• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

6 mei 2019

Ceviche met tonijn uit blik

Eigenlijk was het een geintje. Bart van Olphen wilde na het schrijven van een aantal viskookboeken wel eens een boek maken over vis uit blik, maar de uitgever zag het niet zitten. Die vond visboeken op zich al heikele business, “want slechts tien procent van de Nederlanders is überhaupt geïnteresseerd in vis”, maar vis uit blik? Die desinteresse was Van Olphen natuurlijk ook al opgevallen. Waarom zijn er in Spanje en Frankrijk volop lekkere blikjes, echt pure kwaliteit, terwijl we in Nederland altijd alleen maar gaan voor het goedkoopste? Onbegrijpelijk, vond hij. Dus begon hij in 2014 het merk Fish Tales, verantwoorde MSC-gecertificeerde vis in blik.
Lang verhaal kort, dat blikvisboek (Vis uit blik) kwam er toch, bij een andere uitgeverij, en is intussen al tien keer herdrukt. Hij vertelt het licht triomfantelijk, en gelijk heeft ‘ie. Onlangs verscheen het vervolg, dat niet verrassend luistert naar de titel ‘Vis uit blik 2’. “Weet je wat me nu pas is opgevallen? ” vraagt Van Olphen. “De hele wereld eet intussen al voor 52% kweekvis, maar vis uit blik is altijd wild. Sardines, ansjovis, makreel en tonijn: die worden helemaal niet gekweekt.” Zelfs zalm in blik is doorgaans wild, om de simpele reden dat kweekzalm vers veel meer opbrengt. Zijn tip: “Blikvis is reuze betaalbaar en handig om altijd op voorraad te hebben, maar geef nou net ietsje meer geld uit voor een echt fijn product. Vooral bij sardientjes en ansjovis maakt het enorm verschil, want dat is puur handwerk om goed schoon te maken. Alleen bij bliktonijn, moet hij toegeven, is het smaakverschil tussen de merken minimaal. “Behalve op de Malediven,” voegt hij eraan toe, “daar staat de fabriek meteen in de haven, dat proef je wel.” En wisten we dat ze daar wel 150 kilo vis per persoon per jaar eten, tegen wij in Nederland maar 10 kilo? Zijn belangrijkste boodschap: koop geen foute tonijn uit blik. Daar interviewde ik hem uitgebreid over voor Trouw, hier online te lezen via Topics.

Boekinfo
Bart van Olphen, Vis uit blik 2, Uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021570778, € 18,50

Recept
En natuurlijk ook een recept uit het boek, een klassieker: ceviche. Hoewel het recept in het boek natuurlijk niet zo heet, want bij echte ceviche wordt rauwe vis supersnel gegaard in limoensap, terwijl we hier tonijn uit blik gebruiken, die al gaar is. Hoe je het ook noemt, het is heerlijk en snel klaar.

Recept ceviche met tonijn uit blik
Nodig voor 4 personen (voorgerecht):
2 blikjes witte albacore tonijn in olijfolie (à 200 g)
1 rode ui
5 limoenen
1 avocado
1 miniblikje maïs (à 75 g)
1 groene chilipeper
1 bosje koriander
extra vergine olijfolie
zout & peper uit de molen

Pel de ui en snij in dunne ringen. Pers 4 limoenen uit en laat de ui er minstens 20 minuten in marineren. Rasp de andere limoen eerst boven een kom, pers daarna uit. Snij de avocado in blokjes, meng meteen erdoor tegen het bruin worden. Spoel de maïskorrels af en laat uitlekken, hak de chilipeper (zonder zaadjes) fijn. Doe allebei in de kom. Voeg ook een scheut olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper. Schep de ingelegde rode ui erdoor, proef! Verdeel de salade over 4 borden. Laat de bliktonijn uitlekken en breek in stukken. Leg voorzichtig bovenop de salade. Besprenkel het geheel met nog wat olijfolie en bestrooi met korianderblaadjes.

Dit artikel verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin. Het recept komt zoals gezegd uit het boek Vis uit blik 2.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Boerenomelet

Spinaziepannenkoek

Rauwe spruitjessalade

Vorig bericht: « Kikkererwtensoep
Volgend bericht: Cakegemak: chocoladecake »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN