Dadels vind je werkelijk overal in Oman, al eten ze ze daar meestal gewoon los. Of bij de koffie. Maar ik gooide ze in de salade. Granaatappel mocht er ook bij, want ook die groeien overal, al was het helaas nog niet het seizoen toen ik er was. Ik liet me inspireren door de bekende Libanese salade fattoush, met knapperig gebakken brood. Maar dan dus op z’n Omaans, met dadels en granaatappel. En met geitenkaas, vanwege de vele wilde geiten overal in het straatbeeld. De licht bittere radicchio-sla en sinaasappels zijn dan weer heel on-Omaans, maar passen er goed bij.
RECEPT Dadelsalade met geitenkaas en radicchio
Nodig voor 4 personen:
1 krop radicchio (zie tip)
2 (Libanese) platbroden (of pita’s)
150 g zachte geitenkaas
200 g lekkere dadels
2 snackkomkommers
1 granaatappel
2 (bloed)sinaasappels
wat olijfolie
Dressing:
1 kleine rode ui
4 takjes verse munt
5 eetl lekkere olijfolie
5 eetl citroensap
1 eetl honing
optie: 1 theel sumak
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Scheur het brood uiteen in twee dunne helften. Wrijf met je handen in met wat olijfolie. Laat in de oven in ± 5 minuten goudbruin en krokant worden. Let op, het kan ineens hard gaan. Breek in stukjes.
Dressing: Snij de ui in dunne halve ringen, hak de munt fijn. Meng met de rest van de ingrediënten.
Salade: Scheur de radicchio in stukken. Verkruimel de geitenkaas. Ontpit de dadels, snij in reepjes. Snij de komkommers in plakjes. Maak de granaatappelpitjes los. Snij alle schil van de sinaasappels, snij dan tussen de vliesjes door de partjes eruit. Meng alles door elkaar op een grote schaal.
TIPS:
* Radicchio is bittere rode sla, te koop bij de betere groenteboer. Met roodlof (inderdaad, de rode versie van witlof) kan het ook. En anders neem je gewoon little gem.
* Sumak is een tot poeder gemalen soort rode besjes. Lekker fris, beetje citroenig, maar dan aromatischer. Te koop in Turkse winkels.
* Kijk, dit is echt plat platbrood, dat je heel makkelijk uit elkaar kunt scheuren in 2 helften. In de oven wordt het ultraknapperig. Ik koop het bij mijn Turkse groenteboer, maar het wordt gebakken bij Arabic Bread in Almere.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) en is nu onderdeel van een online reisserie over Oman:
1. Introductie: Reis naar Oman
2. Recept: Melkpudding met rozenwater
3. Brood in Oman
4. Recept: Platbrood uit de pan
5. Recept: Salade met dadels
6. Reistips Oman: Autohuur.
Zin gekregen om ook naar Oman te gaan? De hele volgende week ga ik een serie praktische reistips geven waar je hopelijk wat aan hebt als je het land wilt bezoeken.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Trek gekregen? Voor nog veel meer heerlijke wereldse gerechten kun je natuurlijk terecht in mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Nu al vijfde druk! Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.