• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 juni 2025

Ratatouille in een torentje

De hele wereld kijkt sinds de verrukkelijke tekenfilm Ratatouille met een andere – als het goed is liefdevollere – blik naar ratten, behalve mijn Franse buurvrouw. “Il y a des rats!” sist ze te pas en te onpas misprijzend. Waar? Overal. In het bijgebouw waar ze haar zakken kippenvoer bewaart en bij onze houtstapel, waar ze ongevraagd rattengif strooit. Maar vooral bij buurman-boer, daar rennen ze naar het schijnt in groten getale over het erf en door de half ingestorte schuren.

Ratten vies? Eén van de leukste scènes in de film is wanneer de beestjes in de restaurantkeuken met het oog op de hygiëne eerst met z’n allen door de vaatwasser gaan. Want o ja, voor wie het niet meer weet: Ratatouille gaat over Rémy, een fijnproeverige, door zijn omgeving onbegrepen rat met gastronomische aspiraties. Kort samengevat: hij sluit een bondje met een klunzige afwasser in een noodlijdend voormalig sterrenrestaurant, waarbij zijn hele rattenfamilie een handje komt helpen. Hoogtepunt van de film is de bereiding van, hoe kan het ook anders, ratatouille. Slechts na één hap ontdooit de akelige restaurantcriticus Anton Ego omdat het krek zo smaakt als vroeger bij zijn moeder thuis. Dankzij die ratatouille en de jubelende recensie staat het restaurant in één klap weer helemaal op de kaart. Eind goed, al goed.

Alleen is dat gerecht uit de film helemaal geen ratatouille, maar een tian. De groenten zijn grotendeels hetzelfde, alleen gaan bij een tian de courgette, aubergine en tomaat in sierlijke schijfjes in cirkelvorm in een ovenschaal en worden ze bij een ratatouille, aangevuld met paprika, in blokjes gestoofd. Dat laatste doe ik overigens ook altijd in de oven, wel zo makkelijk. Ratatouille is eerder simpel en huiselijk, een tian is meer sophisticated.

Maar vandaag schotel ik je een restaurantwaardige ratatouille voor. Eentje waarmee je, zonder rattenhulptroepen, je snijtechnieken kunt etaleren. Je hebt er wel van die opzetringen voor nodig, maar die vind je in elke kookwinkel, of zaag ze zelf van een stuk plastic regenpijp. Eventuele restjes ratatouille komen op hun pootjes terecht in quiche, omelet, pastasaus, lasagne of (peulvruchten)salade.

RECEPT Restaurantratatouille in een torentje

Nodig voor 4 personen:
1 pak/blik tomatenblokjes (400 g)
1 aubergine
1 courgette
1 rode paprika
1 gele paprika
1 rode peper
1 sjalot
1 knoflookteen
5 takjes basilicum
2 takjes tijm
1 tl suiker
olijfolie
zout & peper uit de molen

Saus: Snipper de sjalot en knoflook en fruit glazig in een scheutje olijfolie in een koekenpan. Voeg tomatenblokjes, tijm, suiker, zout en peper toe en laat zonder deksel op laag vuur in ± 30-40 minuten zachtjes inkoken tot een heel dikke saus.
Groente: Hak de rode peper (zonder pitjes) fijn. Snij de aubergine, courgette en paprika in minuscule blokjes. Roerbak alles tegelijk, samen met zout en peper, in een scheut olijfolie in een hapjespan beetgaar in ± 5-7 minuten. Roer de fijngehakte basilicum en de dikke tomatensaus erdoor – niet meteen alles tegelijk, want als het geheel te nat wordt, blijft het niet in een torentje staan.
Serveren: Schep met behulp van een metalen opzetring (Ø 9 cm) op borden, duw goed aan en trek de ring omhoog. Lekker zowel warm als op kamertemperatuur, als voorafje of als bijgerecht.

TIPS:
* Hoe snij je groente brunoise? Eerst alles in dunne plakken, die plakken vervolgens in reepjes, en die ten slotte in blokjes. Voilà: een soort vierkante doperwten.
* Nog veel meer recepten met ratatouille.
* Opzetrinagen vind je in elke kookwinkel. Deze bedoel ik dus:
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

FRANS KOOKBOEK
Voor nog veel meer Franse klassiekers, al dan niet met een twist, is er natuurlijk het allermooiste kookboek uit mijn hele oeuvre, De makkelijke Franse keuken. Te koop bij elke boekwinkel en via bol.com. Of bestel hier via mijn eigen website een persoonlijk gesigneerd exemplaar, plus eventueel een speciale erin geschreven boodschap (même en français si tu veux!) en/of illustratie naar eigen wens.

 

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gehaktballetjes met porcini en pecorino

Halloweenpompoenrecepten

Zelfgemaakte hamburger

Vorig bericht: « Paardenbloemenjam

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN