• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 april 2008

Gek op wijn

Het productschap Wijn maakte vorige week bekend dat de gemiddelde wijnconsumptie het afgelopen jaar is gestegen naar 21,6 liter per persoon. En dat terwijl we in 1975 nog slechts de helft wegstouwden.  87% van de wijn wordt in de supermarkt gekocht. Met name door vrouwen, mannen gaan liever naar de slijter. Dat laatste weet ik niet dankzij het productschap, maar uit het wijnboek Gek op wijn van Thérèse Boer & Astrid Joosten. Het is al eind vorig jaar verschenen (heel handig vlak voor de sinterklaasverkopen), maar pas onlangs kreeg ik een exemplaar in handen. Nog wel van Astrid Joosten persoonlijk, die deze maand te gast is op mijn website met haar recept van Kabeljauw met kerstomaatjes.

Onzekere royalty
Een ‘gids voor beginners en genieters’ luidt de ondertitel. Het boek bespreekt 10 bekende (en minder bekende) wijnsoorten aan de hand van interviews met prominente Nederlanders. Gewapend met een krat flessen gingen de dames buurten bij deze en gene. Ze begonnen met champagne en eindigden met dessertwijn. Nu weet ik dat ik samen met Matthijs van Nieuwkerk een liefde deel voor Condrieu, dat Ronald Giphart een dessertwijntype is en – heel aandoenlijk – dat zelfs royalty onzeker kan zijn. Meester Pieter van Vollenhoven nam voor de zekerheid twee secondanten mee om hem indien nodig in te fluisteren.

Kattenpis
Elk interview gaat vergezeld van een proefformulier (10 flessen de man, ik geef het je te doen). Met zowel typische vinoterminologie als ‘stuivend’,’elegant’, ‘aardse tonen’ en ‘de Italiaanse Chardonay pakte de bereiding van de coquille prima op’, maar ook gewoon ‘kattenpis’, ‘net Maggi’, ‘megalekker’ en ‘tja, niet vies’. Nu is wijn leuk en aardig, maar valt er ook nog wat te eten? Jazeker, het boek bevat ook een tiental recepten zoals de spaghetti vongole van Martijn Krabbé.

Handig
Erg handig zijn de lijstjes van wijn-spijscombinatie. Waar is Chardonnay lekker bij, maar vooral ook, waar niet bij. Kijk, daar heeft de onzekere liefhebber wat aan. Champagne is lekker bij van alles, maar niet bij chocola. Geen eiergerechten bij rode Bordeaux, geen salades bij noord-Italiaans rood, geen oesters of jonge geitenkaas bij viognier. En er zit ook een los kaartje in het boek met wijnen en jaartallen: wat zijn de beste jaren, welke wijn moet op en welke mag nog even blijven liggen.
Tenslotte nog een geinig weetje van eerdergenoemd productschap: rode wijn wordt vooral thuis gedronken, witte wijn is voor als je op visite bent en rosé is typisch iets voor consumptie in de horeca.

Thérèse Boer & Astrid Joosten, Gek op wijn, gids voor beginners en genieters, uitgeverij Prometheus, € 18,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Restaurant Doozo

Hell’s Kitchen: gedonder in de keuken

Kookboek Artacucina

Vorig bericht: « Surinaams kookboek Mavis kookt
Volgend bericht: De eerste Lambada’s zijn gesignaleerd »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN