• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 juni 2018

Ovenpasta ham-kaas

Ik mag graag afgeven op die vermaledijde voedingsindustrie, maar soms heb ik ook niets dan bewondering, grenzend aan pure afgunst. Neem nou de jongens van Knorr. Die hebben het verschijnsel ‘Gebakken Lucht’ tot onwaarschijnlijk grote hoogte weten te verheffen. Petje af. De iconische serie ‘Wereldgerechten’ voorop natuurlijk, maar vlak ook de ‘Ovengeheimen’ niet uit. Zoals de ‘Ovenpasta ham-kaas met champignons en paprika’.

Uit een zakje: Knorr Ovenpasta Ham-kaas met champignons en paprika
Gemodificeerd aardappelzetmeel, plantaardig vet, rijstebloem, gistextract, natuurlijk mineraalzout, zout, melksuiker, aroma, melkeiwitten, aardappelzetmeel, bieslook, maltodextrine, oregano, foelie, witte peper, paprika-extract.
Zelf toevoegen: 250 g pasta (macaroni), 125 ml Blue Band Finesse voor Koken, 200 g hamblokjes, 250 g champignons, 1 grote paprika, 50 g geraspte kaas.

Niets van de titel van het zakje zit erin, dat moet u er allemaal nog bij kopen: ham, kaas, champignons, paprika en dan ook nog eens pasta en neproom. En dan toch met droge ogen € 1,09 euro vragen voor wat bindmiddel, zout, suiker, smaakversterker en een ietsiepietsie specerijen. Op dit soort momenten vraag ik me af waarom ik toch zo nodig het koken met verse spullen wil promoten. Ik had met een eigen pakjeslijn immers al lang schathemeltjerijk in mijn eigen Loirekasteel kunnen gaan rentenieren. Want mensen kopen dit grif hoor, jaar in jaar uit! Weet ik, omdat ik toevallig ontdekte dat ik vier jaar geleden al eens begonnen was aan een stukje over deze poedermix. Alleen kwam er kennelijk iets tussendoor, want het heeft nimmer de krant gehaald. Pas bij de grote voorjaarsschoonmaak dook het ineens weer op.

Het zwoele ‘Ovengeheimen’ is intussen vervangen door het brave ‘Maaltijdmix’ en ook de inhoud blijkt iets aangepast. Palmvet heet nu ‘plantaardig vet’, dus is hoogstwaarschijnlijk nog steeds palmvet, maar zo klimt tenminste niet meteen iedereen in de gordijnen over die arme oerang oetans. Er wordt nu ‘natuurlijk mineraalzout’ gebruikt want dat ‘bevat minder natrium dan keukenzout vanwege het natuurlijk kaliumgehalte’, maar meteen erna staat ook nog steeds ‘zout’ als ingrediënt, dus of het per saldo wat uithaalt? Leukste wapenfeit: de smaakversterker gistextract is met stip gestegen van plek 13 naar plek 4 in de lijst. Het enige wat gek genoeg ontbreekt is de leus ‘verbeterd recept’. Maar dat verbeterde recept krijgt u gewoon van mij, klaar in de helft van de tijd van die van Knorr, ook dat nog.

Recept: Ovenpasta ham-kaas (met champignons en paprika)

Nodig voor 4 personen:
250 g macaroni (of penne)
250 g kastanjechampignons
1 rode paprika
200 g hamblokjes
100 g geraspte pittig-belegen kaas
200 ml crème fraîche
bosje platte peterselie
versgeraspte nootmuskaat
zout & peper uit de molen
boter/olie voor invetten

Oven voorverwarmen op 200 °C. Breng een flinke pan met water en zout aan de kook. Kook de pasta 2 minuten korter dan op de verpakking staat aangegeven, hij gaart immers nog verder in de oven. Snij intussen de champignons in dunne plakjes, de paprika in kleine stukjes, hak de peterselie fijn. Giet de pasta af, spoel kort af met koud water en doe terug in de warme pan. Roer de crème fraîche er meteen door, zodat hij smelt. Nu mogen champignons, paprika (jazeker, rauw), peterselie, ham, de helft van de kaas, flink versgemalen peper en nootmuskaat en wat zout erbij. Schep alles goed door elkaar en kieper in een lichtjes ingevette ovenschaal. Bestrooi met de rest van de kaas. Dit kan uiteraard allemaal al van tevoren, en zelfs invriezen is een optie. Bak in de oven in ± 20 minuten borrelend heet en goudbruin.

TIP:
Ik probeerde het met gewone macaroni en met meergranenmacaroni, dat bleek allebei goed te doen.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Daslook chimichurri

Kerstmenu nagerecht: chocoladetulband

Gaffelkakor: Zweedse koekjes

Vorig bericht: « 10x reistips Andalusië
Volgend bericht: Zuiderzee-stamppotje »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN