Alweer asperges? Jazeker! Want het seizoen is al bijna weer voorbij, dus profiteer ervan zo lang het kan. Dit keer gaan ze in de pasta, in de verte geïnspireerd op pasta carbonara, maar dan vega. En dat kwam allemaal door een asperge-maaltijdbox.
Ik kreeg zomaar ineens een doos vol wit goud thuisbezorgd door HelloFresh. Uiteraard laat ik me als onafhankelijk journalist niet omkopen, maar toen de maaltijdboxgigant vroeg of ze me een aspergebox mochten sturen, zei ik geen nee. Ik ben dan wel apert tegenstander van pakjes en zakjes, dat geldt niet voor maaltijdboxen. Zo’n thuisbezorgde doos vol afgepaste, verse ingrediënten met een recept erbij is een stuk beter dan al dat knutselvoer vol zout, suiker en smaakversterkers waar je zelf nog kipfilet en een prei bij moet mikken. Intussen zijn ze er in alle soorten en maten, zie ook Ekomenu, de Krat, Marley Spoon en Crisp. Variërend van kleinschalig en bio tot gigantisch met grote buitenlandse investeerders. Zelfs supermarkten als AH zijn de boxformule succesvol gaan kopiëren. Maar HelloFresh is in Nederland marktleider, althans, nog wel. Bij BNR lees ik dat de firma het moeilijk heeft. Er zijn minder bestellers, waardoor de omzet terugloopt en de winst vorig jaar met maar liefst 50% is gedaald. Een geciteerde financieel analist geeft het bedrijf ‘nog 4 tot 5 jaar’. Ai.
Vooralsnog ontving ik precies rond etenstijd een enorme kartonnen doos gevuld met anderhalve kilo asperges, aardappels, zalm, spek, eieren, peterselie en kant-en-klare koelverse hollandaisesaus. Alleen geen recepten. Enfin, daar kwam ik uiteindelijk via wat zoeken op hun website gelukkig wel uit.
Hamvraag: heb je voor klassieke asperges à la flamande en aspergesoep nu per sé zo’n thuisbezorgde doos nodig? Nee natuurlijk niet, en toch hoop ik niet dat maaltijdboxleveranciers het loodje leggen. Dit is namelijk een prima stap op weg naar gewoon zelf koken, en anders grijpt iedereen voor je het weet toch weer naar die vermaledijde poedermixen.
Klassieke asperges heeft u intussen vast al eens gegeten, ik gooi het daarom over een andere aspergeboeg: een simpel doch lekker pastaatje, in de verte geïnspireerd op carbonara, alleen dan vega. En u heeft er geen box, pakje of zakje voor nodig.
RECEPT Romige aspergepasta
Nodig voor 2 personen:
500 g asperges
200 g penne (of andere korte pasta)
1 grote ui
1 knoflookteen
olijfolie
wat peterselie
Saus:
2 grote eieren
100 ml slagroom
50 g geraspte parmezaan
2 eetl witte miso (50 g)
peper uit de molen
Breng een grote pan water met zout aan de kook. Schil de asperges, verwijder de houtige uiteindes. Snij ze in stukjes van 3-4 cm, hou de kopjes apart. Doe de aspergestukjes in de pan en kook in ± 10 minuten gaar. Snipper intussen de ui en knoflook, fruit zachtjes in wat olijfolie in een hapjespan.
Doe de ingrediënten voor de saus alvast in een hoge schenkkom. Vis de aspergestukjes met een schuimspaan uit de pan. Doe nu de pasta in hetzelfde water en kook beetgaar, de laatste 2 minuten mogen de aspergekopjes er even bij. Doe intussen 1/3 van de aspergestukjes in de schenkkom en pureer alles met de staafmixer tot een dunne saus. Giet die bij de ui en laat 1 minuut sudderen. Giet de gare pasta-met-aspergekopjes af en vang een kopje kookvocht op. Doe meteen de pasta en alle asperges (stukjes en kopjes) in de hapjespan en roer goed door elkaar, met een scheut pastawater voor extra smeuïgheid. Bestrooi met gehakte peterselie en geef nog een haal met de pepermolen.
TIPS:
• Witte of shiro-miso vind u tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt. Een heel handig supersmaakbommetje.
• De eieren gaan rauw in de saus, maar garen (à la carbonara) razendsnel in de warme pan, geen zorgen.
• Nog meer aspergerecepten.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.