• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

10 september 2021

Salade met flageolets

Bartje bidt niet voor bruine bonen. Weet ik zelfs, ook al is hij van ver voor mijn tijd. Nou ja, niet echt natuurlijk, Bartje is een fictief Drents jongetje, beroemd geworden door de boeken van Anne de Vries maar vooral door de televisieserie uit begin jaren ’70. Ik zie het zo voor me: moeder heeft een pan bonen stukgekookt en op borden geschept, vader wil met z’n allen bidden voor het eten, maar Bartje kijkt verbijsterd naar die onappetijtelijke bruine berg op zijn bord en vertikt het. Zijn ‘Ik bid niet veur brune bonen’ is een gevleugelde uitspraak geworden, iconisch voor de kleine rebel die zich niet langer wenst te schikken in zijn lot.*

Stripboeken
Bidden voor het eten deden wij vroeger thuis ook, tot er wat mij betreft de klad in kwam. In dat hele geloof trouwens. In de kerk werden mijn broertje en ik zoet gehouden met stripboeken. Geen Donald Duck, haast ik mij hieraan toe te voegen, maar toepasselijk verantwoorde strips over Jezus. Maar het was onmiskenbaar het begin van het einde. Op een dag wilde ik echt niet meer mee naar de kerk, ze konden op hun hoofd gaan staan. Bidden voor het eten idem dito. Dus ik snap Bartje wel.

Brr, buinebonensoep
Zelf ben ik trouwens ook geen onverdeeld fan van bruine bonen. Ze zijn zo, tja, zo bruin? Saai? Degelijk? Braaf? Mijn moeder beweert bij hoog en laag dat ik als kind dol was op bruinebonensoep. Daar kan ik me helemaal niets van herinneren, en sterker nog, niks bij voorstellen. Bruine bonen in soepvorm? Brr.

Groene kidneybonen
Nee, dan flageolets: zachte groene boontjes waar ik helemaal verslaafd aan ben. Verfijnd van smaak, heel wat anders dan die boerse bruine bonen, en veel subtieler dan witte bonen. Vrij klein en ovaal, en kennelijk uitsluitend in blik verkrijgbaar, want ik ben ze nog nooit vers tegen gekomen. Die blikken zijn standaardrepertoire in Frankrijk, waar het culinaire gras zoals bekend altijd groener is, maar laatst kwam ik zowaar ook een blikje tegen in een Nederlandse supermarkt, met ‘groene kidneybonen’ erop. Hallelluja. Ze mochten meteen door de sla.

RECEPT Zomerse bonensalade met flageolets

Nodig:

1 groot blik (of twee kleintjes) flageolets (totaal ± 250 g)
250 g haricots verts
100 g zeekraal
50 g cashewnoten
1 bosje radijs

Vinaigrette:
1 eetl dijonmosterd
2 eetl wittewijnazijn
5 eetl olijfolie
1 grote sjalot
handje platte peterselie
zout & peper uit de molen

Vinaigrette: Klop mosterd, peper, zout en azijn in een grote kom door elkaar. Giet al kloppend de olijfolie erbij tot een dikke saus. Snipper de sjalot fijn, hak de peterselie en meng erdoor. Proef!

Salade: Blancheer de in tweeën of drieën gesneden haricots verts 4-5 minuten beetgaar in kokend water met zout. Doe de zeekraal in een zeef en giet de bonen erin af, zo krijgt de zeekraal ook net een tikkie garing, dat is genoeg. Meng allebei meteen door de vinaigrette. Spoel de flageolets af en laat uitlekken. Snij de radijsjes in plakjes of kwartjes en schep ook erdoor. Proef op zout en peper. Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan met een drupje olie al omscheppend goudbruin. Laat afkoelen en strooi over de salade.

TIPS:
• Variatie: knoflook door de saus. Dille, dragon of bieslook in plaats van peterselie. Pistachenootjes of amandelen in plaats van cashewnoten.
• Van lezers kreeg ik intussen tips dat Turkse winkels vaak flageoletten in de diepvries verkopen. Ook zaad is (online) te bestellen, dan kun je de bonen zelf telen.
• Intussen kwam ik ook gedroogde flageolets tegen, gewoon in de Franse supermarkt. Kennelijk altijd overheen gekeken.
• In Frankrijk blijken ze zeekraal graag in te maken in het zuur, à la augurken. Heerlijke potjes zijn dat! Mocht je ze op vakantie een keer tegenkomen (tip: baai van de Somme), onverwijld inslaan.

*) NASCHRIFT:
Verschillende krantenlezers die het boek wél hebben gelezen corrigeerden mij. In werkelijkheid gaat het verhaal anders: aan Bartje was het prakkie beloofd dat zijn vader de vorige dag niet helemaal had opgegeten. Zijn moeder was die belofte kennelijk vergeten en sloeg geen acht op zijn protesten. Uit verontwaardiging weigerde Bartje daarop te bidden. (Overigens klinkt mij een prakkie eerlijk gezegd niet appetijtelijker in de oren dan een bord vol bruine bonen, maar dat is weer een heel ander verhaal natuurlijk.)

 

Recept en column (©: Koken met Karin) waren onderdeel van de zomerserie in dagblad Trouw (Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder).
Zie hier de complete serie:
Zing: Pasta alla Norma
Vecht: Gebrande Caesar salad
Huil: Uienbloem uit de oven
Bid: Bonensalade met flageolets
Lach: Yoghurtparfait met honing
Werk: Bietenwraps met doperwtenpuree
Bewonder: Pêche Melba-taart

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Schorseneren uit de oven

Asperges met bietensalsa

Onigiri

Vorig bericht: « Uienbloem uit de oven
Volgend bericht: Yoghurtparfait met honing »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN