• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

17 december 2018

Gourmetten: sauzen

Mocht je deze kerst gaan gourmetten, dan is een bekende gourmetwijsheid om in het achterhoofd te houden: Hoe je je ook uitslooft, zolang je maar een emmer knoflooksaus en een pan pindasaus paraat hebt…
Daarom hierbij een spoedcursus doe-het-zelfsauzen, ter vervanging van die eeuwige fabrieksflesjes.

Knoflooksaus
Meng 8 fikse eetl Turkse yoghurt + 4 eetl mayonaise + 2 uitgeperste knoflooktenen + 1 theel Dijon-mosterd. Breng op smaak met zout en peper. Laat minstens een uur intrekken. Liefst nog iets groens erdoor: snuf provençaalse kruiden of verse bieslook. Te dik? Karnemelk.Pindasaus
Pureer 5 volle eetl pindakaas (125 g) + 125 ml water + 2 eetl ketjap manis + 1-2 theel sambal (naar smaak) glad met de staafmixer. Laat in een steelpan al roerend 1 minuut pruttelend koken. Proef op gewenste pittigheid. Te dik? Water of ketjap.Mierikswortelsaus
Klop 1 eidooier los + 1 eetl Dijon-mosterd + 1 eetl citroensap + 1 theel suiker. Voeg al kloppend in een straaltje 75 ml zonnebloemolie toe. Dan 1-2 eetl geraspte mierikswortel (proef!) + fijngehakte peterselie (of dragon).
Variant zonder rauw ei: Neem de knoflooksaus (zonder knof) als basis.Teriyakisaus
Meng 50 ml Japanse sojasaus + 50 ml sake + 50 mirin (Japanse rijstwijn) + 2 eetl basterdsuiker. Variant: Geraspte verse gember + geraspt sjalotje erdoor.Roze saus
Meng 1 bekertje zure room + een flinke dot ketchup (kids favoriet!).Kruidenboter
Prak 3 eetl gehakte peterselie + 2 uitgeperste knoflooktenen + zout + peper door 150 g (uiteraard echte) boter. Doe in plasticfolie, kneed tot een rolletje en bewaar in de koelkast (bij haast in de vriezer). Snij op het laatste moment in plakjes. Variant: 2 theel venkelzaadjes + wat citroenrasp erdoor.
Of kijk hier voor een uitgebreider recept.

OK, de recepten hebben we. Maar nu. Wat voor gourmetstel moet je eigenlijk hebben? Dat vertel ik je morgen.

Eerder in deze serie:
• Gourmetten met kerst
• Gourmetten, wat is dat eigenlijk?
• Mediterraan gourmetten: vegetarische recepten
• Mediterraan gourmetten: vlees/visrecepten
• Altijd lekker om op tafel te hebben als je gaat gourmetten

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Mediterraan gourmetten: vlees/vis

“Gezond” kerstmenu met aardbeien

Kersttoetjes

Vorig bericht: « Altijd lekker bij gourmetten
Volgend bericht: Het ideale gourmetstel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN