• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

19 november 2025

Appelmadeleines

Het is weer appelseizoen! Met mijn tien Franse appelbomen valt daar niet aan te ontkomen, al wisselt het sterk per jaar. Dit jaar blijkt een uitstekend, om niet te zeggen overvloedig, appeljaar, dus soms weet ik van gekkigheid niet meer wat ik moet met al die appels, naast appeljam, appelmoes, appeltaart, appelcake, appelsap natuurlijk en (op dit moment aan het uitproberen) appelcider… Ik gooi ze nu zelfs door de madeleines. Dat schiet qua hoeveelheid niet op (één klein appeltje is al genoeg voor 12 madeleines), maar ze zijn wel echt heel lekker. Een portie klein geluk en vooral: zo gepiept, want ‘kleine moeite, groot effect’ is immers mijn vaste motto.

RECEPT Appelmadeleines

Nodig voor 12 stuks:
1 klein appeltje
50 g zelfrijzend bakmeel (of bloem met ½ theel bakpoeder)
50 g gesmolten boter
50 g rietsuiker + 1 eetl extra
1 groot ei
½ theel versgestampte kardemom
½ theel kaneel
snufje zout

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.
Meng de boter met de suiker, kardemom, kaneel en snufje zout. Meng eerst grondig het ei erdoor en dan het zelfrijzend bakmeel. Het hoeft niet met een mixer, maar kan gewoon met een spatel.
Verdeel over een madeleinevorm met 12 holtes. Siliconen hoef je niet in te vetten en te bepoederen met meel, metaal wel. Zet als je tijd hebt de gevulde vorm liefst een nachtje in de koelkast, dan rijzen de madeleines straks mooier, maar er is heus geen man overboord als je haast hebt en meteen verder gaat.
Schil de appel en snij in piepkleine miniblokjes (denk: vierkante doperwtjes). Verdeel over het beslag en bestrooi met nog wat suiker. Bak ± 12 minuten in het midden van de oven tot goudbruin met een knapperig randje. Versgebakken het lekkerst!

TIPS:
• Let op dat je oven echt goed heet is, alleen dan rijzen de madeleines goed én krijgen ze dat felbegeerde knapperige randje. Heb je al een oventhermometerin je oven hangen? Echt, een investering van niks, maar het verandert je hele bakzame leven! Lees er hier alles over.
• Geen madeleinevorm? Neem een muffinvorm. Daar past meer beslag in, dus reken dan op 6 exemplaren en op ± 15-17 minuten bakken.
• Even voor de zekerheid (ik kreeg er al mailtjes over): kardemompeulen zijn van die groenige taaie dingen, het gaat om het binnenste, de bruinzwarte zaadjes. Het makkelijkst is om de peulen in z’n geheel in een vijzel te gooien en een paar keer te stampen tot ze openbarsten. De peulen kun je dan weggooien, het gaat om die enorm aromatische zaadjes. Die kun je vervolgens fijn stampen. En ja, er bestaan ook busjes met kant-en-klaar gemalen kardemom, maar die is lang niet zo geurig, dus zelf even stampen scheelt enorm.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

DE ZOETE OVEN
Zin gekregen in nog meer supermakkelijke zoete baksels, al dan niet met appel? Dan is er mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven. Met 99 foolproof zoete recepten om gelukkig van te worden. Nu al 3e druk! Bestel hier bij mij een gesigneerd exemplaar voor jezelf of voor iemand anders om cadeau te geven.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Hutspot

Macaroni met mozzarella en tomaat uit de oven

rabarbercrumble

Rabarbercrumble met kardemom

Vorig bericht: « Combeback

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • De Zoete Oven De Zoete Oven € 26,99
  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN