Diverse aanvragen voor hachee de laatste tijd. Opschieten dus, want straks is het ineens weer lente, dat zul je altijd zien, en dan taalt er niemand meer naar hachee. Ik ken het vooral als kliekjesgerecht, waarbij een klein restje vlees-met-jus-uit-de-braadpan met een hoop uien op wonderbaarlijke wijze wordt vermenigvuldigd zodat er ineens – tadaaaa! – weer een volle pan op tafel staat.
Maar ja, wie heeft er tegenwoordig nou nog een restje vlees-met-jus paraat? Niemand, inderdaad. Sterker nog, wie weet er nog hoe je hachee maakt? Bijna niemand. Gelukkig is er altijd nog de helpende hand van Honig: “Heb je nog een netje uien liggen? Maak er hachee van! Voeg onze mix aan het vlees en de uien toe, 2 uurtjes laten sudderen en je hebt een overheerlijke maaltijd op tafel staan.”
Driewerf neen. Voor het maken hachee is géén pakje mix nodig met bloem, suiker, zout en smaakversterkers. En ik begrijp heus wel dat de moderne mens alles snel-snel-snel wil, maar na 2 uur heeft u taaie vleesbonken, geen smeltend-smeuïg zachte hachee. Wat ook al niet klopt is de pakjesinstructie “Bak op het laatst de in halve ringen gesneden uien kort mee”. Uien moet u juist de tijd geven. Dan worden ze niet alleen zacht, maar geven ze ook heel veel smaak af. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: uien mensen, uien moet u hebben. Massa’s smaak en volume voor drie keer niks. En het telt nog als groente ook.
Enfin. Genoeg gefoeter op pakjes. Weet u wat ook heel erg vies is? Hachee uit blik.
Uit een blik: Struik Hollandse hachee
Water, 20% gekookt rundvlees, 17% uienringen, tomatenpuree, tarwebloem, gemodificeerd maïszetmeel 1,7%, groene paprika, rundvet, zilveruitjes, zout, aardappelzetmeel, gistextract, aroma, kruiden, specerijen, gebrande suiker, suiker, uipoeder, azijn.
Mijn recept voor hachee is (met prachtfoto van een Echte Fotograaf) intussen opgenomen in mijn kookboek De vrolijke tafel . Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.