Gatverdarrie! Er was één ding waar ik beslist niet aan zou gaan beginnen, tijdens mijn verplichte periode van zacht voedsel, en dat was pap. Hartige pap, havermoutpap, brintapap, rijstepap, voor mijn part noem je het heel hip ‘porridge’, maar dan nog. Blèh.
Maar ja. Hoe gaan die dingen? Na een tijdje snak je als een dolle naar troostrijk maar vooral warm en hartig eten. Als de geprakte bananen en yoghurt je neus uit komen. En dan nadert het moment dat je onvermijdelijk toch aan de pap gaat. Dat kwam ook omdat ik twee tips kreeg van twee culicollega’s. Dus toen durfde ik het wel aan.
Om te beginnen: hartige havermoutpap gebaseerd op een recept uit het kookboek Havermoutje. Maar dan heel anders, want uiteraard aangepast aan de zachte situatie.
Recept voor 1 persoon: doe 50 g havermout (ik nam van die volkoren vlokken, elke vezel is immers meegenomen) met 200 ml water plus zout en peper in een pan. Breng aan de kook en laat op zacht vuur onder regelmatig roeren (aanbranden is niet de bedoeling) 10-15 minuten garen. Roerbak intussen 100 g spinazie in wat olijfolie in een hapjespan. Er mag een uitgeperste knoflookteen bij en wat zout en peper. Hak daarna goed fijn, anders is het niet te doen. Meng dit door de warme havermout. Breng op smaak met een kneep citroensap, een scheut lekkere olijfolie en een handje geraspte parmezaan. Oplepelen. Valt best mee toch, havermoutpap? Sterker nog: hartstikke lekker! Variant: met bovenop een roereitje.
Maar nog veel verslavender is de Thaise rijstepap joek (of jook, daar wil ik vanaf wezen). Een tip van Janneke Vreugdenhil, die het recept heeft staan in haar boek Comfort Food. Het komt neer op heel lang gekookte rijst, die dan op het laatste moment opgeleukt wordt met compleet arsenaal aan knapperige toppings: lente-uitjes, ringetjes rode peper, gebakken plakjes knoflook, luciferreepjes verse gember, verse blaadjes koriander. Die toppings, die zijn natuurlijk geen optie, als het zacht moet wezen. Maar ik verzon een list: ik pureerde de hele bups tot een soort pesto.Van Janneke mag ik het recept met je delen, dus hier komt ‘ie. Het is een ruime hoeveelheid, goed voor zeker 3 à 4 porties, maar het blijft in de koelkast prima een week goed en dit is fijn spul om achter de hand te houden.
Zet 150 g pandanrijst op met 1 liter vocht. Ik deed het twee maal met een pot bouillon van de Kleinste Soepfabriek, een keer met kippenbouillon en een keer met runderbouillon. Dure potten, maar hee, je hebt het al moeilijk genoeg, dus jezelf verwennen is pure noodzaak. Daar zit ook wat vlees in, dus pureer de bouillon eerst fijn in de blender of met de staafmixer. Leng dan aan met water tot je 1 liter hebt. Doe dit bij de rijst in de pan, plus wat zout. Breng aan de kook en zet dan op het allerkleinste pitje met een sudderplaatje eronder. De bedoeling is dat de rijst pap wordt, en ik ontdekte dat dat het beste lukt door na een uur de pureestamper er even in te zetten. Die van de aardappelpuree, inderdaad. Stamp een keer of tien en de rijst breekt vanzelf. Geef ‘m nog een half uur tot het pappig genoeg is naar je zin. O ja: door de bouillon blijft de rijst niet mooi wit, maar wordt ‘ie een beetje bruinig. Laat je daar niet door ontmoedigen, dat maakt de rijst wel Heel Erg Lekker. Toch nog te dik naar je smaak? Gewoon een scheut kokend water erbij.
Maak terwijl de rijst opstaat de korianderpesto: doe een bos koriander, een uitgeperste knoflookteen, wat geraspte gember, een scheut sriracha (bij gebrek aan rode peper, maar dat mag natuurlijk ook), een ferme scheut vissaus, een ferme scheut Japanse sojasaus, een scheutje sesamolie en het sap van een halve limoen bij elkaar. Pureer. Dat gaat prima met de staafmixer. Ook dit is een ruime hoeveelheid, geschikt voor 3-4 porties. Blijft in een plastic bakje in de koelkast zeker 2 weken goed.
Samenstellen: schep de nu fluwelig-papperige rijst in een kom, met een flinke schep korianderpesto erop. Roer door elkaar. Heel erg heerlijk. Het schijnt in Thailand te dienen als ontbijt, maar ik at het dagen achter elkaar als lunch. Opwarmen van de rijst gaat heel makkelijk: doe er een scheutje kokend water bij en warm al roerend weer op.
Morgen weer een aflevering. Pasta is aan de beurt.
Dit is alweer deel 10 uit een serie over zacht voedsel. En we gaan vrolijk verder.
©: Koken met Karin
1. Waarom een dossier zacht voedsel?
2. Havermout-drinkontbijtjes
3. Blender
4. Soep
5. Puree
6. Brood
7. Luxe ontbijt
8. Eitje
9. Rijst
10. Hartige pap
11. Pasta
12. Will it blend?
13. Snaaihonger
14. Meebrengtips voor ziekenbezoek
15. Laatste opbeurende tips