• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

16 september 2022

Tomatensalade met mais en fetacrème

Vandaag de laatste aflevering van mijn zomerserie, dit keer met tomaten en geroosterde mais in de hoofdrol. Vooruit, en met komkommer. En dat alles op een bedje van romige fetacrème.

Mijn Franse huis is omringd door maisvelden, maar maiskolven zie ik er nooit in de winkel. Alle oogst gaat linea recta naar de veervoederbusiness. Fascinerend om te zien hoe snel dat in z’n werk gaat trouwens: een briesende machine neemt grote happen en verhakselt de maiskolven met plant en al. Eén ritje naar de bakker en op de terugweg blijkt het hele veld al leeg.

Juist in de zomer krijg ik enorme zin in mais. Ik ben geen groot barbecueliefhebber, maar voor een vers geroosterde maiskolf kun je me wakker maken. Gekookte of gemagnetronde maiskolven zijn ook lekker, maar roosteren boven een vuurtje haalt het beste in deze groente naar boven: mals, zacht, sappig, met hier en daar een geblakerde korrel en een aangenaam rookaroma. Perfect in combinatie met een ferme lik (kruiden)boter die dan genadeloos langs je kin en op je goeie zomergoed drupt. Heerlijk.

Voor een foto in een van mijn kookboeken heb ik eens maiskolven geroosterd op een wegwerpbarbecue op mijn balkon. Pittoresk tussen de potten met lavendel, maar wel in de regen onder een provisorisch afdakje. Terwijl de fotograaf op een trapje stond voor een bovenaanzicht, hield ik buiten beeld een föhn vast, want dat deed de kooltjes zo mooi opgloeien. Maar dit terzijde.

Mais mocht in deze zomerserie dus niet ontbreken. Maar ja, dacht ik toen, tomaten zijn ook nog niet aan de beurt geweest, terwijl die nu (nu!) op hun allerlekkerst zijn. Lang verhaal kort: ik bedacht een recept met tomaten én mais, want die vinden het best gezellig samen. Hoho, riep toen de komkommer, ik ben er ook nog! Die was eerder deze zomer al aan bod gekomen in de koude bietensoep, maar vooruit dan maar. Het werd een vrolijk soort Griekse salade, met tomaat en komkommer, alleen dan zonder olijven. En de feta mocht in een romige crème onderop. De maiskolven kliefde ik in handzame stukken, dat is weliswaar even een gehannes met een scherp mes, maar dat eet wel makkelijker. Ik had geen zin om helemaal hiervoor een barbecue aan te steken, gelukkig ging het in de grillpan ook prima, en even voorkoken bekort de bereidingstijd aanzienlijk.

RECEPT Tomatensalade met mais en fetacrème

Nodig (voorgerecht voor 4 personen/hoofdgerecht voor 2 personen):
2 maïskolven
3 rijpe tomaten
handje gekleurde kerstomaatjes
2 à 3 snackkomkommers
1 sjalot
1 handje peterselie
200 g feta
150 g Griekse/Turkse yoghurt

Dressing:
10 eetl olijfolie extra vergine
2 el sherryazijn of rodewijnazijn
1 theel (gerookt) paprikapoeder
2 theel gedroogde oregano
zout & peper uit de molen

Maak de maïskolven schoon en halveer ze tot 2 korte stukken (zie ook tip). Breng een pan water met zout aan de kook en kook de mais zachtjes 10 minuten. Laat uitlekken. Meng in een kommetje de olijfolie, paprikapoeder, de helft van de oregano, zout en peper. Kwast hiermee de mais in. Bewaar de rest van de olie, voeg hier de azijn aan toe, gebruik als dressing. Snij de tomaten en komkommer in blokjes, snipper de sjalot, hak de peterselie fijn. Meng met de dressing.
Fetacrème: Pureer de feta glad in de keukenmachine. Voeg de yoghurt toe en meng tot een crème. Breng op smaak met peper en de overige oregano.
Verhit de barbecue of een grillpan. Gril de stukken mais steeds omdraaiend met een tang tot ze mooi geblakerd zijn.
Serveren: Spreid de fetacrème over 4 borden. Verdeel de salade erover. Leg de mais erop. Besprenkel met nog wat olijfolie.

TIP:
* Klief de reeds gehalveerde maiskolven nog een keer in de lengte doormidden tot platte stukken, of nog verder, tot handzame parten. Dat is makkelijker als je een grilpan gebruikt, en het eet ook prettig, een bord vol met van die kekke stukjes.
* Geen zin in fetacrème of geen keukenmachine bij de hand? Gewoon wat feta verkruimelen kan natuurlijk ook.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) in het kader van mijn zomerse receptenserie. Hier vind je alle afleveringen op een rijtje:
1. Spinazielasagne met courgette
2. Koude bietensoep met dille
3. Bonensalade met bloemen, ei en ansjovis
4. Artisjokken met kerrievinaigrette
5. Geroosterde wortels met sinaasappelbulgur
6. Tomatensalade met mais en fetacrème

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Bloedsinaasappelpudding

Banketbakkersroom

Tsukemono

Vorig bericht: « Wortels met sinaasappelbulgur
Volgend bericht: Groene asperges met sinaasappelolie »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN