• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

6 juni 2013

Duitse wijn

Pak ‘m beet 67 verschillende glazen Duitse wijn heb ik de afgelopen drie dagen geproefd. Vaak maar bodempjes hoor, en een hoop werd ook weer keurig uitgespuugd, maar toch. Normaal gesproken zeg ik tegenwoordig nee tegen wijnreizen. De allereerste was zonder meer geweldig. Daar leerde ik de basis van wijn maken en hoe je moeiteloos termen als malolactische gisting uit je mouw schudt. Maar sindsdien bleek het vooral een opgave om elke dag vier à vijf wijnboeren te bezoeken, waarbij je vanaf negen uur ‘s morgens in ijskoude kelders staat aan te hikken tegen een stuk of veertien flessen en een enthousiaste wijnboer. Een feest voor wijnschrijvers, niet voor mij. Ik schrijf nu eenmaal niet over wijn, maar over eten en koken.

Edoch, deze Duitse reis bleek een culináire wijnreis, ja zelfs inclusief twee kookworkshops. Helemaal toen eenmaal het woord Schwarzwalder Kirschtorte (morgen het recept!) gevallen was, ja toen pakte ik graag mijn koffertje. Drie dagen ging het door de Pfalz, Rheinhessen en Baden. Langs wijnboeren en restaurants, waar vele, vele flessen ontkurkt werden. Duitse wijnStuk voor stuk puik spul uiteraard. En je steekt er ook weer een hoop van op. Zo weet vast niet elke lezer dat Spätburgunder hetzelfde is als Pinot Noir. Geef maar toe, ik wist het ook niet. Weissburgunder is dan natuurlijk Pinot Blanc, en Grauburgunder, juist, Pinot Gris. Wat we uit Italië dan weer kennen als Pinot Grigio, terwijl ze in de Elzas – vanuit waar ik zat kon je het bijna aan de overkant van de Rijn, in Frankrijk, zien liggen – dan weer reppen van Tokay.

Maar los van die Pinots was het vooral Riesling wat de klok sloeg. De ene nog heerlijker dan de andere. Te pas en te onpas gecombineerd met asperges, waar het toevallig nou nét het seizoen voor is, was dat even boffen. Duitse wijn met aspergesWat een van de Amerikaanse wijnjournalisten uit het gezelschap zelfs de vraag ontlokte of Riesling überhaupt ook nog ergens anders bij gedronken kon worden. Maar het antwoord werd gesmoord in het open maken van nóg een fles.

Ik had het bijzonder getroffen met een internationaal gezelschap van alleen maar leuke mensen. Allemaal doorgewinterde wijnschrijvers, die de hele dag door vragen stelden als ‘Is deze wijn nou 12 of 18 maanden gerijpt?’ en ‘Was dat in Fráns eiken?’ Maar tijdens die kookworkshop kon ik alsnog keihard terugslaan met mijn imponerende snijtechnieken. En mijn Schwarzwalder Kirschtorte was toevallig wél degene die als dessert geserveerd werd. Ha.Duitse wijn

Het wordt afkicken de volgende dagen. Niet meer bij elke gang vier verschillende wijnen om te proeven, niet meer overal bij aankomst meteen een glas Sekt in de hand geduwd krijgen, en vooruit, nog eentje. En wilt u er een lekker hapje bij?Duitse wijn Geen fabelhafte uitzichten over het Zwarte Woud, geen wandelingen door zonovergoten wijngaarden onder een strakblauwe hemel. Duitse wijnGeen snoezige Duitse dorpjes meer vol vakwerkhuizen en ruisende beekjes. Duitse wijnGeen prachtig gedekte tafels en allerhartelijkste ontvangst meer.Duitse wijn

Vaak op feeërieke locaties, zeker met een zonnetje erbij.duitse wijn

En ah, niet te vergeten die donzen Duitse dekbedden. Alles vorbei. Gelukkig heb ik allemaal wijnwinkels om de hoek, vast vol met Rieslings. En het is nog nét aspergetijd.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

boeuf wijn

Wijn vervangen in recepten

Aspergekroketten

Romige aspergesoep

Vorig bericht: « Wortelsouffleetjes van Rijntje
Volgend bericht: Schwarzwalder Kirschtorte »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN