• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 februari 2008

Kookboek De kers op de appelmoes

Ook dit boek heeft last gehad van het verdwenen-in-de-nieuwe-boekenkast-syndroom. Maar ik heb ‘m weer opgedoken, want een ADHD-kok die friemelt met eetbare garneringen? Dat wil ik meemaken! Dan heb ik het natuurlijk over het nieuwe boek De kers op de appelmoes van Pierre Wind. Een boek geheel gewijd aan de kunst van het garneren, speciaal gericht op de hobbykok. Hij noemt het zelf EHBO: Eerste Hulp bij Bord Opmaken. En dat doe je met ‘garnituurtjes’. De stap-voor-stapfoto’s bezorgen me in eerste instantie  een onvervalst jaren 70-gevoel. Bloemetjes van prei, van augurk, van appel, van rode peper. Een matje van komkommer, een roos van tomatenschil, een compleet kinderserviesje van een ei. Maar ook echte klassiekers zoals gecanneleerde champignons (wel een canneleermesje aanschaffen, anders is het ‘een takkeklus’) ofgetourneerde groente.

Kikkûh
Het boek begint met handige regels. Zoals leermoment 1: een garnituur is eetbaar en logisch. Géén aardbei op de vis dus, en kiwi nooit en te nimmer met schil. Maar ook het opmaken van een bord (of ‘transportabele ondergrond’) en portiegrootte komen aan de orde, hoewel ik een zin als ‘Vloeibare nagerechten bestaan gemiddeld uit 2,5 dl per persoon’ niet zo des Pierre Winds vind. Die is meer van het ‘Veel is lekkâh’, ‘Dit is toch kikkûh’ en ‘Errug fijn’, ik geloof trouwens niet dat ik daar dol op ben in boekvorm. Maar kennelijk is het een trend, het laatste boek van Herman den Blijker had er ook al last van.

Kersjes
De moeilijkheidsgraad wordt per recept aangegeven met kersjes. Gek genoeg krijgen de korstdeegstengels in dit boek de maximale score van 4 kersjes (= moeilijk), terwijl ik die op mijn allereerste filmpje juist als toonbeeld van makkelijk voordoe. Enfin, die van meneer Wind zijn dan ook wel allemaal perfect symmetrisch gedraaid. Aan het eind van het boek vinden we complete gerechten om de garnituurtjes in de praktijk te brengen, inclusief handig stappenplan met de volgorde van werken. Maak van ordinaire kip met friet eens een pauw in volle glorie!

Vormgeving
Leuk detail: om de cover zit een papieren mini-uitklap-poster met daarop alle garnituurtjes uit het boek inclusief de desbetreffende pagina. De vormgeving van het boek zelf is wat eh, aan de drukke kant, zal ik maar zeggen. Stukjes tekst zijn zogenaamd ‘handgeschreven’, maar dan zo klein en priegelig dat het slecht leesbaar is. Het feit dat alle puntjes op de i in de vorm van handgeschreven hartjes zijn, helpt ook niet.

Aardappelmagnetronbloemetje
Ook inhoudelijk is de tekst niet altijd even begrijpelijk danwel leesbaar. ‘Volg het stippellijntje absoluut NIET’. Huh? O nee. Ach, zoals hij zelf al aangeeft: ‘In de uitleg komt het misschien moeilijk over, in de praktijk niet. Gewoon doen. Je wordt er steeds handiger in.’ Vervolgens heb ik meteen maar een magnetronbloemetje van aardappelplakjes geboetseerd: eclatant succes. En werkelijk geen kunst aan.

Pierre Wind, De kers op de appelmoes, uitgeverij Kosmos, € 19,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek

Bouillon

Kinderkookboek (9): puzzelen

Vorig bericht: « Parodontax Tasting Experience
Volgend bericht: Kookboek Aan Tafel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN