• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

20 juni 2025

Zalm met radijs en miso

Wát een feest. Lekker weggezakt in een roodpluchen bioscoopstoel vergaap ik me aan de onderwaterwereld. De camera glijdt langs koraalriffen in oogverblindende kleuren, metershoge ranke wolkenkrabbers van kelp wiegen in de stroming. Een schildpad knabbelt aan een zee-egel. Een school van ontelbaar veel kwikzilveren visjes wapent zich als één bol tegen een hongerige haai. En dat alles begeleid door de heerlijke, wereldberoemde stem van David Attenborough. Zijn film ‘Ocean’ draait nu in de bioscoop, en op het grote scherm is dat echt andere koek dan thuis op de buis.
Maar helaas, trouble in paradise natuurlijk. Bij het zien van de eerste onderwaterbeelden van de vistrawlers zit je meteen rechtop in je stoel. Metalen sleepkabels met kilometerlange netten razen over de bodem van de oceaan, alles en iedereen met geweld meesleurend. Al wat overblijft is totale ravage. Weg koraal, weg kelp, weg ecosysteem, weg vissen. En daar hebben we uiteindelijk vooral onszelf mee, zo legt de montere 99-jarige Sir David nog maar eens uit in een hemelsblauw windjack. Zowaar is er volgens hem toch nog hoop.

Want wat blijkt? In oceaangebieden die tijdelijk even helemaal met rust worden gelaten, herstelt de natuur zich verbijsterend snel, zowel de flora als de fauna. Bovendien is er dan ook een opvallend positief effect te zien juist buiten zo’n gebied, namelijk weer een toename van het aantal vissen. Als we vis willen blijven eten, hoeven we dus alleen maar onze oceanen beter te beschermen. Om te beginnen door te stoppen met die huidige, vernietigende industriële visserijmethodes. Op dit moment wordt slechts 3 procent van alle oceanen beschermd. Als we daar nou eens 30 procent van maken, dan is de kans groot dat het allemaal weer goed komt.

De afgelopen week is in Nice hierover de VN-Oceaanconferentie gehouden. Ik hoopte met grote hoop, maar de uitkomsten zijn toch weer teleurstellend. Onbegrijpelijk.
Ik at bij de visboer als troost een broodje haring. En ik kocht meteen wat duurzame moten zalm. Die mochten op een fleurig koraalbedje van groente de oven in.

RECEPT Zalm met radijs en miso

Nodig voor 2 personen:
2 moten zalm (met vel, à 200 g)
1 bos radijs (zonder blad)
1 gele paprika
200 g krieltjes
100 g diepvriesdoperwten
2 theel sesamzaadjes
handje dille

Marinade:
25 g miso (1 volle eetl)
1 eetl mirin
1 eetl sesamolie
1 eetl olijfolie
peper uit de molen

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C. Meng de marinade in een grote kom. Smeer de helft op de zalm en laat als u tijd hebt liefst een uurtje marineren. Snij de schoongeboende krieltjes doormidden. Kook 5 minuten voor in water met zout. Snij de radijs in tweeën (grote in vieren), de paprika in ruitjes. Doe de aardappels, radijs en paprika in de kom en hussel om met de andere helft van de marinade. Doe in een ingevette ovenschaal. Zet 10 minuten in de oven. Schep dan de (bevroren) doperwten erdoor. Bestrooi de zalm met sesam en leg bovenop de groente. Zet nog 10 minuten terug in de oven. Bestrooi met dille.

TIP:
Gebruik het blad van de radijs voor een salade of verhaksel door de kruidenboter.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

WERELDGERECHTEN
Zin in nog meer visrecepten? Die vind je in mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes bevat maar liefst 115 gerechten (met of zonder vis) uit alle windstreken. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kaasfondue simpel & snel

Antipakjesavond: vispakketjes

Filippijnse aubergineschnitzel

Vorig bericht: « Asperges met dille

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN