• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 maart 2022

Witte wintergroente met gnocchi

Wat denkt u, gaan we nog sneeuw krijgen? Volgens de weerman niet. Nou, dan niet, dacht ik, terwijl ik een tas vol prachtige witte wintergroente uitpakte. Pastinaken, meiknollen, topinamboeren en – niet speciaal winters, maar wel mooi – een bloemkool. Ik moest even terugdenken aan mijn wittekerstmenu, toen ik wekenlang in de weer was met het bedenken en uittesten van sneeuwwitte gerechten.

Terwijl ik toen ook al wist dat witte groenten alleen maar lekkerder worden als je er iets mee doet waardoor het lelieblanke er vanaf gaat. Roosteren is met stip mijn favoriete groentebereidingswijze. De saaiste groente transformeert in de oven tot goudgele knapperige weelde. Onvermoede smaken komen naar boven, zoals het zoete van pastinaak, het frisse van meiknol, het romige van aardpeer of het notige van bloemkool.

Miso moest er ook door, want ik zit in een miso-fase. Als je eenmaal een bakje van die geweldige Japanse smaakmaker in je koelkast hebt, is de neiging groot om het overal in, door en tussen te verwerken. Witte miso, die trouwens ook al niet wit is, maar karamelkleurig. Er vroeg laatst een lezeres of ik daar geen doe-het-zelfrecept voor kon geven, maar het zelf fermenteren van sojabonen met rijst en een speciale schimmel, daar ga ik niet aan beginnen. Zeker niet nu het op steeds meer plekken gewoon te koop is, niet alleen in toko’s, maar ook in de supermarkt.

Niet-meer-witte wintergroente uit de oven ging het dus worden, alleen dan als complete maaltijd. Ik probeerde het met mooie witte reuzenbonen, maar dat werd een wonderlijk droge hap. Ik probeerde het met feta, maar daar houdt het thuisfront niet zo van. Toen probeerde ik het met gnocchi en kijk, daar kreeg ik de handen wél voor op elkaar. Ook gnocchi, liefst koelverse, voelen zich prima thuis in de oven, dan worden het lekker krokante bolletjes met een zacht binnenste. Eerst koken hoeft niet.

Heeft uw groenteboer geen witte wintergroente? Dan varieert u gewoon met wat anders. Als het maar lekker veel is. En onthoud: ovengroente heeft ruimte nodig, dus kies een zo groot mogelijke bakplaat, anders gaat de boel liggen sudderen in plaats van roosteren.

RECEPT Witte wintergroente uit de oven met gnocchi

Nodig voor 4 personen:
1 pak koelverse gnocchi (500 g)
1200 g witte wintergroente (ik had: topinamboer, pastinaak, meiknol en bloemkool, maar variëer gerust zelf)
2 eetl sesamzaadjes

Misosaus:
50 g witte miso (2 volle eetl)
50 g boter
4 eetl olijfolie
2 eetl honing
2 uitgeperste knoflooktenen
1 eetl geraspte gember
peper uit de molen
snuf chilivlokken (molentje)

Verwarm de oven voor op 200 °C. De topinamboer (aardpeer) moet u schillen, de pastinaak, meiknol en bloemkool niet. Snij alles in handzame plakjes/stukjes/roosjes. Doe samen met de gnocchi in een grote kom. Doe alle ingrediënten voor de misosaus in een steelpan en verwarm al roerend met een garde tot een gladde, dikke saus. Hussel grondig door de groente met gnocchi. Zout is niet nodig, de miso is al zout. Doe alles op een grote, met bakpapier beklede bakplaat of zelfs twee, en zorg dat de boel niet te veel op een kluitje ligt. Bestrooi met sesamzaad. Rooster in het midden van de oven gaar en bruin, met hier en daar een mooi donker randje. Reken op ± 25 minuten, maar hou het in de gaten. Elke oven is anders en het formaat en de versheid van de groente maken ook dat het elke keer anders uitpakt.

TIPS:
* Zonder gnocchi? Kan ook, dan is dit een prima bijgerecht, bijvoorbeeld lekker bij kip.
* Toch zelf miso maken? Zie vooral de miso-video van Meneer Wateetons – wel 2 jaar van tevoren beginnen 😉

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin). Dit is deel 1 van een mini-serie over witte wintergroente. Hierna volgen deel 2: wittewintergroentepuree met coquilles en deel 3: wittewintergroentesoep.

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Nieuw boek op komst!
Heb je het al gehoord? Mijn nieuwe vegakookboek verschijnt op 19 april, maar je kunt nu alvast jouw persoonlijk gereserveerde exemplaar bestellen. Wil je NU een boek? Dat kan ook, mijn andere kookboeken zijn uiteraard wél direct leverbaar. Allemaal vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.cover vega kookboek

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kedgeree met makreel

Peren pistache plaatcake

Oranje Koningspavlova

Vorig bericht: « Snelle mini jamtaartjes
Volgend bericht: Coquilles met topinamboerpuree »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN