Het is weer appelseizoen! Met mijn tien Franse appelbomen valt daar niet aan te ontkomen, al wisselt het sterk per jaar.
Dit jaar blijkt een uitstekend, om niet te zeggen overvloedig, appeljaar, dus soms weet ik van gekkigheid niet meer wat ik moet met al die appels, naast appeljam, appelmoes, appeltaart, appelcake, appelsap natuurlijk en (op dit moment aan het uitproberen) appelcider… Ik gooi ze nu zelfs door de madeleines. Dat schiet qua hoeveelheid niet op (één klein appeltje is al genoeg voor 12 madeleines), maar ze zijn wel echt heel lekker. Een portie klein geluk en vooral: zo gepiept, want ‘kleine moeite, groot effect’ is immers mijn vaste motto.
RECEPT Appelmadeleines
Nodig voor 12 stuks:
1 klein appeltje
50 g zelfrijzend bakmeel (of bloem met ½ theel bakpoeder)
50 g gesmolten boter
50 g rietsuiker + 1 eetl extra
1 groot ei
½ theel versgestampte kardemom
½ theel kaneel
snufje zout

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.
Meng de boter met de suiker, kardemom, kaneel en snufje zout. Meng eerst grondig het ei erdoor en dan het zelfrijzend bakmeel. Het hoeft niet met een mixer, maar kan gewoon met een spatel.
Verdeel over een madeleinevorm met 12 holtes. Siliconen hoef je niet in te vetten en te bepoederen met meel, metaal wel. Zet als je tijd hebt de gevulde vorm liefst een nachtje in de koelkast, dan rijzen de madeleines straks mooier, maar er is heus geen man overboord als je haast hebt en meteen verder gaat.
Schil de appel en snij in piepkleine miniblokjes (denk: vierkante doperwtjes). Verdeel over het beslag en bestrooi met nog wat suiker. Bak ± 12 minuten in het midden van de oven tot goudbruin met een knapperig randje. Versgebakken het lekkerst!
TIPS:
• Let op dat je oven echt goed heet is, alleen dan rijzen de madeleines goed én krijgen ze dat felbegeerde knapperige randje. Heb je al een oventhermometerin je oven hangen? Echt, een investering van niks, maar het verandert je hele bakzame leven! Lees er hier alles over.
• Geen madeleinevorm? Neem een muffinvorm. Daar past meer beslag in, dus reken dan op 6 exemplaren en op ± 15-17 minuten bakken.
• Even voor de zekerheid (ik kreeg er al mailtjes over): kardemompeulen zijn van die groenige taaie dingen, het gaat om het binnenste, de bruinzwarte zaadjes. Het makkelijkst is om de peulen in z’n geheel in een vijzel te gooien en een paar keer te stampen tot ze openbarsten. De peulen kun je dan weggooien, het gaat om die enorm aromatische zaadjes. Die kun je vervolgens fijn stampen. En ja, er bestaan ook busjes met kant-en-klaar gemalen kardemom, maar die is lang niet zo geurig, dus zelf even stampen scheelt enorm.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
DE ZOETE OVEN
Zin gekregen in nog meer supermakkelijke zoete baksels, al dan niet met appel? Dan is er mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven. Met 99 foolproof zoete recepten om gelukkig van te worden. Nu al 3e druk! Bestel hier bij mij een gesigneerd exemplaar voor jezelf of voor iemand anders om cadeau te geven.



