U denkt dat ik een brommerige zeurpiet ben? Zo’n kritische tante die altijd met haviksoog en azijngemoed door de supermarkt struint, op zoek naar nieuwe misstanden? Welnee, ik kan de humor juist wel inzien van alle overbodige onzinnigheid die ons consumenten wordt aangesmeerd. Laatst had u mij toch echt schaterlachend kunnen tegenkomen bij de grootgrutter, waar ik stuitte op een speciaal schap vol kartonnen bakjes met ‘Cakegemak’. Een mirakels staaltje van moderne techniek: slechts deksel verwijderen, met een vork een ferme scheut melk door het geleverde poeder roeren en dan het kartonnen bakje in de oven zetten. Voilà, cake. En dat in drie smaken, chocolade, citroen of kruidcake.
Uit een pakje: Koopmans Cakegemak chocolade
Suiker, 19% chocoladepoeder (suiker, cacaopoeder), tarwebloem, kipheeleipoeder, zonnebloemolie, 7,0% chocoladestukjes (suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator (lecithinen)), tarwezetmeel, rijstzetmeel, tarwezemelen, glucosestroop, emulgatoren (E 475, E 471, E 433), rijsmiddelen (E 500, E 450), melkeiwitten.
Zelf toevoegen: 120 ml melk.
Bakmixen kunnen zich sowieso verheugen in mijn warme belangstelling. Dat er bloem, rijsmiddel en suiker in een pak zit, dat je er vervolgens een hele reutemeteut zelf aan moet toevoegen en dat de mix desalniettemin tien keer zo duur is als een gewoon pak bloem. Ik vind dat grappig, dat mensen daarin trappen, dat mensen dat handig vinden. Maar ja, mensen houden van gemak, en dat leidt kennelijk onvermijdelijk tot cakegemak. Overigens geen kwaad woord over de firma Koopmans, ik heb altijd hun zelfrijzend bakmeel en roomboterbladerdeeg in huis, maar ja, alleen daarvan kunnen ze natuurlijk niet blijven bestaan, er dient dus doorlopend geproductdiversifieerd worden.
Uiteraard heb ik een bakje gekocht, de chocoladevariant, puur voor wetenschappelijk onderzoek. De melk er een beetje netjes doorheen frutten met een vork was nog een dingetje, maar daarna in de oven rees het gevaarte zowaar. Een beetje jammer dat daarna de halve cake bleef vastplakken aan het karton, maar ach, dat wat wél heelhuids uit de vorm kwam had dat net zo goed niet hoeven doen. Het ding smaakte namelijk naar he-le-maal niks. Laat staan naar chocolade. Toch knap.
Zullen we even zelf een cake bakken, gemakkelijk zonder cakegemak?
Recept Chocoladecake
Nodig voor 1 cake:
100 g pure chocolade (70%)
175 g zelfrijzend bakmeel
200 g suiker
125 g crème fraîche
125 g zachte boter
4 eieren
30 g cacaopoeder
1 sinaasappel (alleen rasp)
snufje zout
plus boter en meel/cacao voor invetten
Belangrijk: zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, ook die crème fraîche, die de cake straks extra smeuïg maakt. Net zoals de combinatie van chocola én cacao ‘m extra chocoladerig maakt.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Zeef bakmeel en cacao boven een kom. Voeg suiker, crème fraîche, boter, eieren en zout toe, mix 3 minuten. Rasp de schil van de sinaasappel erboven. Hak de chocola in kleine brokjes, schep erdoor. Vet een langwerpige cakevorm (25 cm) in met boter, leg een op maat geknipt stuk bakpapier op de bodem en vet opnieuw in. Bepoeder de wanden met wat meel of cacaopoeder. Doe het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak op een rooster onderin de oven gaar in ± 60 minuten, maar dat wil per oven nog wel eens variëren. Check of een satéprikker er nét droog uitkomt. Laat iets afkoelen, stort dan op een rooster.
Variatiemogelijkheden: gemberpoeder, kaneel, vanille, rozijnen, gehakte noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, pecans) of een scheutje drank (rum, cointreau, port). Of giet er chocoladeganache over (100 ml slagroom en 100 g pure chocolade samen smelten) en laat opstijven.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
P.S. Smaakt dit recept naar meer? Probeer ook eens een kookboek van Koken met Karin, vol nieuwe recepten die allemaal niet op deze website staan.