• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 juli 2018

Smulbalkon

Niet iedereen is geboren met groene vingers. Dat weerhoudt sommige mensen niet om toch ijzerenheinig te blijven proberen, jaar in jaar uit, om zelf eetbare dingen te willen produceren. Want geraniums en viooltjes en margrieten zijn allemaal leuk en aardig, het ultieme geluk is natuurlijk om te kunnen genieten van mooi groen en het daarna ook nog eens op te kunnen smikkelen. Althans, zo kijk ik ertegenaan.

Helaas ben ik ook zo’n groenevingerloos type als hierboven. Ik koester de gedachte dat het ligt aan het feit dat ik slechts een balkon heb. Met een eigen moestuin(tje) in de volle grond zou het vast allemaal heel anders zijn gelopen in mijn leven. Maar toevallig woon ik geweldig fijn, dus het is en blijft een balkon. Een smulbalkon.

Dit jaar valt er alleen betreurenswaardig weinig te smullen.

De framboos was vorig jaar zo miezerig, en de oogst idem dito, dat ik besloot om de struik rigoureus terug te snoeien. Resultaat: dit jaar twee (2) frambozen. Daarentegen heeft de struik wel weer zin in het leven, met veel groen, en da’s ook wat waard, niet?

Dan de aalbessenstruik. ‘Wat zit dat stelletje merels toch steeds daar in dat hoekje,’ zeiden wij vertederd tegen elkaar, ‘zouden ze een nestje bouwen?’ Welnee. Als ware hooligans plunderden ze de (op dat moment nog vooral groene) aalbessen. ‘Je moet er netten over spannen!’ riep mijn moestuinvriendin H, zelf gezegend met een immens perceel vol witte en rode aalbessen, allemaal vakkundig ingepakt. Maar dat ziet er op een balkon hoogst ongezellig uit, en ik moet er natuurlijk ook genietend van het natuurschoon tussen kunnen zitten met een boek. Bovendien, er zijn volgens het nieuws steeds minder insecten, dus die merels hebben het vast al moeilijk zat. Dus weet je wat, ze mogen alle aalbessen dit jaar hebben. Dat lieten ze zich geen twee keer zeggen.

Zelfs de Japanse wijnbes, die normaal gesproken groeit als onkruid, heeft er dit jaar geen fut in.

De radijzen zijn non-existent. Dat wil zeggen: veel blad en rode steeltjes, maar knabbelbolletjes, ho maar. Mijn eigen schuld, want ik had ze te enthousiast gezaaid, en ging daarna verspenen over meerdere potten. Nooooooit doen, riep iedereen op twitter en facebook, dan groeien ze niet meer. En inderdaad. Weten we dat ook weer. Maar de blaadjes zijn lekker, die eten we nu als sla, zelfs tussen de zelfgemaakte hamburger, en anders kunnen ze ook nog in de soep.

Pluksla? Na twee jaar slakkenleed (ja, ook vijfhoog achter!) had ik daar geen zin in. Net zomin als in Oost-Indische kers, maar dan vanwege zwarteluizenleed. En de bietjes, Parijse worteltjes, tomaten en pepertjes heb ik dit jaar ook maar laten zitten, wegens eclatante mislukkingen in eerdere jaren.

Alleen de tuinkruiden, die doen het welig. Al heb ik de meeste wegens vriesdood dit voorjaar moeten vervangen door verse exemplaren van het tuincentrum. Maar hee, ik moet toch wát?

Nee, het is geen sterk smulbalkonjaar, dat 2018, maar de ware smulbalkonierder, die zet gewoon nog eens een potje thee, zijgt neer in een luie stoel, geniet hoe fraai de lavendel erbij staat en mijmert alvast over vólgend jaar.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Moestuinieren voor beginners

Bonsai basilicum – the end

Moestuinkookboek

Vorig bericht: « Broccoli-kaasschotel
Volgend bericht: Brutti ma buoni »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN