• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 maart 2018

Indiase linzencurry

Waar zouden we zijn zonder mensen met idealen? Die met onvermoeibaar enthousiasme de wereld een stukje beter proberen te maken voor ons, luie-stervelingen-op-de-bank. Zojuist was de eerste Nationale Week zonder Vlees, wist u dat? Een initiatief van foodblogger Isabel Boerdam, alias De Hippe Vegetariër, die ruim 50 partners wist te strikken, tot Knorr, Maggi, Unox en Struik aan toe. “Ik wil mensen graag de rijkheid van de vegetarische keuken laten ontdekken, vooroordelen wegnemen en verrassen,” aldus Boerdam. “Ik wil zorgen voor impact en Nederland op mijn eigen manier echt een klein beetje in beweging brengen op weg naar duurzamere en bewustere eetkeuzes.”
Hoezee!

Alleen gaat deze uitspraak niet over de Vleesloze Week, maar over de pakjeslijn die ze bedacht in opdracht van Maggi, getiteld ‘Dagje Geen Vlees’. Vlees eruit, pakjes erin? Is dat geen gevalletje ‘van de regen in de drup’? Maar volgens Boerdam zijn al die vooroordelen over E-nummers, suiker en zout achterhaald: “In feite is het Maggi-zakje niets meer dan 10 kruiden uit je kruidenkastje in de juiste verhouding in een zakje.”

Uit een zakje:
Maggi Idee voor Dagje geen vlees: Indiase linzencurry met wortel en bloemkool

Zout, kerrie 26% (kurkuma, koriander, komijn, fenegriek, kaneel, piment, cayennepeper, zwarte peper, anijs, gember, knoflook, kardamom), gistextract, tomaat, olijfolie van eerste persing, knoflookextract, peterselie, koriander, natuurlijk kruidnagelaroma.
Zelf toevoegen: ½ bloemkool, 200 g wortel, 1 ui, 3 bosuitjes, 1 zakje/blik linzen (205 g), 200 ml kokosmelk (light), 110 g basmatirijst, limoen, verse koriander.

 

Maar neem het Maggizakje voor Indiase linzencurry, het hoofdingrediënt is toch echt gewoon als vanouds: zout (51,75%). Daarna komt 26% kerriepoeder en gistextract (smaakversterker). Zelf moet je nog tien (10!) verse ingrediënten toevoegen. Maar dan kun je zout en kerrie er toch ook zelf bij doen? Al was het maar omdat je dan toch echt flink minder zout binnen krijgt dan die 2,9 gram per persoon van Maggi, in één klap de helft van de aanbevolen dagelijkse maximale hoeveelheid (6 gram).

Het zout uit het pakje van Maggi (rechts) versus het zout wat ik heb toegevoegd aan mijn eigen recept (links). Zoek de verschillen…

En dan mag je van Maggi niet eens zout bij de rijst doen, anders loopt het kennelijk helemaal uit de klauwen. Tja, zo krijgt die wereldverbetelarij toch een beetje een bijsmaak. Vroeger waren foodbloggers bevlogen kooklustigen die graag hun lekkere recepten wilden delen, tegenwoordig zijn ze een verlengstuk van de voedingsindustrie met een verdienmodel. Is dat nou vooruitgang?
Volgens mij moeten we ons niet beperken tot één dag of één week helemaal zonder vlees, maar kunnen we beter het hele jaar door gewoon minderen met vlees. Doet u mee? Dan heb ik vast een lekker recept.

Zelf maken?
Indiase linzencurry (zonder vlees, zonder zakje)

Nodig voor 4 personen:
300 g basmatirijst
100 g gedroogde rode linzen
½ bloemkool (500 g)
250 g bospeentjes
1 ui
2 knoflooktenen
stukje verse gember
3 bosuitjes
250 ml kokosmelk,
1 eetl lekker kerriepoeder
1 limoen
verse koriander
plantaardige olie
zout & peper uit de molen

Kook de rijst in water met een snufje zout. Snipper de ui en knoflook, fruit samen in een scheut olie in een flinke braadpan of hapjespan. Rasp de gember erboven. Snij de wortel in plakjes en bak mee. Verdeel de bloemkool in zeer kleine roosjes en voeg toe. Schep de kerrie erdoor. Was de linzen en laat uitlekken in een zeef. Doe in de pan, plus de kokosmelk, 250 ml (kokend) water, zout en peper. Breng aan de kook en laat met deksel op de pan ± 15-20 minuten zachtjes sudderen tot de linzen uit elkaar gevallen zijn en de groente gaar is. Roer op het laatst de in ringetjes gesneden bosui (ja, ook het groen) erdoor. Proef op zout en peper. Bestrooi met verse koriander. Serveer met partjes limoen om over uit te knijpen en de rijst.

TIPS:
• Het Maggizakje gaat uit van een blikje gewone bruine linzen, maar daar is natuurlijk niks Indiaas aan, dus wij doen het met gedroogde rode linzen. Je weet wel: dat zijn die oranje linzen (soms ook in splitversie), die bij het koken helemaal uit elkaar vallen tot soep en dan ineens geel zijn. Voorweken hoeft niet!
• Neem goede kwaliteit kerriepoeder. Menig supermarkt verkoopt de vierkante blikjes curry madras van Jonnie Boer. Onvervalste aanrader.
• Kliekje? Verdunnen met bouillon en (half) pureren tot een lekkere soep.
• Variant: rooster (alle of de helft van) de bloemkool omhusseld met wat kerrie, zout, peper en olie een kwartiertje in een hete oven (200 °C) tot beetgaar met hier en daar een geblakerd randje. Strooi op het laatst erover.

 

Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Raapsteeltjes met spaghetti

Kruidenzout

Appelmoes: zelfgemaakt versus AH ovenmix

Vorig bericht: « Sambal van Oma Dee
Volgend bericht: Kerriepoeder »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN