• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

6 april 2009

Kookboek Gescheiden, wat nu?

Een van de leukste én handigste kookboekjes die ik recent in handen kreeg is Gescheiden, wat nu? van Elbrich Fennema. Een klein, handzaam boekje helemaal gewijd aan recepten met loslopende eiwitten en eidooiers. Want hoe vaak komt het niet voor dat je voor een recept alleen maar eiwit of eigeel nodig hebt,  en wat doe je dan met die andere helft? Of, om het met de auteur te zeggen: “Wie kan het over zijn hart verkrijgen om deze restanten, met al hun potenties, af te schrijven en meteen door de gootsteen te spoelen?” In dit boekje staan 80 recepten, dus volop inspiratie. Het kwam al uit in 2007, maar ter ere van Pasen is het nu in de aanbieding voor slechts € 7,95.

Handig
Een en al handigheden, zoals drie manieren om eiwit te kloppen of hoe je een fond klaart met eiwit. Instructief zijn juist weer de gele kaders met chemische informatie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld eigenlijk chemisch gezien als je een eiwit klopt, wat kan er mis gaan en waarom, en hoe los je problemen weer op. Voor een doorgewinterde alfa buitengemeen nuttige kennis in jip-en-janneketaal. Informatie die blijkens het dankwoord gedistilleerd is uit werken van uiteenlopende grootheden als Harold McGee, Michel Roux, Johannes van Dam en Julia Child.

Nieuwe hoogten
Een handig boekje, zeker, maar de tekst is bovendien erg leuk opgeschreven. Het begint bijvoorbeeld zo: “Een breuk is niet het einde. Scheiden betekent niet altijd lijden! Het is heel goed mogelijk dat twee helften die elkaar ooit naadloos aanvulden, na een breuk en een scheiding weer tot nieuwe hoogten stijgen, maar dan elk in hun eigen omgeving.” Dus krijgen we eerst recepten met dooiers (van aïoli , mayonaise, pommes duchesse tot crème brûlée), dan met eiwitten (meringue, komkommermousse, amandelkrullen, citroenijs, visquenelles).

Raar
Slechts sommige gerechten hebben een dat-haalt-je-de-koekoek-gehalte, zoals pastadeeg of carbonarasaus met alleen dooiers in plaats van de gebruikelijke hele eieren. Ja, zo kan ik het ook. Maar aan de andere kant: goed om te weten dat je deze gerechten ook kunt maken als je alleen wat dooiers te slijten hebt.
Het raarste gerecht is ‘Eierdraden’ van blz. 56: eigeel door een vergiet in kokend water gieten. Te serveren op een bodem van amandeldeeg. Jaja. Die met de raarste naam is Angel food cake. Geen idee waarom ‘ie zo heet. Ook gek: gin fizz kun je het beste schudden in een leeg melkpak.

Kortom: vermakelijk, handig, lekker en leesbaar. Alleen jammer dat het register wel erg miniem is uitgevallen. En waarom niet eentje gerangschikt volgens ‘1 eiwit over’, ‘2 eiwitten over’, et cetera? Dat zou nog eens handig geweest zijn!

Elbrich Fennema, Gescheiden wat nu? Uitgeverij Fontaine, € 7,95 (was: 12,95), ISBN 9789059562073

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Marie Godest schilderijen

Superfood! Patty Harpenau over havermout

Vrouwe van het palazzo

Vorig bericht: « Recensie A table
Volgend bericht: Great British Menu serie 4 »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN