• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 december 2020

Tortilla van patat

Wat doe je met een restje overgebleven patat? Of zeg je nou friet? Hoe je het ook noemt, je maakt er in een handomdraai deze lekkere Spaans tortilla mee.


Is het nu taartje of gebakje? Zeg je koelkast of ijskast? Vaatwasser of afwasmachine? Ga je naar de zaak of naar kantoor? Draag je een colbertje of een jasje? Hele vetes worden uitgevochten over hoe het eigenlijk heurt, maar de heftigste discussies zijn die tussen #teampatat en #teamfriet. Grappig genoeg zaten beide termen ooit gemoedelijk aan elkaar vastgeklonken als ‘patates frites’. Wat vast een belgicisme is want het Frans kent alleen ‘pommes frites’. Al beperkt elke Fransman zich slechts tot ‘des frites’, want ‘pommes’ is meer voor Duitsers. Mij maakt het niet uit, ik gebruik patat en friet vrolijk door elkaar.

Omfietsfriet
Wat ik erger vind, is dat er van die gefrituurde aardappelstaafjes toch vaak wat overblijft. Bewaren is geen optie, want opgewarmde patat is echt heel vies. En voor u nu allemaal in de pen klimt, jazeker, ook ik ga met enige regelmaat naar de snackbar. Een mens hoeft niet altijd alles zelf te doen. Zeker als je, zoals ik, geen friteuse hebt of wilt. Goeie omfietsfriet, daar kun je mij voor wakker maken.

Oliedoorstoofd
Maar laatst had ik dus een portie over, en omdat wij hier thuis van het nooit niks weggooien zijn, bedacht ik dat het best in een tortilla kon. Die bestaat immers bij de gratie van langdurig in een plens olijfolie gesudderde aardappelschijfjes met uien. Patat is al kant-en-klaar oliedoorstoofd, dus hoeven alleen de uien nog. En voor de gezelligheid gooide ik ook nog wat doperwten in de strijd.

Geheim
Het geheim van een perfecte tortilla leerde ik ooit van een Spaanse: de geklutste eieren niet in de pan gieten, maar eerst mengen met de gare aardappel-ui, dan krijg je een veel mooiere koek. De eerstgebakken kant wordt mooi bruin en krokant, de andere kant blijft lichter van kleur, maar daardoor heb je wel fraai frietzicht. Kies zelf maar welke kant u serveert. Mag ook koud, zolang het maar niet net-uit-de-koelkast-koud is. Of was het nou ijskast?

RECEPT
Tortilla van patat (of tortilla van friet – wat jij wilt)

Nodig voor 4 personen:
1 portie oude patat (± 150-200 g)
100 g diepvriesdoperwten
1 grote ui
5 grote eieren
8 eetl olijfolie
peper uit de molen

Laat de doperwten vast ontdooien in een bakje met een scheut kokend water. Snij de ui in dunne halve ringen. Verhit 6 eetl olijfolie in een koekenpan (Ø 22- 24 cm). Fruit daarin de ui zachtjes 10 minuten. Snij intussen de patat in stukjes van 2 cm. Schep door de uien en laat nog eens 5 minuten zachtjes sudderen. Klop intussen in een grote kom de eieren los met flink wat peper uit de molen. Zout hoeft niet, friet is al zout. Als het goed is, nemen ui en patat bij het bakken alle olie op. Zoniet, giet dan de overtollige olie af. Kieper de inhoud van de friet-uipan bij het ei. Doe ook de uitgelekte doperwten erbij, schep alles goed om en laat 5 minuten staan. Veeg intussen de koekenpan schoon, laat opnieuw loeiheet worden en verhit dan de resterende 2 eetl olie erin. Giet de kom leeg boven de hete pan en duw gelijkmatig aan met een spatel. Bak onder een deksel op vrij laag vuur tot de tortilla bijna helemaal stevig is (± 10-15 minuten). Leg een groot plat bord op de pan, draai alles samen om en laat de tortilla ondersteboven voorzichtig terugglijden in de pan. Bak ook deze kant nog 5 minuten.

TIPS:
• Lekker als lunch, of met een ferme salade erbij als diner. Of snij in stukjes en serveer bij de borrel, met prikkertjes erin.
• Let op dat je geen restje friet hebt met alleen maar van die gruizige harde stukjes. Je hebt wel echt ook ‘echte’ frieten nodig.
• Geen ouwe friet over? Zie hier een recept van gewone tortilla, met langzaam in olie gesudderde aardappelschijfjes.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Kookboekentip
Wist je dat ik behalve deze website ook een hele trits kookboeken heb? Allemaal vol recepten die niet online staan. Zoals bijvoorbeeld De makkelijke keuken. Dat is de bestseller ‘Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek’, maar dan in een compleet nieuwe jas. Voor al mijn boeken geldt: verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kabeljauw voor 10 personen

Kerstgourmetten

Thaise gele curry

Vorig bericht: « Antipakjesavond: uiensoep
Volgend bericht: De nieuwe Nigella »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN