• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 februari 2015

Chili sin carne

Diepvriespizza’s, magnetronmaaltijden, patat en bier: het archetypische menu van de student. Alhoewel? Uit menig onderzoek blijkt dat het best meevalt, ook qua groente en fruit en gezond, al is er bij enquêtes uiteraard vaak enige discrepantie tussen werkelijk en wenselijk gedrag.

Natuurlijk, ook ik was in mijn studententijd nog niet volledig culinair ontwikkeld. Het waren jaren van ondefinieerbaar universele prutjes voor bij de pasta of rijst. Gehakt en een blik tomaten werd bolognesesaus, gehakt en een blik bruine bonen werd chili con carne. Gastronomisch hoogtepunt was mijn zalmquiche met dille en – hipperdepip – ananas. Ook uit blik, uiteraard.

Te zien aan de studentikoze jeugd in mijn buurtsuper is chili nog altijd populair, zij het nu steevast op basis van een pakje.

Uit een pakje: Honig mix voor chili con carne
Groenten (tomaat, prei, ui, paprika), tarwebloem, suiker, weipoeder (melk), specerijen (mosterdmeel, paprikapoeder, gemberwortel, kerrie, komijnzaad, cayennepeper), aroma’s (bevatten soja), zetmeel, kruiden (knoflook, bieslook, peterselie), smaakversterkers (E621, E627, E631), gehard plantaardig vet, voedingszuur (citroenzuur), plantaardig vet, kleurstoffen (E150d, E160c).
Zelf toevoegen: 300 g gehakt, 2 rode paprika’s, 1 ui, 1 grote pot bruine bonen (720 ml).

chili con carne

Onbegrijpelijk. Al was het maar omdat pakjeskoken de kosten flink opjaagt. Al die aroma’s, smaakversterkers, voedingszuren, conserveermiddelen en e-nummers waar je niet om hebt gevraagd maar wel voor betaalt. Plus de verborgen porties suiker en zout die ongemerkt flink aantikken waardoor je weer zo’n duur sportclubabonnement nodig hebt. En dan moet je er ook nog van alles aan ingrediënten bijkopen. Het blijkt vaak onkunde. Niet iedereen heeft koken van thuis meegekregen en op zo’n pakje staat tenminste een recept, dus dan weet je wat je te doen staat. Kom op ouders, geef je uitvliegende kroost één fatsoenlijk (basis)kookboek mee als het op kamers gaat, dat is nuttiger dan een nieuwe bedbank.

Voor alle (ex-)studenten heb ik een simpel vegetarische chili-sin-carnerecept. Niet con, inderdaad, maar sin carne, dus extra goedkoop. En wie slim is, kookt meteen ook voor de meedokkende huisgenoten. Zo komt Splinter door de winter. En heb je een kliekje chili over? Soep van maken!

 

Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kip met citroen en olijven

Kliekjesrecept: pasta van niks

Rösti met wortel, pastinaak en aardappel

Vorig bericht: « Snelle noedels met oestersaus
Volgend bericht: Kliekjes: chili-sin-carne-soep »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN