Een film over páp, serieus?! Jazeker, hij draait nu in de bioscoop en ‘The Golden Spurtle’ is een absolute aanrader. En dat terwijl ik je kan verzekeren: ik heb he-le-maal niks met pap.

Zo’n warm dampende klodder beige smurrie in een schaaltje, jekkiederrie, ik kan me niet voorstellen dat iemand daar elke dag mee wil ontbijten. Laat staan dat je er een wereldkampioenschap over wilt houden. Maar dat doen ze wél, inmiddels zelfs al dertig jaar, en wel in het dorpshuis van het piepkleine Schotse dorpje Carrbridge: The World Porridge Making Championship.
Wes Anderson
In de editie van 2023 liep een filmploeg mee, die vastlegde hoe alle dorpsbewoners een rol hebben, onder de bezielende leiding van organisator Charlie. Van vlaggen ophangen (de deelnemers komen inmiddels vanuit de hele wereld) tot het afwassen van al die aangekoekte pannen. Van jureren in een geheime kamer tot het houden van een whiskyproeverij om de zaal zoet te houden. Alle buren worden geïntroduceerd, net als een aantal finalisten, waarbij de kadrering af en toe doet denken aan Wes Anderson, zij het zonder de zoete pastelkleuren.
Alleen rechtsom
Haver, water en zout zijn de enige drie ingrediënten die gebruikt mogen worden om precies in een half uur ‘porridge’ te maken. En die haver dan ook nog uitsluitend in de vorm van havergrutten, wat kennelijk iets heel anders is dan havermout of havervlokken. Roeren dient te gebeuren met een spurtle, een vrij dikke houten roerstaaf en nimmer met een pollepel. O, en iedereen is het er ook roerend over eens dat je daarmee altijd alleen maar rechtsom mag draaien, anders is het de duivel verzoeken. De winnaar van de wedstrijd gaat uiteindelijk naar huis met een gouden roerstaaf bij wijze van wisseltrofee, die Golden Spurtle uit de titel.
Opkikker
Echt, er gaat een wereld voor je open in deze hilarische film, waarbij je af en toe bijna zou vergeten dat het geen fictie is, maar een documentaire. Een heerlijke, grappige, positieve film vol kleurrijke, lieve mensen en goeie oneliners. Precies wat een mens als opkikker nodig heeft in deze soms barre, polariserende tijden.
Alleen nee, ik blief nog steeds geen bordje pap, thank you very much.
Wat is een beter idee met havermout?
• Een voedzaam ontbijtje in de vorm van appelpannenkoekjes met havermout.
• Extra knapperige havermoutkoekjes, met talloze variatiemogelijkheden.
• Een handje in crumble-deeg geeft ook weer voor extra knapperigheid
• Vega Schotse (!) eieren, waarbij de havermout zorgt voor stevigheid en structuur.
• Nou ja, vooruit, toch een recept van hartige havermoutpap, met spinazie en parmezaan, uit mijn noodgedwongen zachtvoedselperiode.



