• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

19 mei 2008

Nieuwe Culinaire Almanak

Een paar maanden geleden raakte ik verzeild in een hilarische proeverij van exotische kant-en-klaarmaaltijden. Hard lachen is vaak het enige wat helpt bij algehele treurnis. En de kwaliteit van de bakken pilav, paella, curry, roti, tandoori  en teriyaki die samen toch echt vier miljoen (4.000.000!) keer per dag (per dag!) over de toonbank van onze supermarkten schijnen te gaan, was dan ook werkelijk ten hemel schreiend. Organisator van dit al was de immer montere Will Jansen, auteur van de Culinaire Almanak waar zojuist de derde, geheel herziene versie van verscheen. Niet alleen deze kant-en-klaarmaaltijden staan erin gerecenseerd, nee, alle mogelijke goede (en slechte) producten uit de supermarkt.

Lampenolie
Handig om te weten welke olijfolie je niet moet hebben (‘lampenolie’, ‘oude pudding’ danwel ‘goed tegen een verstopte neus’) en wat juist de juweeltjes zijn. Bliktomaten, blikvis, mosterd, bouillonblokjes, azijn en dit keer ook rijst en olijven: welke zijn lekker, welke zijn wel aardig en welke moet je beslist vermijden. Opvallend in deze editie is dat de (dit jaar voor het eerst meedoenende) producten van de natuursupers vaak met de eer gaan strijken.

Proeverij
De presentatie van het boek was heel toepasselijk in de vorm van een proeverij gegoten. Het in het Amsterdamse etablissement Vak Zuid aangeschoven journaille kreeg drie mini-gerechten voorgeschoteld. Drie keer een kant-en-klaarmaaltijd, met ter vergelijking eenzelfde maaltijd, maar dan bereid met verse producten door de kok van Vak Zuid.  Chili con carne, Provençaalse kip en Kip met rijst kwamen voorbij. Er werd bewust niet bijgezegd wat wat was, maar de keuze was werkelijk niet moeilijk. Zowel wat betreft appetijtelijke aanblik als geur, smaak en mondgevoel was de versgemaakte variant drie keer de duidelijke winnaar.

Ervaringsdeskundigen
Waren wij, immers allemaal culinair geïnteresseerden, een niet-representatief proefpanel? Er ontstond discussie of voor een volgende editie er niet ook een testteam samengesteld zou moeten worden uit de gangbare gebruikers van dergelijke kant-en-klaarmaaltijden. Een groep echte ervaringsdeskundigen, zeg maar de Sjonnie en Anita’s met twee linkerhanden en een magnetron. Die moeten toch wel te vinden zijn? Een eerste potentiële kandidaat lijkt me de caissière van de supermarkt die geen krimp gaf elke keer dat Will met een enorme boodschappenkar vol magnetronbakjes en diepvriesdozen langs haar scanner ging.

Oja, en hoe is het intussen met de reacties van de supermarkten en producenten? Niks, nada, noppes. Het wordt verkocht, het wordt gegeten, dus kennelijk is er geen enkele reden tot reageren.

Will Jansen, Culinaire almanak, De beste (en de slechtste) producten in de supermarkt (3e editie, 2008), uitgeverij Het Spectrum, € 14,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Ook van Karin: culinaire kalender 2009

Rick Stein in Frankrijk

Hoe zit het toch met je eigen kookboek?

Vorig bericht: « De huisarts die liever stukadoor was
Volgend bericht: Kookboek Moro Londen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN