• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

21 juni 2018

Dulce de leche karamel

Toevallig kreeg ik vlak na elkaar twee mailtjes met vragen over karamel, dus tijd voor een stukje educatie naar de mensheid toe.

Karamel maak je door suiker te smelten in een pan. Door er vervolgens room en boter aan toe te voegen krijg je een smeuïge substantie waar je allerlei kanten mee op kunt. Alleen dat ‘suiker smelten in een pan’ gaat niet altijd goed. Daar moet je even handigheid in krijgen. Wel roeren, niet roeren? Wel een beetje water, geen beetje water? Steelpan of koekenpan? Hannesen met een kwastje, niet hannesen met een kwastje? Er zijn net zoveel karameldeskundigen als WK-voetbalcommentatoren. Je moet gewoon zelf uitvinden wat voor jou het beste werkt.

Nee, dan is de luieblikjesmethode een stuk makkelijker. Dan krijg je een soort karamel die dulce de leche heet. Puristen noemen dat geen echte karamel, maar die kunnen de pip krijgen. Het is namelijk wél doodsimpel, en een blikje karamel in huis biedt onvermoede mogelijkheden.

Nodig:
1 blikje gecondenseerde melk
Optie: snuf fleur de sel (knisperzout)

Zet het blikje (zonder papierwikkel, dat wordt smurrie) in een grote pan. Vul met koud water en zorg dat ze minstens 3 vingerdiktes onder water staat. Mocht je zo’n overbodige speciale aspergepan hebben, dan komt die nu eindelijk eens goed van pas. Breng het water rustig aan de kook, dat kan best een half uur duren, laat de boel dan met deksel op de pan 2 uur zachtjes koken. Draai halverwege het blikje een keer om met een tang. Zorg dat het steeds ruim onder water staat, anders schijnt de boel te kunnen ontploffen, voeg anders wat kokend water toe. Haal het blikje uit het water, weer met een tang, laat helemaal afkoelen. Als je het blikje open maakt is het van vloeibaar crèmewit veranderd in stevig-smeuïg karamelkleurig. Helemaal vanzelf! Voor zoute karamel roer je er een snuf fleur de sel doorheen. In de koelkast wekenlang houdbaar.

En dan? Dan maak je er bijvoorbeeld snoezige koektaartjes met chocola mee. Of homemade twixen. Of banaanpavlovaatjes. Of een zoet-hartige groentetaart met wortel.

Liever klassieke karamel maken, met suiker, room en boter? Dat recept vind je hier.
Of hier, van de makers van het Karamelkookboek.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Eton Mess met banaan

Koken met karamel

Groentetaart met karamel

Vorig bericht: « Buitenbeentjesjam
Volgend bericht: Zelf ijs maken »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN