• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 mei 2018

Tropische cake

Altijd lachen, botercrème bij Heel Holland Bakt. Die gaat immers onveranderlijk in de schift. Paniek in de tent, handen in het haar, leuke televisie. Maar mede daardoor is het algemene idee ontstaan dat botercrème heel erg moeilijk is, niet te doen voor gewone stervelingen. Waar Dr. Oetker dan weer schielijk op inspringt met een pakje kant-en-klare mix voor luchtige botercrème, bestaande uit suiker, aroma, kleurstof en stabilisator. Een tip van podcastmaker Zegert van der Linde.

Zelf toevoegen: boter en melk. Totale overbodigheid, want botercrème is namelijk helemaal niet moeilijk. De enige reden dat de boel op tv in het honderd loopt, is omdat een clubje amateurbakkers doodnerveus moet staan multitasken in een tochtige tent waar vanwege de akoestiek wind en regen vrij spel hebben, terwijl meerdere cameraploegen op hun vingers kijken, Janny en Robèrt in hun nek hijgen en André van Duin een lollig gesprekje aanknoopt. Nee, vind je het gek dat er dan van alles mis gaat? Maar met een beetje aandacht is botercrème echt een eitje. Wacht, ik doe het gewoon even voor. Want vandaag zijn we in deze regenboogserie beland bij botergeel. En ananasgeel. Dit is een taart uit de categorie ‘kleine moeite, groot effect’. Bij mij thuis al experimenterend ontstaan omdat ik een klein kontje verse ananas overhad. Die sneed ik in hele dunne plakjes en parkeerde die zo elegant mogelijk in een laag botercrème bovenop een cake. Oeh’s en ah’s vielen mij ten deel. Altijd fijn om mensen te doen geloven dat je heel wat kunt. Wordt u daar nou niet zonnig van?

Tropische cake (met ananas en kokos)

Zelf maken?
Nodig voor 6-8 personen:

3 grote eieren (kamertemperatuur)
150 g suiker
100 g boter
1 mandarijn
100 g gedroogde kokosrasp + 1 el extra
100 g zelfrijzend bakmeel
2-3 cm verse ananas
25 g pure chocola

Botercrème:
100 g boter (kamertemperatuur)
150 g poedersuiker
scheutje vanille-extract

Oven voorverwarmen op 180 °C.
Cake: Smelt de boter (magnetron) en laat op kamertemperatuur komen. Klop de eieren met de suiker in een paar minuten heel licht en luchtig. Rasp de schil van de mandarijn fijn boven de boter. Pers hem uit, hou 2 lepels apart en doe de rest van het sap bij de boter. Giet dit botermengsel al mixend bij de eieren, samen met de kokos. Zeef het meel erboven en spatel (nu niet meer mixen!) erdoor. Klem een stuk bakpapier in een springvorm Ø 22 cm), vet daarna goed in en vul met het beslag. Bak in het midden van de oven gaar in ± 20-25 minuten; check of een satéprikker er droog uit komt. Laat helemaal afkoelen, haal uit de vorm en plaats op een schaal.
Botercrème: Mix de boter rustig 5 minuten tot luchtig. Mix in porties de poedersuiker erdoor, ook weer 5 minuten, plus de 2 lepels mandarijnensap en de vanille. Schep bovenop de cake. Nee, dat hoeft niet netjes.
Decoratie: Rooster in een droge koekenpan de extra lepel kokosrasp al omscheppend goudbruin. Verwijder schil en hart van de ananas. Snij in flinterdunne plakjes, en dan in kwarten. Plaats die als een rozet, van buiten naar binnen, in de botercrème. Smelt de chocola in de magnetron. Zwiebel met een lepel dunne streepjes over de ananas. Bestrooi met de kokos. Laat het geheel even opstijven in de koelkast.

TIPS:
• Botercrème gaat schiften als de temperatuur van de ingrediënten te veel verschilt, dat is het hele geheim. Voeg voor een extra luchtige versie 1-2 lepels extra sap of melk (kamertemperatuur!) toe.
• Serveer de taart vooral niet ijskoud direct uit de koelkast, het is lekkerder als de botercrème weer een beetje zacht is in plaats van keihard.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.

Dit recept is onderdeel van mijn regenboogserie. Ook verschenen:
Rood – gerookte makreel met rode pittige saus
Oranje – rokerige shakshuka met kip en aubergine
Groen – groene radijssoep
Blauw – Blauwe cakejes met amandelen (en blauwe bessen)
Paars – lila puree met coquilles
Bruin – stoofpotje van geitenbok met pruimen
Wit – Spaanse asperges met amandelen

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kip tandoori

Pitabroodjes

Vega Schotse eieren

Vorig bericht: « Drama met shakshuka
Volgend bericht: 3x culisouvenir Brussel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN