• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 september 2025

Koude groene soep

Als nieuwsgierig omnivoor wil ik altijd graag alles uitproberen, maar ik moet zeggen dat me van mijn recente bezoek aan Antwerpen (lees hier mijn culinaire reisverslag) vooral de vleesloze gerechten zijn bijgebleven. Bij twee verschillende restaurants at ik bijvoorbeeld een heerlijke plantaardige koude soep. Bij Camionette kermitkikkergroen van daslook.

Bij restaurant Harvest roomwit als een Spaanse ajo blanco, op basis van amandelen. Allebei sierlijk gegarneerd met een bergje seizoensgroente en eetbare bloemetjes. Dat ging ik thuis ook meteen proberen na te maken. Daslook is er intussen natuurlijk niet meer, maar maggikruid bleek een heerlijk alternatief. Heb je dat niet, laat het dan gewoon weg. Verse boontjes had ik ook al niet, maar met die uit de diepvries bleek het ook uitstekend te gaan. Het resultaat is een heerlijk simpel en toch deftig ogend voorgerecht.

RECEPT Koude lichtgroene soep
(vegan voorgerecht)

Nodig voor 4 personen:
150 g tuinboontjes (diepvries)
100 g doperwten (diepvries)
2 sneetjes oudbakken witbrood (zonder korst)
150 g blanke amandelen (of amandelmeel)
400 ml ijskoud water
50 ml extra vergine olijfolie + extra
1 knoflookteen
3 eetl sherryazijn
2 eetl amandelschaafsel
5 takjes lavas (maggikruid)
wat eetbare bloemetjes
zout & peper uit de molen

Scheur het brood in stukjes, doe in de blender en giet er 200 ml ijswater bij. Laat 5 minuten staan. Voeg de amandelen, knoflook en lavas toe en pureer tot een crème. Doe dan de rest van het water, olijfolie, azijn, zout en peper erbij en pureer grondig tot een gladde soep. Te dik? Meer water. Proef! Laat ijskoud worden in de koelkast. Dan dikt hij in, dus voeg gerust weer wat ijswater toe.
Overgiet alle diepvriesboontjes met kokend water, laat 5 minuten staan en giet dan af. Dubbeldop de tuinbonen. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin.
Serveren: Giet de soep in borden. Schep de doperwten en tuinboontjes in het midden. Garneer met amandelschaafsel, eetbare bloemetjes en een sliertje olijfolie.

TIPS:
* Heb je nog daslook in de vriezer? Dat werkt hier ook prima.
* En anders is er altijd nog good old basilicum.
* Pureer met de staafmixer 25 g lavas (of ander groen kruid) met 100 ml olijfolie, zeef en gebruik deze geurige groene kruidenolie voor last minute decoratie.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

NIEUW BAKBOEK
Nu overal in de winkel, mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven. Met 99 foolproof zoete recepten om gelukkig van te worden. Bestel hier bij mij een gesigneerd exemplaar voor jezelf of voor iemand anders om cadeau te geven.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Peru: gamba’s met miso

Nasi goreng

Kookboek Een tafel vol

Vorig bericht: « Antwerpen culitips
Volgend bericht: Bieten-bramensalade »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • De Zoete Oven De Zoete Oven € 26,99
  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN