• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 november 2021

Gnocchi met snijbiet

Mede-moestuinbezitters opgelet. De snijbiet, het is een mirakel, blijft maar doorgroeien. Zelfs in hopeloze moestuinjaren zoals deze. Daarom een supermakkelijk pastarecept voor snijbiet door de gnocchi.

Keukentechnisch deins ik zelden ergens voor terug. Ik vind het leuk om dingen uit te proberen, ook ingewikkelde. Vervolgens is het natuurlijk de sport om te kijken of ik het procedé wellicht kan vereenvoudigen door onbekommerd hoekjes af te steken zonder de smaak van het eindresultaat geweld aan te doen. Maar er zijn gerechten die ik inmiddels heb opgegeven wegens te veel gedoe. Gepekelde en daarna gevulde kalkoen uit de oven. Zo’n echte vele-laagjestaart met fondant en marsepeinen versierselen. Hele kreeft. Beef Wellington. Driemaal gestoomde couscous. Tortellini in brodo – alleen leuk als je in Italië bent en het samen doet met een lokaal omaatje.

Gnocchi staat ook op die lijst. U weet wel, van die zachte deegkussentjes gemaakt van aardappel en bloem, die je kookt als pasta en uitspreekt als ‘njokkie’. Altijd een hoop heisa, want ze zijn steevast te plakkerig, waardoor de keuken na afloop onherroepelijk onder de bloem zit. Ikzelf trouwens ook, en bovendien met een tennisarm, want ze moeten stuk voor stuk met een vork ingeduwd worden, wat zowel opruwend als decoratief bedoeld is. Nee, pff, ik begin er niet meer aan.

Mijn groenteboer, die tevens een hebberigmakend assortiment delicatessen voert, verkocht een tijd lang heerlijke kant-en-klare gnocchi uit de koeling. Alleen maar even krokant opbakken in de koekenpan, zalig. Maar tot ons beider spijt kan hij er niet meer aankomen. Tot ik ontdekte dat ook de supermarkt ze heeft, soms in de koeling, maar grotere kans – het kan per filiaal nogal verschillen – heeft u bij de gedroogde spaghetti. Neem liefst echte Italiaanse zoals die van De Cecco. Die blijken zowaar ook goed te doen, als u ze maar opbakt en combineert met wat lekkere groente. In mijn geval regenboogsnijbiet, want die blijft maar groeien en groeien in mijn minimoestuin, hoeveel ik er ook vanaf afknip. Een luxeprobleem waar ik na mijn vorige snijbietrecept meer mede-tuinierders over hoorde.

Recept Gnocchi met snijbiet

Nodig voor 2 à 3 personen:
1 verpakking kant-en-klare gnocchi (± 400-500 g)
1 bos snijbiet
paar takjes verse salie
2 grote rijpe tomaten
1 knoflookteen
kneepje citroensap
klontje boter
olijfolie
zout & peper uit de molen

Verhit een scheut olie tot loeiendheet in een koekenpan en bak daarin de salieblaadjes kort knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Haal de stengels van de snijbiet en snij in dunne plakjes. Doe in dezelfde pan en fruit zachtjes 5 minuten. Snij intussen de tomaten in stukjes en het snijbietblad in grove reepjes. Hak de knoflook fijn. Voeg tomaten en knoflook toe aan de pan en laat een paar minuten sudderen tot een sausachtig geheel.
Verhit intussen een tweede koekenpan met een klontje boter, doe de gnocchi erin en bak op middelhoog vuur in ± 5 minuten onder af en toe omscheppen goudbruin en knapperig. Zodra de gnocchi in pan 2 liggen, mag het snijbietblad erbij in pan 1. Ook af en toe omscheppen en laten slinken. Breng de groente op smaak met peper, zout en een kneepje citroen. Meng op het allerlaatst beide pannen door elkaar en verdeel over twee borden. Strooi de knapperige salieblaadjes erover.

TIPS:
• Koelverse gnocchi, als je die kunt vinden, hebben de voorkeur. En soms zijn die (het kan maar handig wezen) nog glutenvrij ook.
• Gnocchi bakken vind ik verreweg het lekkerst in boter, maar wie het vegan wil, neemt olijfolie.
• Snijbiet, ik herhaal het nog maar eens, is nooit verkrijgbaar in de gewone supermarkt, hooguit bij een goeie groenteboer. Zoek anders een tuinderij of word vrienden met iemand met een moestuin. Nog beter: zaai het komend voorjaar gewoon zelf.
• Geen snijbiet? Probeer het eens met (wilde) spinazie in combinatie met bleekselderij of lente-ui. Nee, dat is niet hetzelfde, uiteraard, maar toch.
• Nog steeds niet van je snijbiet af? Probeer ook eens snijbietpizza of snijbietrisotto.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vinaigrette (niet uit een flesje)

Chimichurri

Groenterondo’s

Vorig bericht: « Tomatensoep met ballen
Volgend bericht: Twee truffelfilms »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN