• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 november 2023

Franse appeltaart

Tarte aux pommes, dat is appeltaart op z’n Frans: een grote, platte taart bestaande uit een fraai mozaiek van sierlijke dunne appelpartjes, geparkeerd op een smeuïg laagje appelmoes. Gegarandeerd oh’s en ah’s!
Elke dag komt de Franse buurvrouw langs. Er gebeurt helemaal nooit iets in mijn Normandische dorp, ik ben juist de welkome afleiding. Dus komt ze aanwaaien voor een praatje en een kopje thee met veel suiker. Alleen heeft ze nooit heel veel tekst, want ze maakt niet zo bar veel mee, dus het gesprek moet van mij komen. De tuin is een dankbaar onderwerp. Ik begon over de vele muizen, maar dat leidde al snel tot een spraakverwarring. Ik bedoelde geen muizen in huis, gelukkig niet, maar die in de grond. Hele gangenstelsels graven ze, waardoor mijn grasveld een bonkig geheel is waar je met een grasmaaier steeds in vastloopt. Erger is dat de muizen mijn bloembollen opknabbelen. ‘Ah, mais ce ne sont pas des souris (muizen)’, corrigeerde de buurvrouw, ‘ce sont des mulots’. Tja, veldmuizen, luidt de vertaling in het Nederlands. Bij de frambozenstruiken had ze laatst een lérot gevangen, en weer losgelaten in het bos. Volgens het woordenboek is dat een eikelmuis, maar nee, een lérot is volgens haar ook al geen muis.
Over de appelbomen konden we het wél eens worden: die hebben dit jaar bijzonder weinig appels. Van mijn tien bomen kon ik met moeite een half kratje vullen, in schril contrast met de oeverloze weelde van vorig jaar. De hele streek heeft er last van, beaamde de buurvrouw. Een beurtjaar. Volgend jaar beter. Eerlijk gezegd vind ik het stiekem ook wel lekker rustig. Geen dagen, nee, weken in touw met het plukken, rapen, wassen en verwerken van al die appels tot sap, jam en compote. Dit keer bakte ik alleen een appeltaart, maar van de weeromstuit stopte ik er wel extra veel werk in. Een klassieke Franse tarte aux pommes moet het immers hebben van z’n uiterlijk: een grote, platte taart bestaande uit een fraai mozaiek van sierlijke dunne appelpartjes, geparkeerd op een smeuïg laagje appelmoes. Best even een precisiewerkje, maar dan heb je ook wat. Mijn Franse buurvrouw was in ieder geval sprakeloos diep onder de indruk.

RECEPT Tarte aux pommes (Franse appeltaart)

Nodig (8 porties):

Deeg:
250 g bloem
125 g koude boter in blokjes
2 el suiker
1 ei
snufje zout

Vulling:
1½ kg friszure appels
50 g suiker + 1 el extra
3 el gesmolten boter
boter & bloem voor invetten
optie: 2 el abrikozenjam, crème fraîche

Het leuke van recepten die eerst in de krant verschijnen, is dat je dan allerlei foto’s ontvangt van mensen die de taart meteen zijn gaan bakken!

Oven tijdig voorverwarmen op 180 °C.
Deeg: Wrijf bloem, boterblokjes, suiker en zout tot kruimels. Voeg losgeklopt ei toe en kneed snel tot een bal deeg. Laat in folie een uurtje rusten in de koelkast. Rol uit en doe in een wijde, lage, ingevette en bebloemde taartvorm (Ø 26 cm). Prik de bodem overal in met een vork. Zet terug in de koelkast.
Appels: Snij ⅔ van de geschilde appels in stukjes. Doe met 50 g suiker en 2 el water in een pan en laat onder een deksel in 15-20 minuten inkoken tot appelmoes-met-stukjes. Laat afkoelen. Verdeel over de deegbodem.
Snij de rest van de geschilde appels in flinterdunne plakjes. Leg ze in tegengestelde cirkels dakpansgewijs op de appelmoes, begin aan de buitenrand. Vooral niet te zuinig: de appelplakjes slinken in de oven, de appelmoes moet echt helemaal bedekt zijn. Neem gerust nog een extra appel, alles wat niet past, snoep je gewoon alvast lekker op. Kwast de bovenkant in met gesmolten boter, bestrooi met nog 1 el suiker. Bak ± 45 minuten in de oven. Kwast eventueel in met wat warme abrikozenjam voor de glim. En crème fraîche is er ook altijd heerlijk bij.

FUN FACTS:
• De Franse uitdrukking Ce n’est pas de la tarte (het is geen taart) wil zeggen dat iets moeilijk is. C’est du gâteau (het is taart) betekent juist dat iets een eitje is.
• In het Frans maken ze onderscheid tussen een taart in z’n algemeenheid (gâteau) en een platte, wijde taart (tarte) waarop zo elegant mogelijk fruit is gedrapeerd. Waarbij een tartelette de minivorm is, bekend in alle soorten en maten bij de pâtisserie (framboise! citron!). En om de spraakverwarring compleet te maken: gâteaux in het meervoud kunnen ook juist weer gewoon koekjes zijn.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

ZIN GEKREGEN IN NOG MEER FRANS?
Mijn très leuke kookboek De makkelijke Franse keuken verscheen intussen in een midprice editie. Bestel hier een persoonlijk gesigneerd exemplaar, plus eventueel een speciale erin geschreven boodschap en/of illustratie naar eigen wens.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Verwenbrownies #nopakjes

Pasta met worst en salie

Klein appeltaartje

Vorig bericht: « Pasta met citroen
Volgend bericht: Kookboekenweek 2023 »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN