op een tafelmodel barbecue waarnaast een huis-tuin-en-keukenventilator manmoedige pogingen doet om de kooltjes gloeiend heet te blazen. Het complete etablissement is integraal pikzwart uitgeslagen van decennialang roosteren. De gare spiesjes mogen nog even door een grote bak met kleverige bruine saus en belanden dan op een bordje. Binnen een kwartier staan we weer buiten. Eten is in Japan zelden een avondvullende gebeurtenis, en hier al helemaal niet. En dan stinken we ook nog een uur in de wind. Maar een belevenis is het wel!


Thuis namaken bleek verrassend simpel. Bij gebrek aan barbecue beviel de ovenmethode het beste. De grillpan werkt ook, maar dan staat uw huis wel blauw van de rook. Bijna net als in dat straatje in Tokio.

Recept yakitori
(Japanse gegrilde kipspiesjes)

Nodig voor 8 stuks:
250 g kippendijenvlees
8 bosuien
8 satéstokjes

Saus:
100 ml Japanse sojasaus
100 ml mirin (zoete Japanse rijstwijn)
2 eetl bruine basterdsuiker

Leg de satéstokjes alvast in koud water. Doe de sojasaus, mirin en suiker in een steelpan en laat op matig vuur inkoken tot de helft (± 10-15 minuten). Let op, het moet een stroperig geheel worden, maar als het te hard gaat, krijgt u zwarte smurrie. Snij de kip in kleine stukjes van hooguit 2½ x 2½ cm. Snij de bosui (alleen het wit en lichtgroen) in gelijkmatige stukjes van ± 3 cm. Rijg kip en ui om en om aan de stokjes.
Methode ovengrill: Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Leg de spiesjes op een rek, met een uitlekbak eronder. Rooster in totaal 10 minuten bovenin de oven, maar draai ze na 7 minuten om en kwast aan alle kanten goed in met de saus.
Methode grillpan: Verhit de grillpan tot loeiheet en rooster de spiesjes in ± 6 minuten gaar. Keer regelmatig om en bestrijk pas op tegen het eind met de saus, anders verbrandt de hele boel. En zet een raam open.
Serveren: Kwast nogmaals in met de overgebleven saus. Lekker met rijst en zoetzure groente (tsukemono).

TIP:
Vervang de lente-ui eens door gehalveerde stukjes (dunne) prei.

Dit is een verhaal uit mijn Japanse serie die eerder verscheen in Trouw. Zie ook mijn 10 reistips voor Japan, 2 aanbevolen reisboeken en culisouvenirsuggesties.
Plus natuurlijk recepten, voor katsudon (kommetje rijst met gebakken varkensvlees), tsukemono (zoet-zure groente), onigiri (rijstsnacks) en tempura (gefrituurd spul).

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Witlof ham-kaas zonder pakje

Rabarber panna cotta

Oranje soep voor Koninginnedag

Vorig bericht: « Tsukemono
Volgend bericht: Anti-stresstips voor kerst »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN