• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 februari 2020

Fatteh met champignons

Om de haverklap wordt mij gevraagd naar mijn culinaire helden, dan kom ik altijd uit bij een trio: Delia Smith, Mary Berry en Nigella Lawson. Het is moeilijk kiezen tussen deze drie Engelse dames. Delia Smith kwam als eerste in mijn leven, van haar heb ik leren koken. In haar boeken maar ook op haar website geeft ze heel uitgebreid uitleg, reuze handig. Op televisie deed ze zelfs een keer voor hoe je een ei kookt. Ze kreeg de hele goegemeente over haar heen, maar ik vond het briljant.

Mary Berry had al een hele kookboekschrijfcarrière achter de rug toen ze op haar vijfenzeventigste (mind you!) pas echt wereldberoemd werd dankzij Great British Bake Off, de oerversie van Heel Holland Bakt. Behalve fenomenale taartenkennis valt deze ideale oma ook op door haar lekker simpele familiegerechten.

De meest glamoureuze van het stel is natuurlijk Nigella. Niemand kan zo verlekkerd over eten praten als zij, laat staan zo welsprekend. Als een ware groupie hang ik aan haar lippen als ze in de televisiepannen roert of een ommetje maakt door haar fameuze voorraadkast, formaat riante logeerkamer. In haar kookboeken zitten veruit de meeste plakkertjes, bij recepten die ik al eens heb gemaakt of beslist nog wil gaan maken.

Een grote hit bij mij thuis is de fatteh uit haar boek Bij mij aan tafel. Een Arabisch gerecht dat in principe bestaat uit laagjes, met in ieder geval yoghurt en pita’s. Nigella noemt het ‘een soort Midden-Oosterse nacho’s’ en doet het met gehakt en aubergine. Ik probeerde laatst een vegetarische variant, met champignons. En de pitabroodjes verving ik door platbrood, dat tegenwoordig zelfs in de supermarkt ligt en een nóg knapperiger resultaat geeft. Mijn visite at er de vingers bij op.

Zelf maken?
RECEPT Fatteh met champignons en aubergine (vegetarisch)

Nodig voor 4 personen:

Champignon-auberginelaag:
500 g kastanjechampignons
1 aubergine
1 grote ui
2 eetl tomatenpuree
2 theel gemalen komijn
2 theel gemalen koriander
chilivlokken (uit zo’n molentje)
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen

Yoghurtsaus:
400 g Turkse yoghurt
60 g (4 eetl) tahin
2 eetl vers citroensap
1 uitgeperste knoflookteen
snuf zout

Plus:
4 platbroden (of pitabroodjes)
25 g pijnboompitten
½ granaatappel
verse munt

Champignon-auberginelaag: Snipper de ui en fruit 5 minuten in een hapjespan in een ferme scheut olijfolie. Snij intussen de aubergine in miniblokjes. Voeg toe en laat op iets hoger vuur onder af en toe omscheppen 5 minuten bakken. Hak intussen de champignons grof, voeg toe en bak ook weer 5 minuten tot ze bruin en zacht zijn. Voeg tomatenpuree, komijn, koriander en chilivlokken, bak even mee. Voeg een scheutje heet water toe en laat met deksel op de pan 15 minuten zachtjes sudderen. Proef op zout en peper. Dit kan ook al ruim van tevoren, dan weer zachtjes opwarmen.

De rest: Doe alles voor de yoghurtsaus in een klom en klop met een garde door elkaar. Laat op kamertemperatuur komen. Knip het brood met een schaar in driehoekjes (denk: nachochips), spreid uit over een bakplaat en bak in een hete oven (180 °C) mooi knapperig en lichtbruin in ± 10 minuten. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een drupje olie in een koekenpan. Peuter/mep de granaatappelpitjes los. Snij de munt in reepjes.

Samenstellen: Verdeel de driehoekjes brood over een grote platte schaal. Daarop gaat het warme champignon-auberginemengsel, daarop de yoghurt. Bestrooi met granaatappel, pijnboompitten, munt en eventueel nog wat chilivlokken. En nu gewoon eten met de vingers, à la nacho’s.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
TIP: Nigella klopt alle ingrediënten voor de yoghurtsaus in een vuurvaste kom door elkaar en verwarmt de boel al kloppend au bain-marie (bovenop een pan met een bodempje kokend water dus) tot de boel iets boven kamertemperatuur is en de dikte heeft van lobbig geklopte slagroom. Dit levert echt heel erg lekkere luchtigheid op. Maar voor mijn recept had ik er dit keer even geen zin in, en dat werkt ook prima. Wel zorgen dat de yoghurt niet ijskoud is, maar op kamertemperatuur.

Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Madeleines met rozenwater

Gewokte groente met noedels

5 x slimme kookvideo

Vorig bericht: « Bakplaat: kip met groente
Volgend bericht: Rijstsouffleetjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN