Ik ben een groot fan van het kookprogramma Masterchef, maar dan wel de oorspronkelijke Engelse versie op de BBC. Zet mij voor de buis met juryleden John Torode en Gregg Walace, en je hebt geen kind meer aan mij. Aansprekende kooktelevisie zoals kooktelevisie bedoeld is. Met gedreven kandidaten, prachtige gerechten die je onmiddellijk wilt namaken (jazeker, ik zit met een notitieblokje op de bank) en dus die geweldige juryleden die van opbouwende kritiek een kunstvorm hebben gemaakt en die heel knap onder woorden weten te brengen wat ze precies proeven, zodat je als kijker letterlijk de smaken kunt meebeleven. En er is net vorige week op de BBC weer een nieuwe serie gestart, jottem!
Hoe anders is het gesteld met de Nederlandse versie van dit programma. Wij kunnen het gewoon echt niet, zo lijkt het. Kooktelevisie gaat bij ons nooit om eten, maar om gekonkel van kandidaten en juryleden die erom wedijveren wie het hardst kan zijn. Met als dieptepunt Alain Caron die zichzelf onsterfelijk maakte met de zinsnede ‘Die kreeft is kut’. Tja. Als televisiekijker kun je dat zelf niet beoordelen, want het eten komt zo min mogelijk in beeld, niet de bereiding en niet het eindresultaat, althans, niet langer dan een incidentele flits. Maar gelukkig, daar is iets op gevonden, namelijk een kookboek. Kennelijk is er ook een deel 1 geweest, maar ik kreeg deel 2 in mijn brievenbus, gevuld met 75 recepten van de kandidaten, maar ook van enkele (inter)nationale chef-koks. Het enige wat ontbreekt is een aanmeldingsformulier voor serie 3.
Janny van der Heijden, Masterchef Het Kookboek deel twee, uitgeverij Karakter, ISBN 9789045202235, € 24,95