Als nieuwsgierig omnivoor wil ik altijd graag alles uitproberen, maar ik moet zeggen dat me van mijn recente bezoek aan Antwerpen (lees hier mijn culinaire reisverslag) vooral de vleesloze gerechten zijn bijgebleven. Bij twee verschillende restaurants at ik bijvoorbeeld een heerlijke plantaardige koude soep. Bij Camionette kermitkikkergroen van daslook.
Bij restaurant Harvest roomwit als een Spaanse ajo blanco, op basis van amandelen. Allebei sierlijk gegarneerd met een bergje seizoensgroente en eetbare bloemetjes. Dat ging ik thuis ook meteen proberen na te maken. Daslook is er intussen natuurlijk niet meer, maar maggikruid bleek een heerlijk alternatief. Heb je dat niet, laat het dan gewoon weg. Verse boontjes had ik ook al niet, maar met die uit de diepvries bleek het ook uitstekend te gaan. Het resultaat is een heerlijk simpel en toch deftig ogend voorgerecht.
RECEPT Koude lichtgroene soep
(vegan voorgerecht)
Nodig voor 4 personen:
150 g tuinboontjes (diepvries)
100 g doperwten (diepvries)
2 sneetjes oudbakken witbrood (zonder korst)
150 g blanke amandelen (of amandelmeel)
400 ml ijskoud water
50 ml extra vergine olijfolie + extra
1 knoflookteen
3 eetl sherryazijn
2 eetl amandelschaafsel
5 takjes lavas (maggikruid)
wat eetbare bloemetjes
zout & peper uit de molen
Scheur het brood in stukjes, doe in de blender en giet er 200 ml ijswater bij. Laat 5 minuten staan. Voeg de amandelen, knoflook en lavas toe en pureer tot een crème. Doe dan de rest van het water, olijfolie, azijn, zout en peper erbij en pureer grondig tot een gladde soep. Te dik? Meer water. Proef! Laat ijskoud worden in de koelkast. Dan dikt hij in, dus voeg gerust weer wat ijswater toe.
Overgiet alle diepvriesboontjes met kokend water, laat 5 minuten staan en giet dan af. Dubbeldop de tuinbonen. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin.
Serveren: Giet de soep in borden. Schep de doperwten en tuinboontjes in het midden. Garneer met amandelschaafsel, eetbare bloemetjes en een sliertje olijfolie.
TIPS:
* Heb je nog daslook in de vriezer? Dat werkt hier ook prima.
* En anders is er altijd nog good old basilicum.
* Pureer met de staafmixer 25 g lavas (of ander groen kruid) met 100 ml olijfolie, zeef en gebruik deze geurige groene kruidenolie voor last minute decoratie.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
NIEUW BAKBOEK
Nu overal in de winkel, mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven. Met 99 foolproof zoete recepten om gelukkig van te worden. Bestel hier bij mij een gesigneerd exemplaar voor jezelf of voor iemand anders om cadeau te geven.