• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

5 december 2007

Vlees rijpen: natte en droge methode

Globaal zijn er twee manieren om vlees te laten rijpen: nat rijpen, in vacuümgezogen plastic of droog rijpen, alias ‘op de wind’. Dat laatste klinkt rustieker dan het is, want het gebeurt niet zomaar ergens in de buitenlucht aan de waslijn, maar in een koelcel met behulp van een ventilator die koude lucht circuleert. Slager Piet van den Berg is fervent aanhanger van de droge methode. Zijn voorkeur gaat uit naar 7 à 8 weken rijpen, maar langer kan ook. Zo had hij vorige week op zijn rundercollege een indrukwekkend zwart uitgeslagen stuk côte de boeuf meegenomen van een koe die 9 weken daarvoor geslacht was.

Stinken
Maar let op: niet elk stuk vlees kun je zomaar een tijdje dood laten hangen. ‘Vlees met water erin gaat stinken’. Daarom is bijvoorbeeld varkensvlees rijpen moeilijk; omdat varkensvlees veel meer vocht vasthoudt, kun je het niet lang bewaren en bederft het sneller. En hoe krijg je rundvlees zonder water? Door precies te weten wat een koe eet. Zo is Piet ertoe gekomen om zelf koeien te gaan fokken en zelf te gaan bepalen wat de koe te eten krijgt. Later deze week meer over ‘de vriendinnen van Piet’.

Argentinië
Op het vleescollege was ook Mikel Pouw aanwezig van Nice to Meat, al jarenlang gespecialiseerd in het importeren van ver vlees en daarmee ook van de natte methode. Zo blijkt vlees uit Argentinië wel 4 maanden houdbaar. Gemiddeld per boot is het een maand onderweg naar Nederland, en dan is het dus eigenlijk nog niet op z’n best.

Morgen: hoe smaakt gerijpt vlees nou eigenlijk?

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Lavendelmadeleines

Confit de canard

Snoekbaars

Vorig bericht: « Gerijpt vlees
Volgend bericht: Gerijpt vlees proeven »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN