• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

20 juni 2018

Buitenbeentjesjam

Ik moest weer zo nodig de grote weldoener uithangen. ‘Koop aardbeien nooit in de supermarkt, maar lekkere, bij de groenteboer’ zeg ik altijd. Tot ik in de supermarkt langs een bak buitenbeentjes kwam, een doos vol zielige kleine aardbeitjes, maar hee, ‘smaak zit van binnen’, staat erbij. Buitenbeentjes, zo lees ik op de AH website, ‘zijn groente en fruit die er anders uitzien dan we in Nederland gewend zijn. Denk bijvoorbeeld aan kleine paprika’s, kromme komkommers of appels die onvoldoende zijn gekleurd. Toch is er geen verschil in kwaliteit en versheid. Die is namelijk net zo goed!’

En net zoals ik mij graag ontferm over kromkommers of lelijke (maar o zo lekkere) kleine appeltjes, zo mochten ook deze zomerkoninkjes mee naar huis. Een paar uur later lagen ze er helaas nóg zieliger bij: half pruttig, vol dubieuze plekjes, nog even en de boel ging rotten. ‘Na aankoop bewaren in de koelkast’ stond onderop de doos, maar ijskoude aardbeien smaken naar niks. Deze trouwens ook niet. Er zaten zelfs compleet onrijpe exemplaren tussen, die smaakten zelfs ronduit vies. Wat nu?
Jam maken! Aardbeienjam van buitenbeentjes.

Eerst schoonmaken (niet onder de kraan houden! dat wordt helemaal treurige boel!). Maar wel: kroontjes eraf halen en de onrijpe en rotte exemplaren verwijderen. Een beurs plekje is geen probleem, die hoef je echt niet allemaal weg te snijden, al was het maar omdat je dan niks over houdt. Alleen rot moet je in de gaten houden: die smaak trekt overal doorheen.


Vervolgens weeg je hoeveel aardbeien je hebt, en doet daar de HELFT van dat gewicht in geleisuiker erbij. Al kan het trouwens ook met gewone suiker, dan wordt het resultaat iets meer moesachtig, minder jammig. Voor de extra lekker wat sinaasappelschil erboven raspen en dan grof pureren met de staafmixer. Omdat ik altijd bang ben dat het te zoet wordt, deed ik ook nog een kneep citroensap. Liefst even laten staan, zodat de suiker goed oplost. En dan in een pan. Ik heb ooit in Frankrijk zo’n mooie koperen exemplaar op de kop getikt, speciaal voor jam, maar het kan ook in elke andere gewone pan. Alleen niet te klein, want het gaat borrelen.Aan de kook brengen, drie minuten roeren en voilà: één ferme pot jam. Niet een jaar houdbaar, maar dat hoeft ook niet, zo lang ga je hier echt niet mee doen. Komen die rare buitenbeentjes toch nog op hun pootjes terecht. En toch maar mooi een doos fruit gered van de vuilnisbakdood.Alleen zeg het nog maar eens: koop lekkere aardbeien altijd bij de groenteboer.

Ook interessant:
* Echte jam maken
* Jamtips
* Nog een keer aardbeienjam (maar dan anders)
* Pruimenjam maken
* Bramenjam maken

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Aardbeientrifle (deconstructed)

Wentelteefjesmix

aardbeien charlotte taart

Aardbeiencharlottetaart

Vorig bericht: « Miso-noedelsoep (ramen)
Volgend bericht: Dulce de leche karamel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN