• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

28 juni 2018

Chocoladeijs

Het is de hele week ijsweek, want ik heb een ijsmachine te leen, en voor ze ‘m ineens weer terug willen, moet ik er natuurlijk wel het maximale uitgehaald hebben. Zelf had ik ook nog een andere ijsmachine, eentje van Montiss. Geen idee hoe ik eraan kom, maar na de veldslag gisteren met de Moulinex, ben ik benieuwd hoe deze het er vanaf brengt.

Braaf het recept uit het bijbehorende Magimix-kookboek gemaakt, maar wel met sinaasappelrasp erbij, qua extra smaakmaker. Keurig het spul (in dubbele hoeveelheid) drie uur koud laten worden, en toen verdeeld over de twee machines. Eerste indruk: wat maakt die van mij een takkeherrie! Niet in het recept, maar ten behoeve van het mondgevoel heb ik ook nog wat chocola fijngehakt en er na een kwartier bijgedaan. IJs met stukjes, jottem.

https://www.kokenmetkarin.nl/wp-content/uploads/2018/06/IJS-1.mp4

Na 23 minuten is het ijs in de zelfijzende machine van Magimix klaar, in de Montiss is het nog steeds zachte puree. En de vriezende werking van de kom (die toch echt 2 dagen in de vriezer had gelegen) was zo te zien uitgeput, dus nog langer draaien had geen zin meer. Omdat wij natuurlijk geen halfzacht chocoladeijs gaan weggooien, heb ik het spul gewoon alsnog bij de grote buurman erin gekieperd. Die had nog puf genoeg voor een extra rondje.

Ik kan niet anders zeggen: wat een luxe om zo ijs te kunnen maken. Stekker erin en gaan. Er is een automatische modus, met onderscheid tussen ‘softijs’(wat luchtiger) en ‘schepijs’ (voor sorbets, wat steviger), waarbij ik de laatste het prettigst vindt. Er is ok nog een knop voor ‘granité’, daar ben ik nog niet aan toegekomen. Je stelt ‘m in en dan bepaalt het apparaat vanzelf wanneer het ijs klaar is. Makkelijk zat. Maar je kunt hem ook gewoon aan zetten en zelf bepalen wanneer je het goed vindt. Al houdt ook daar het apparaat op enig moment op, als hij wegens stevigheid er niet meer doorheen komt.

Recept: Chocoladeijs met sinaasaappel
130 g pure chocolade
10 g cacaopoeder
4 eidooiers
500 ml volle melk
100 ml slagroom
70 g suiker
Plus: 1 sinaasappel (alleen rasp) en wat extra chocolade (± 40 g)

Breng de melk aan de kook in een flinke steelpan. Meng intussen suiker en cacao in een kom. Voeg de eidooiers toe en klop er goed door. Schenk langzaam al kloppend de hete melk erbij. Doe terug in de pan en laat op laag vuur indikken. Het is goed als het mengsel de achterkant van de lepel bedekt (of als de thermometer 83 graden aangeeft). Breek de chocolade in kleine stukjes en doe erdoor, laat 2 minuten goed smelten, al kloppend met een garde. Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn. Meng ten slotte de (ongeklopte) slagroom erdoor. Laat het mengsel afgedekt in de koelkast ijskoud worden. Giet in de machine en laat draaien. Voor wie net als ik van stukje houdt: hak nog een extra stuk chocola in kleine stukjes. Het ijs maken duurt in totaal ± 20 minuten, de stukjes hoeven er pas op het eind in, zeg na een minuut of 15.

Morgen doen we karamelijs. Als dat maar goed gaat…

Zie ook:
• Zelf ijs maken
• Magimix ijsmachinetest
• Aardbeiensorbetijs
• Kiwi-ijs met kokos
• Mislukt karamelijs
• Gelukt karamelijs (met gekarameliseerde hazelnoten)

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Chocolade-macarons

Blender afwassen

Beyond Burger

Vorig bericht: « Aardbeiensorbetijs
Volgend bericht: Mislukt karamelijs »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN