• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 februari 2025

Thaise gele curry

“Beste Karin,” mailde een trouwe lezer, “Conimex heeft weer een belachelijk nieuw product: Thaise curry in een stazak. € 2,69 voor wat specerijen en kruiden. Een beetje als de boemboes in een bakje maar nog duurder. Zelfs kokosmelk moet je nog toevoegen.” Dat kunnen we natuurlijk zelf beter.
Ik heb een naam hoog te houden als strijder tegen pakjes en zakjes, maar ik moet vaak uitleggen dat ik niks heb tegen kruidenmixen. Zolang ze maar bestaan uit specerijen, zoals de boemboes van de toko. En dus niet uit vooral water, suiker, zetmeel en smaakversterker, zoals je vaak ziet bij supermarktmengsels. De genoemde curry-in-stazak is er in drie varianten, rood, geel en groen. Neem nou de gele, die bestaat uit citroengras, knoflook, ui, laoswortel, gemberpuree, raapzaadolie, zout, citroensap, palmsuiker, kerrie, rode chilipeperpuree, specerijen (kurkuma, koriander, komijn) en kaffir limoenblad. Niks geks dus, behalve dan dat ze het om onduidelijke redenen nodig vonden om er ook nog ‘natuurlijk aroma’ aan toe te voegen, plus de onvermijdelijke schep gemodificeerd zetmeel om de boel in te dikken. En € 2,69 blijft uiteraard fors aan de prijs voor één maaltijd voor tweeënenhalf persoon – de voorkeursgezinssamenstelling van pakjesmakers. Zeker omdat je, zoals altijd, alle overige verse ingrediënten er nog zelf bij moet kopen. In dit geval broccoli, ui, rijst, kokosmelk, olie en natuurlijk die eeuwige kipfilet. De vegetarische trend kan echter zo langzamerhand niet meer genegeerd worden, zelfs niet door de voedingsindustrie. Dus zegt Conimex er op de website bij: “Al onze Thaise curry’s zijn vegan, waardoor ze geschikt zijn voor het maken van een lekkere vegetarische maaltijd.” Waarna de aanbeveling volgt om de kip in dat geval te vervangen “door tofu of garnalen” (sic!). Tja, zo schiet het niet op jongens.
Zullen we zelf even een makkelijke plantaardige curry in elkaar fietsen? Typisch Thaise ingrediënten als gember, koriander, limoen, een pepertje en citroengras liggen tegenwoordig in elke supermarkt. Alleen gaat er uiteraard in dit geval geen vissaus in, die andere iconisch Thaise smaakmaker, maar daarvoor blijkt een lepel Japanse miso een verrassend puike vervanger.

RECEPT Vegan Thaise gele curry

Nodig voor 4 personen:
1 blik kokosmelk (400 ml)
1 blik kikkererwten (400 g)
250 ml groentebouillon
1 courgette
1 rode paprika
4-5 worteltjes (± 200 g)
1 grote ui
3 knoflooktenen
4 cm gember
1 rode of groene peper
2 stengels citroengras
2 eetl kerrie
1 eetl witte (shiro) miso
handje verse koriander.
½ limoen
plantaardige olie

Snipper de ui, knoflook, gember en peper (zonder zaadjes). Verhit een ferme scheut olie in een grote hapjespan, fruit dit kwartet een paar minuten. Voeg dan de uitgelekte kikkererwten toe, plus kerrie, zout en peper. Bak de kikkererwten onder af en toe omscheppen een minuut of 8, tot ze wat bruiner en krokanter worden. Snij intussen de courgette, paprika en wortel in niet al te kleine stukken. Giet de kokosmelk en bouillon in de pan, breng aan de kook. Kneus de citroengrasstengels en doe erbij, net als alle gesneden groente. Laat met de deksel op een kier 30 minuten sudderen. Breng op smaak met miso, rasp en sap van de ½ limoen, zout en peper. Bestrooi met gehakte koriander.
Lekker met pandanrijst.

TIPS:
• Mocht u in de vriezer van de toko een zak limoenblaadjes (djeroek poeroet) of kerrieblaadjes (curry leaves) tegenkomen, een handje daarvan mee laten trekken geeft een extra smaakboost. Blijft heel lang goed in de vriezer, net als een bosje sereh (citroengras) trouwens.
• Let op, Thaise curry’s zijn wat aan de natte kant. Wil je dat niet, laat dan de bouillon achterwege, of doe de helft minder kokosmelk. En later alsnog verdunnen kan natuurlijk altijd nog. Toch te dik? Los een lepel maizena op in wat water en laat aan het eind even meepruttelen, dan bindt de saus vanzelf in.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

WERELDGERECHTEN
Voor nog veel meer Wereldgerechten kun je natuurlijk terecht in mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Nu al vijfde druk! Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Salade met flageolets

Vis met kruimelkorst

Familierecept: Ragout

Vorig bericht: « Kerst 2024
Volgend bericht: Appelcrumble met rood fruit »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN